Geçmiş Olsun Deniz Seki - Güner Yiğitbaşı

Deniz SEKİ'yi yüz yüze canlı olarak görmüş,kendisiyle tanışmış ve sohbet etmiş değiliz.Kendisini, ülkemizin tanınmış bir ses sanatçısı ve bestecisi olması nedeniyle

Geçmiş Olsun Deniz Seki - Güner Yiğitbaşı
Deniz SEKİ'yi yüz yüze canlı olarak görmüş,kendisiyle tanışmış ve sohbet etmiş değiliz.Kendisini, ülkemizin tanınmış bir ses sanatçısı ve bestecisi olması nedeniyle, dinleyicisi olarak gıyaben tanıyoruz.

Sesini ve bestelerini sevdiğimiz ve beğeni ile izlediğimİz bu sanatçımız, uyuşturucu ticareti yaptığı gerekçesiyle mahkum olduğu cezasını çekerek bugün (05/06/2017) tahliye edildi, Halk Tv.den bu haberi duyunca, bu sanatçımızın cezaevine girdiği tarihlerde onu için yazmış olduğumuz “SANATÇI DENİZ SEKİ'NİN DRAMI” başlıklı 20/04/2014 tarihli makalemizi hatırladık ve Deniz SEKİ'nin cezaevine girişi nedeniyle yazdığımız bu makalemizi, insanlarımızı aydınlatmak adına, bu sanatçımızın tahliye edildiği bugün aşağıda aynen yayınlıyoruz.

Geçmiş olsun Deniz SEKİ.

05/06/2017 
Güner YİĞİTBAŞI


SANATÇI DENİZ SEKİ'NİN DRAMI


Sanatçı olmak kolay değildir.

Daha doğrusu, gerçek sanatçı olmak, hayranlarına örnek bir kişilik sergilemek, ününü, şöhretini ve kazandığı parayı hazmedebilmek oldukça zordur. Hele bizim ülkemizde.

Bunları yazma gereğini niçin duyduk?

Hemen anlatalım.

Bugün, biraz pazar keyfi yaşayarak televizyon izleme imkanı bulunca, gözümüz bir televizyon kanalında, Kenan ERÇETİNGÖZ tarafından hazırlanıp sunulan, “ yüz yüze “ isimli  programa takıldı, ses sanatçısı ve besteci Deniz SEKİ program konuğu idi ve sürekli ağlıyordu. Biraz izleyince anladık ki, hakkında uyuşturucu madde kullanmak ve temin etmek suçundan verilen mahkumiyet kararı, Yargıtay tarafından onanmış ve daha öne yattığı sekiz aylık hapis cezasının üzerine, geri kalan cezasının infazı için çağrılmayı bekliyor ve büyük bir korku ve endişe yaşıyor.

Deniz SEKİ, geçmişte uyuşturucu madde kullandığını, ancak, kesinlikle bunun ticaretini yapmadığını, başkasına satmadığını ve suçsuz olduğunu, yattığı sekiz aylık hapis süresinin de, uyuşturucu kullanmak suçunun cezasını karşıladığını, kendisine haksızlık yapıldığını savunuyor.

Biz, Deniz SEKİ'nin avukatlığını yapmış olmadığımız için, dava dosyasının içeriğini bilmiyoruz, ancak, savcı ve avukat olarak bu suçlarla ilgili çok tatbikatı olan bir hukukçu olarak, Yargıtay'ın pek de hata yapmayacağını düşünerek, Deniz SEKİ'nin bir yanılgı içinde olduğunu tahmin ediyoruz.

Şöyle ki; Deniz SEKİ sürekli uyuşturucu maddeyi kullanmakla birlikte hiç kimseye satmadığını, maddi durumu itibariyle satmaya ihtiyacının da bulunmadığını ve suçsuz olduğunu savunduğuna göre, ortada bir ihtimal kalıyor. O da, kendisinin içtiği ve içmek amacıyla bulundurduğu uyuşturucu maddeyi, satma amacı olmaksızın ve bir kazanç elde etme gayesi gütmeden, arkadaş veye arkadaşlarına ikram amaçlı vermesi ve onların da bu uyuşturucu maddeyi kullanmış olmaları ihtimalidir.

Sanatçı Deniz SEKİ'nin, gerçekten, satma ve kazanç elde etme gayesi gütmediği halde,  uyuşturucu maddeyi arkadaşına veya arkadaşlarına ikram amaçlı olarak vermiş olması halinde dahi, uyuşturucu maddeyi içmeleri için başkalarına yaymış sayıldığından, ceza yasasına göre, satıcıdan bir farkı kalmıyor ve uyuşturucu taciri gibi ceza tehdidine maruz kalıyor.

Gerçekten, 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 188. maddesinin 3. fıkrası, Uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak ülke içinde satan, satışa arz eden, başkalarına veren, sevk eden, nakleden, depolayan, satmak amacıyla satın alan, kabul eden, bulunduran kişilerin beş yıldan on beş yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılacaklarını emretmektedir.

Demek oluyor ki; uyuşturucu maddeleri, içmeleri için, para karşılığı olmadan dahi   başkalarına veren ve ikram eden kişiler de, tıpkı satan kişiler gibi, bu maddeleri yaydıklarından dolayı, satıcı gibi cezalandırılmaktadırlar.

Sanatçı Deniz SEKİ'nin bizzat kendisi veya bir başkası, Deniz SEKİ'nin içtiği ve bu amaçla bulundurduğu uyuşturucu maddeyi, ikram olsun diye bir arkadaşına veya dostuna verdiğini de beyan etmiş olmalı ki, içme den öteye, daha ağır bir ceza ile cezalandırılmış ve bu cezası da onanmış olmalı.

Siz siz olun, sağlığa zararlı olan ve alışkanlık yapan uyuşturucu maddeleri hiç  kullanmayın, haydi, şeytana uyup kullandınız diyelim, zinhar, satma amacı taşımasanız da, ikram amacıyla ve ücretsiz olarak dahi, uyuşturucu maddeleri başkalarına vermeyin.

Zira, işin hiç şakası yok. Sakın unutmayın.

20/04/2014
Güner YİĞİTBAŞI
İzmir Barosu Üyesi Avukat

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget