Berberoğlu Kararı Siyasi Bir Karardır - Güner Yiğitbaşı

Yargıtaydan alınacak olan lehe bir bozma kararı üzerine büyük bir mağduriyet yaratmaya gebe olan bu karar;açıkladığımız nedenlerle,hukuki değil,siyasi bir karar

Berberoğlu Kararı Siyasi Bir Karardır - Güner Yiğitbaşı
CHP Milletvekili Enis Berberoğlu, “MİT TIR'ları görüntülerinin yayınlanması” Davası'nda 14 Haziran 2017 tarihinde “Devletin gizli kalması gereken bilgilerini, siyasal ve askeri casusluk maksadıyla açıklamak” suçunu işlediği gerekçesiyle 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı ve tutuklandı.
Kararın, istinaf başvurusu sonunda bozulması üzerine, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2.Ceza Dairesinde bozmadan sonra yeniden yapılan yargılama sonunda Enis BERBEROĞLU'nun eyleminin hukuki tanımında lehe değişiklik yapılarak, Berberoğlu'nun “devletin güvenliği veya iç ve dış siyasal yararları bakımından niteliği itibariyle gizli kalması gereken bilgilerini açıklamak” suçunu işlediği gerekçesiyle, 5 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılmasına ve tutukluluk halinin devamına karar verildi.
Peki,bu suç oluşmuş mudur?
Kesinlikle oluşmamıştır,zira Mit Tırlarının görüntüleri daha önce yayınlanmış ve niteliği itibariyle gizli kalması gereken bilgi niteliğini kaybetmiştir. Kaldı ki; bu görüntülerin, gazeteci Can DÜNDAR'a Enis BERBEROĞLU tarafından  verildiğine dair,her türlü şüpheden uzak, kesin ve inandırıcı delil de elde edilememiştir.
Öyle ise; Can DÜNDAR'ın bu görüntülü haberi yayınlaması nedeniyle,Can DÜNDAR'ın yanında Enis BERBEROĞLU niçin yargılanmış ve suçlu bulunarak 5 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılmıştır?
Bu dava siyasi bir davadır.Bunun da ötesinde, Cumhurbaşkanı ve iktidardaki AKP'nin  Genel Başkanı olan ERDOĞAN'ın şikayetçisi ve katılanı olduğu, ERDOĞAN'ın çok önem verdiği,seyrini ve sonucunu sıkı sıkı takip ettiği,bu nedenle bağımsızlığını yitiren yargının hür iradesini kullanamadığı,tarafsızlığını koruyamadığı özel bir davadır.
Şöyle geçmişe dönerek bir hatırlamaya çalışalım,bu haberin yapıldığı tarihlerde, Cumhurbaşkanı Tayyip Bey çok kızmış ve bunun hesabının sorulacağını, bu gazetecilerin hesap vereceklerini, açık bir şekilde ifade ederek, bu haberi yapan gazeteciler hedef gösterilmiştir.
Haberin Cumhuriyet Gazetesinde yayınlanmasından (29/Mayıs/2015) sonra, İstanbul C.Başsavcılığı tarafından ilk önce Can DÜNDAR ve Erdem GÜL hakkında başlatılan soruşturmanın seyir defterine şöyle bir göz attığımızda,bu soruşturma ve kovuşturmanın,ülkenin siyasi koşullarına,bu davanın şikayetçisi ve sıkı takipçisi olan ERDOĞAN'ın azalan veya çoğalan siyasi gücüne göre iniş ve çıkışlar,yavaşlama ve hızlanmalar gösterdiğini gözlemliyoruz.
 Haber, 29/Mayıs/2015 tarihinde yayınlanmış ve akabinde de soruşturma açılmış ise de,7.Haziran.2015 seçimlerine çok az bir zaman kaldığı için, siyasal ortam ve koşullar uygun bulunmamış olacak ki, soruşturma adeta uykuya yatırılmış,üzerine bir şal örtülerek seçim sonuçları beklemeye alınmıştır.
7.Haziran.2015 seçimlerinden, ERDOĞAN ve partisi AKP'nin güç kaybederek çıkması ve tek başına iktidardan düşmeleri nedeniyle, siyasi güç ve koşullar yine elvermediğinden Can DÜNDAR'ın üzerine gidilememiş ve soruşturmanın bırakıldığı uyku hali sürdürülmüştür.
Koalisyonun kurulamaması ve Tayyip Bey'in seçimlerin 1.Kasım.2015 de yenilenmesi kararı almasından sonra, 1.Kasımda yapılan seçimlerde AKP'nin %49 oy alarak yeniden tek başına iktidar olarak eski gücüne kavuşması ve yeni AKP hükumetinin kurularak iş başı yapması üzerine,soruşturma uykudan uyandırılmış ve Can DÜNDAR'dan hesap sorulması ve defterinin dürülmesi için uygun bir gün kollanırken, iktidar tarafından, MİT Tırlarıyla kendilerine silah değil insani yardım gönderildiği iddia edilen Türkmenlerin Rus uçakları tarafından bombalanmaları ve tam bu esnada hava sahamızı ihlal eden bir Rus savaş uçağının angajman kurallarına göre düşürülmesi üzerine, MİT Tırlarıyla gönderilen malzemelerin yeniden gündeme geldiği günlere denk getirilerek, Can DÜNDAR ve Erdem GÜL; 26/11/2015 günü Çağlayan Adliyesine çağırılarak sorgulanmışlar ve haberin yayınlandığı ve soruşturmanın açıldığı tarihten itibaren, altı ay gibi oldukça uzun bir zamandan geçtikten sonra tutuklanarak cezaevine gönderilmişlerdir.
Can DÜNDAR ve Erdem GÜL, tutuklanacak kadar ağır bir suç işlemişlerse, ortada gerçekten ülkenin güvenliğini tehlikeye atan,ülkenin güvenliği için gizli kalması gereken bilgi ve belgelerin açıklandığı çok ciddi ve ağır bir suç varsa, savcı ve hakimlerimiz,bu suçun sanıklarını tutuklamak ve haklarında dava açmak için altı ay süreyle niçin beklemişler ve görevlerini savsaklamışlardır?
İşte,CHP milletvekili Enis BEBEROĞLU da,Can DÜNDAR tarafından bu Mit Tırları görüntülerinin kendisine solcu bir milletvekili dostu tarafından verildiğinin açıklamasından sonra bu soruşturma ve davaya dahil edilmiş ve sonuç olarak 5 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılmıştır.
Tutukluluk halinin de sürdürüldüğü, bu nedenle, temyiz başvurusu sonunda ileride Yargıtaydan alınacak olan lehe bir bozma kararı üzerine büyük bir mağduriyet yaratmaya gebe olan bu karar; açıkladığımız nedenlerle,hukuki değil,siyasi bir karar olup,ERDOĞAN'ın bu davanın şikayetçi ve müdahili olması nedeniyle, BERBEROĞLU'nun hiç şansının bulunmadığı,yargının bağımsız olmadığı,yargının ağır bir baskı yaşadığı günümüz koşullarında verilebilecek olan,bizim de beraat beklemediğimiz, kötünün iyisi bir karardır.
Ne diyelim, Allah beterinden saklasın.

14/02/2018
Güner YİĞİTBAŞI
Hukukçu

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget