Türkiye Barolar Birliği; Dernekle Yasasına göre kurulan ve Dernekler Yasasına tabi basit bir dernek değildir, kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşudur. niteliği itibariyle, aynı zamanda demokrasimizin baskı grubu niteliğinde bir sivil toplum örgütüdür, bir baskı grubu ve sivil toplum örgütü olarak, hukukun üstünlüğünün ve yargının bağımsızlığının korunması için yapmış olduğu eleştiriler ve muhalif çıkışlarından gocunan siyasal iktidar, Türkiye Barolar Birliğini korkutmak, yıldırmak ve itibarsızlaştırmak için, isminin başındaki Türkiye sözünün geri alınacağını dillendirmeye başlamıştır.
Eleştirilmekten hiç haz etmeyen iş başındaki siyasal iktidar, bununla da yetinmemiş ve avukatların baro levhasına yazılmalarına ilişkin yasal mecburiyeti kaldırarak, kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşu olan baroları da, işlevsizleştirme, içini boşaltma ve malen çökertme, avukatları başıboş, örgütsüz, denetimsiz, güçsüz ve itibarsız bir arzuhalci konumuna getirmek istemektedir. Böyle bir girişim,12Eylül askeri darbesinin diktatörleri tarafından dahi yapılmamış,12 Eylül darbecileri, sadece resmi kurum avukatlarını barolara üye olma mecburiyeti dışına çıkarmakla yetinmiştir.
Gidilen yol yanlıştır, yasa ve anayasa dışıdır, demokrasimizin geleceği için endişe vericidir. Nereye gidilmek istenmektedir?
Yukarıda belirttik, Türkiye Barolar Birliği, ismini Avukatlık Yasasından almakta olup, Dernekler Yasası kapsamında değildir. Bu nedenle, Dernekler Yasasının 28. Maddesinde yer alan; “ Dernek adlarında; Türk, Türkiye, Milli, Cumhuriyet, Atatürk, Mustafa Kemal kelimeleri ile bunların baş ve sonlarına getirilen eklerle oluşturulan kelimeler İçişleri Bakanlığının izni ile kullanılabilir. ”hükmü, Türkiye Barolar Birliği için geçerli değildir, Türkiye Barolar Birliği, isminde yer alan Türkiye kelimesini İçişleri Bakanlığının izniyle kazanmamıştır, bu nedenle, isminde yer alan Türkiye kelimesi Bakanlar Kurulu Kararı ile asla kaldırılamaz, yasal bir değişikliği gerektirir, yasal bir değişiklikle Türkiye Barolar Birliğinin isminde yer alan Türkiye kelimesini kaldıran bir yasanın Türkiye Büyük Millet Meclisinden geçmesi, sadece Türkiye Barolar Birliğinin ismini değiştirmez, Türkiyenin; milli ve demokratik bir ülke olup olmadığını da, içeride ve dışarıda ciddi bir şekilde tartışılır hale getirir.
07/02/2018
Güner YİĞİTBAŞI
Hukukçu
Yorum Gönder