İdlip Ve Soçi Mutabakatı

İdlip Ve Soçi Mutabakatı İdliple ilgili Soçi mutabakatının koşullarının, kendisine düşen yükümlülüklerinin, ülkemiz tarafından zamanında ve tamamen yerine getirilip getirilmediğini, özellikle

İdlip Ve Soçi Mutabakatı
İdliple ilgili Soçi mutabakatının koşullarının, kendisine düşen yükümlülüklerinin, ülkemiz tarafından zamanında ve tamamen yerine getirilip getirilmediğini, özellikle, İdlip'deki rejim karşıtı silahlı unsurların zararsız hale getirilip getirilmediklerini, İdlib'in silahlı terörist gruplardan tamamen arındırılıp arındırılmadığını biz bilemiyoruz.
Şayet, Türkiye olarak altına imza attığımız Soçi Mutabakatının bize yüklediği sorumlulukları tamamen yerine getirmemize rağmen; İdlip de, silahlı kuvvetlerimize, arkasına Rusya'yı alan Suriye'deki rejim tarafından bir saldırı yapılmış ve altı askerimiz şehit edilmişse, bundan Suriye ve onun arkasındaki Rusya'yı en ağır biçimde sorumlu tutmalı ve gereğini yapmalıyız.
Ancak, aksi söz konusuysa, ölen altı askerimizin sorumluluğunu, hem de Rusya'yı ayrık tutarak, doğrudan Suriye'nin meşru rejimine yüklemeye kalkışırsak, bunda haklı olmadığımızı kabul etmek zorundayız.
Dış politikada; varılan anlaşmalarla verilen sözlerin, zamanında ve eksiksiz yerine getirilmesi zorunludur.
Dış politikada; sürekli dostluk ve düşmanlıklar yoktur, ülkelerin menfaatleri ön plandadır. Ülkelerin menfaatleri, o anki koşullara göre, benzerlik ve paralellik gösterirken liderler arasında oluşan samimiyet ve işbirliğini, ebedi dostluk olarak değerlendirerek, bu dostluğun ilelebet ve her koşulda devam edeceğini zannetmek büyük bir yönetim ve liderlik hatasıdır.
Dış politika, ahde vefa, samimiyet, istikrar ve soğuk kanlılık gerektirir, dış politikada duygusallığın, aşırı iyimserliğin, aşırı dostlukların, zikzaklar çizmenin yeri yoktur.
Dış politikada; ülkeler arasında piyasa kızıştırmanın, dost bildiğin ve bu nedenle siyasi, askeri ve ekonomik ilişkilere girdiğin, ekonomini iyileştirmek ve içine saplandığın siyasi sorunlarını çözmek için yakınlaştığın ve dost olarak kendini teslim ettiğin ülkelerle, bir gün düşman olabileceğini hesaba katmamanın, asla yeri yoktur.
Dış politika sorunlarının çözümünde yapılan iktidar hatalarının; şeffaf bir şekilde tartışılmasının, hatalı politikalara eleştiri getirilmesinin önlenmesi, yasaklanması, eleştirenlerin vatan hainliği ile suçlanmasının, dış politikada yeni ve daha ağır hataların oluşumuna zemin hazırlayacağı, asla unutulmamalıdır.
İdlip'de Rusya destekli Suriye rejim güçlerinin silahlı saldırısı sonunda ölen  askerlerimiz, millet olarak hepimizi çok üzmüştür, Şehitlerimize Allah'dan rahmet diliyoruz.
Milletçe duyduğumuz bu üzüntümüz; eğer, ülke olarak bize düşen bir hata varsa, ülke olarak nerede hata yaptığımız konusunda bir öz eleştiri yapmamızın önüne geçmemelidir.

Güner Yiğitbaşı

03/02/2020
Güner YİĞİTBAŞI
Hukukçu

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget