Para'nın Rengi De Vardır Ve Adı Da Kara Paradır

Para'nın Rengi De Vardır Ve Adı Da Kara Paradır Paranın rengi vardır bazı hallerde, o da kara paradır. Yeryüzünde; milyarlarca dolara ulaşan ve gayri

Para'nın Rengi De Vardır Ve Adı Da Kara Paradır
AKP Genel Başkanı ERDOĞAN; 30/Kasım/2020 de yaptığı, İstanbul Borsasının Türkiye Varlık Fonu'na ait yüzde onluk hissesinin Katar'a satışını savunan konuşmasında; "Paranın rengi,  dini yoktur,  para paradır" demiştir. 

ERDOĞAN'ın;  para hakkında yaptığı bu türden değerlendirmeleri,  sık sık yaptığını,  arşivler söylemektedir. 

Nitekim, 09/Mart/2011 de,  İskenderun’da Demir Çelik Fabrikasının açılışında yaptığı konuşmasında da; ''geçmişte yapılan sermayeyi renklerine,  milliyetine,  coğrafyasına göre bölme yanlışına'' kendilerinin son verdiğini ifade ederek,  ''Paranın dini,  imanı,  milleti,  vatanı olmaz;  para paradır.  Para adeta cıva gibidir,  kendisine uygun yer nereyi bulursa para oraya akar'' demiştir. 

Biz ERDOĞAN'ın para hakkındaki bu kesin değerlendirmesine katılmıyoruz. 

Paranın; renginin, dininin, imanının, milliyetinin ve vatanının olmadığına ilişkin söz, temelde doğrudur. Ancak,  bu söz, her zaman ve her koşulda, paranın kaynağı sorgulanmadan, mutlak bir doğruyu ifade etmemektedir. 

Paranın, yani sermayenin;  renginin,  dininin, imanının  olmadığını, paranın para olduğunu söyleyen kişi ya da kişilerin ve onların temsil ettikleri zihniyetin ve amaçlarının ne olduğunun da değeri ve  önemi vardır,  bize göre. 

Paranın rengi vardır bazı hallerde, o da kara paradır. 

Yeryüzünde;  milyarlarca dolara ulaşan ve gayri meşru yollardan elde edilen kara para dolaşmaktadır. 

Paranın; ”rengi, dini, imanı yoktur, para paradır” demek, bize göre, hedef saptırmak amacıyla, yanlış ve çok sorumsuzca yapılmış bir beyan olup, üzerinde kan ve barut bulunan,  insanların canı, namusu ve kanıyla kirlenmiş, çeşitli yollarla aklanmayı bekleyen, en başta uyuşturucu kaçakçılığı ve ticareti olmak üzere, illegal yolardan elde edilen kayıt dışı azımsanamayacak miktardaki kara parayı da; paranın rengi ve imanı yoktur mantığıyla,  meşru mu göreceğiz,  kaynağı ne olursa olsun, ister meşru,  ister de meşru olmayan yollardan elde edilmiş olsun, isterse çamurdan olsun, yeter ki; gelsin mi diyeceğiz?

AKP Genel Başkanı ERDOĞAN'ın; insanları ve ülkeleri bile, kimliklerine, din ve mezheplerine, cinsiyetlerine göre ayıran, cinsiyet, din ve mezhepler üzerinden kimlik siyaseti uygulamayı çok seven bir siyasetçi olmasına rağmen, söz konusu para olunca, paraya;  rengini, dinini, imanını,  mezhebini ve elde ediliş kaynağını sorma gereğini duymadan, paranın rengi, dini ve imanı yoktur. Para paradır diyerek,  Mevlana gibi; ”Gel Gel Ne Olursan Ol Yine Gel” anlamına gelen sözlerini anlamakta zorlanıyoruz. 

İnsanların ve ülkelerin dahi cinsiyetlerine, dinlerine ve mezheplerine önem veren ve buna göre politika izleyen ERDOĞAN; parayı, insanlardan ve ülkelerden daha mı üstün ve değerli görüyor acaba?

Güner Yiğitbaşı

02/12/2020

Güner YİĞİTBAŞI

Hukukçu

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget