İstanbul'a başkan olmak yerine delikanlı olabilmek!..

İstanbul'a başkan olmak yerine delikanlı olabilmek!..
İstanbul'a büyük şehir belediye başkanı olabilmek, bu makama seçilebilmek, büyük bir başarı ve onurdur. Her fani böyle büyük bir şehre başkan olmak ister tabi.

Ama, her insan öncelikle delikanlı, yiğit ve mert olmasını bilmelidir. Bize göre, mert, yiğit ve delikanlı olmak, olabilmek, İstanbul'a belediye başkanı olmaktan çok daha önemli ve şereflidir.

Sözü uzatmadan konuya girmek gerekirse; Sayın Meclis Başkanı Binali YILDIRIM'ın AKP İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkanı adaylığının, anayasanın 94 ve Siyasi Partiler Yasasının 24. maddelerine, yani hukuka ve ahlaka  açıkça aykırılığı ve suç teşkil etmesi bir yana, işin en önemli yanının mertlik, yiğitlik ve delikanlılık sorunu olduğunu düşünüyoruz.

Burada delikanlı, mert ve yiğit olmaktan kastımız; dürüst, haklı, oyunun kurallarına uyan, kendi menfaatine üstünlük ve öncelik tanımayan, haktan ve doğru olandan yana kişileri işaret etmektir.

Sayın Meclis Başkanı, AKP'den belediye başkanı adayı olmanın, siyaset yapmak olmadığını, bu nedenle adaylığının, anayasanın siyaset yapma yasağının ihlali sayılamayacağını kendince iddia ederek, Meclis Başkanlığından istifa etmeden aday olmasının, anayasaya ve yasalara aykırı olmadığını savunmaktadır.

Sayın Binali YILDIRIM yanılmaktadır, anayasanın 94. maddesini işine geldiği gibi yorumlayarak, hukuk ihlali yapmanın yanında, etik dışı bir davranış sergilemektedir.

Binali YILDIRIM da, aslında yaptığının anayasa ihlali olduğunu çok iyi bilmektedir, ancak kendisini bu adaylığa layık bulan ve atayan mutlak güce karşı gelememekte ve Meclis Başkanı olarak bu seçime girmesi halinde, bu sıfatından kaynaklı devlet olanaklarıyla rakiplerine karşı üstün hale geleceğini, başkanlığı kazanma ihtimalinin artacağını düşünerek istifa etme gereğini duymamaktadır.

Binali YILDIRIM, hem anayasa kuralına ve hem de etik kurallarına aykırı bir davranış sergilemektedir.

Bize göre, Sayın YILDIRIM; bununla da yetinmemekte ve insani değerlerini de ayaklar altına almakta, delikanlılığın, yiğitliğin ve mertliğin ilkelerini de yok saymaktadır.

Meclis Başkanı, anayasaya ve etik kurallara saygılı olmasa da, delikanlılığını, yiğitliğini ve mertliğini, İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkanlığına yem yapmamalı ve gecikerek de olsa, mutlaka meclis başkanlığından istifa etmelidir.

Güner Yiğitbaşı

13/01/2019
Güner YİĞİTBAŞI
Hukukçu

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget