26. Adalet ve Demokrasi Haftası Başladı

26. Adalet ve Demokrasi Haftası başladı. Yenimahalle Belediyesi ile Batıkent Birlikteliğinin birlikte düzenlediği, Batıkent halkının katılım ve katkıları ile

26. Adalet ve Demokrasi Haftası Başladı
“Bir gün mezаrlаrımızdа güller аçаcаk ey hаlkım, unutmа bizi…Bir gün sesimiz, hepinizin kulаklаrındа yаnkılаnаcаk ey hаlkım, unutmа” bizi”. 
Uğur Mumcu
“Unutmаyаlım ki cesur bir kez, korkаk bin kez ölür. Önemli olаn, insаnın böyle bir toplumdа “mezаr …tаşı” gibi susmаmаsıdır”. Uğur Mumcu
Evlerinin önünde katledilen demokrasi şehitlerinden Uğur Mumcu, Muammer Aksoy, Ahmet Taner Kışlalı, Bahriye Üçok, Turan Dursun, Necip Haplemitoğlu, Emniyet Müdürü Gaffar Okan gibi nice demokrasi aydınlarının anısına düzenlenen 26. Adalet ve Demokrasi Haftası başladı.
Yenimahalle Belediyesi ile Batıkent Birlikteliğinin birlikte düzenlediği, Batıkent halkının katılım ve katkıları ile ilk tören, Uğur Mumcu Mahallesinde bulunan Uğur Mumcu Parkındaki Mumcu’nun anıtı önünde düzenlendi. Batıkentliler “Vurulduk Ey Halkım Unutma Bizi” pankartı ile slogansız olarak yaklaşık 3 kilometre Uğur Mumcu Parkı’na yürüdü.

26. Adalet ve Demokrasi Haftası Başladı
Anıtın önündeki törende Yenimahalle Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Kartal yaptığı konuşmada Uğur Mumcu ve öteki demokrasi şehitlerinin katledilmeleri konusuna değinirken şunları söyledi:
“-Bu gün 24 Ocak Uğur Mumcunun katledilişinin 26. Yıldönümü. Ama bu 24 Ocak’ta bir şehidimiz daha var, Diyarbakır Emniyet Müdürümüz de bir 24 Ocak’ta katledildi, yanındaki isimsiz kahramanlarıyla koruma polisleriyle onu da şükranla minnetle anıyorum.
Kimdir bu Uğur Mumcu? Biri Kırşehir kökenli Bozkır’ın tezenesi Neşet Ertaş’ın hemşerisi, biri Bozkırın tezenesi olarak ün yapmış. Diğeri Bozkır’ın yiğidi, bozkırın fedaisi, kendini halkına adamış, gazeteciliğe merak salmış, daha 20 yaşında iken Cumhuriyet Gazetesi’nde yayınlanan bir makaleyle ödül kazanmış bir gazeteci adayı, genç.  Ve iki bir tavrı var, yoksul halkın mazlumun yanında Anadolu erenlerinin çelebi tavrı ve tevazu ama zalimin, hainin, işbirlikçinin karşısında bir fedai bir yiğit, bir bozkır yiğidi Uğur Mumcu.
Peki, kim katletti bu Uğur Mumcu’yu kim? Kim öldürdü onu. Tetiği çekenler için birkaç adres gösterildi. İran kökenli dendi, Arap dendi vs. Birileri sözüm ona yargılandı, Asıl güç neyse hiç neyse ortaya çıkarılamadı.
26. Adalet ve Demokrasi Haftası Başladı
Uğur Mumcu’yu öldürenleri ben size anlatayım. Uğur Mumcu’yu 12 Mart darbesini yapanlar öldürdü, Uğur Mumcu’yu 12 Eylül darbesini yapanlar öldürdü, Uğur Mumcu’yu Necip Haplemitoğlu, Turan Dursun’u, Muammer Aksoy’u katledenler öldürdü, Uğur Mumcu’yu 15 Temmuz kalkışmasının arkasındaki kuvvet Fetullahçı çetenin arkasındaki kuvvetler öldürdü. Siyasilerimiz mırın kırın ediyorlar, bu merkezi ifşa edemiyorlar ama Halk Ozanımız Aşık Mahsuni 10 yıl yıllar önce tetkik etmiş bile, “devleti devlete çatar, kan dökülür silah satar, it gibi pusuda yatar Amerika katil katil” der; işte Uğur Mumcu’yu öldüren kuvvet.
Peki, neden öldürüldü Uğur Mumcu? Uğur Mumcu sapına kadar kuvvacı, sapına kadar Kemalist, sapına kadar Türkiye’ci de onun için öldürüldü. Uğur Mumcu yoksulun yanında, bağımsızlıkçı, halkçı, aydınlanmacı olduğu için öldürüldü. Uğur Mumcu birileri çalsın, çırpsın, soysun, “milleti birbirine düşürsün ama ifşa edilmesin” diye öldürüldü.


26. Adalet ve Demokrasi Haftası Başladı
Peki, biz ne yapacağız? Biz ne yapmalıyız bu gün; bugün içinde bulunduğumuz koşullar Uğur Mumcu’nun öldürüldüğü koşullardan çok mu daha iyi sanki. Bakın biraz önce tespit ettiğim kuvvet, Türkiye’ye ateş etmeye çalışıyor. Bu halsizlik, densizlik, soysuzluk görmezden mi gelecek susacak mıyız, düşük yoğunluklu protestolarla mı geçiştireceğiz, üzgünü mü diyeceğiz sadece. İç politikaya gelince hey hey diyeceğiz sonra da susacağız öyle mi? Hayır susmayacağız, bu millet susmayacak, bu millet Amerikan emperyalizmine, emperyalistlerine teslim olmayacak, ayağa kalkacağız, “kahrolsun emperyalizm”  diyeceğiz, “kahrolsun Amerikan emperyalizmi” diyeceğiz, “yaşasın Orta Doğu halkalarının dayanışması kardeşliği diyeceğiz”  diyeceğiz, “yaşasın Türkiye” diyeceğiz. “Türkiye’nin yanında kalkışacağız, mazlumun yanında duracağız, Uğur Mumcu olacağız”.  Çünkü bu toprakla mümbit, bu topraklarda Uğur Mumcular, Mustafa Kemaller tükenmeyecek.
Şunun altını bir kere daha belirtmek istiyorum, tam bağımsızlıkçı Türkiye’yi savunacağız, milletimizin birliğini kardeşliğini savunacağız. Alevi, Sunni, Kürt, Türk, Çerkez ayırımı yapmayacağız, yürek yüreğe omuz omuza olacağız ve mutlaka kazanacağız. Bakın bir yerel seçimlere gideceğiz iki ay sonra. Bu seçimlerin kazananı Türkiye olsun istiyoruz, Türk milleti olsun istiyoruz, bir tek Yurttaşımızın burnu kanamasın istiyoruz, kardeşlik içerisinde şölen içerisinde yaşayalım, bu seçimlerin istiyoruz. Çünkü o kuvvet bizi ayrıştırmaya, ötekileştirmeye, bölmeye devam edecek, biz ayrılmayacağız biri olacağız, bir olacağız, diri olacağız”.


26. Adalet ve Demokrasi Haftası Başladı
Daha sonra Batıkent’ten Karlı Sokakta, Uğur Mumcu’nun katledildiği evinin önünde etkinliğe gidildi Orada Kemal Kılıçtaroğlu ile milletvekilleri ile çok kalabalık bir Ankara halkı ile katledildiği yere karanfiller bırakıldı.
Törene Uğur Mumcu’nun eşi Güldal Mumcu ve çocukları Özgür Mumcu, Özge Mumcu-Aybars’ın yanı sıra Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, siyasetçiler ve vatandaşlar katıldı.
Törende konuşan CHP lideri Kılıçdaroğlu, “Uğur Mumcu ve onun gibi pek çok düşünür katledildi ve bu katillerin bulunması gerekirdi. Ama bu yapılmadı. Siyasal iktidarlar görevlerini yerine getirmediler” dedi.
Kılıçdaroğlu, “Siz Uğur Mumcu’nun katillerini bulmuyorsunuz ama devletin istihbarat örgütlerini başka bir amaçla kullanıyorsunuz” diyerek siyasal iktidarı eleştirdi.
Mumcu’nun okurları ve sevenleri ellerindeki kırmızı karanfilleri ve mumları bombanın patladığı noktadaki anıta bıraktı.
Türküler eşliğindeki anma Mumcu’nun eşi Güldal Mumcu, çocukları Özge ve Özgür Mumcu ile birlikte CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun anıta karanfil bırakması ile devam etti.
Bu hafta süresince 60 dan fazla kuruluşun destek ve katkıları ile 31 Ocak gününe kadar, Başta Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi olmak üzere çeşitli salonlarda, demokrasi ve insan hakları konusunda konferanslar, paneller, sergi ve çeşitli etkinlikler düzenlenecek. Bu etkinliklerde seçkin akademisyenler konuşmacı olarak katılacaklar.

Cevat Kulaksız 


Cevat Kulaksız 

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget