Enis Berberoğlu Ve Yasadaki Katalog Suçlar Rezaleti

CHP İstanbul Milletvekili Enis BERBEROĞLU; yargılandığı casusluk suçundan, önce müebbet ve hafifletici nedenlerle yirmi beş yıl hapis cezasına mahkum edilmiş ve hükümle birlikte tutuklanmasına

Enis Berberoğlu Ve Yasadaki Katalog Suçlar Rezaleti
CHP İstanbul Milletvekili Enis BERBEROĞLU; yargılandığı casusluk suçundan, önce müebbet ve hafifletici nedenlerle yirmi beş yıl hapis cezasına mahkum edilmiş ve hükümle birlikte tutuklanmasına da karar verilmiştir. Üzüldük ama, hiç yadırgamadık

Ortalık toz duman, nasıl olur da henüz kanun yolu varken,hüküm henüz kesinleşmemişken, bir milletvekili nasıl tutuklanırmış diye herkes feryadı figan ediyor.

Tutuklanır kardeşim, bal gibi tutuklanır ve hiçbir kimse de tutuklayan hakimlere en ufak bir suçlamada bulunamaz.

Biz, hukukçu kimliğimizin bize bahşettiği hukuk bilgilerimize,tecrübemize ve uygulamaya dayanarak yazdığımız birden çok makalede, tutuklama nedir ve ne değildir başlığı altında tutuklamanın bir tedbir olduğunu, asıl olanın tutuksuz yargılanmak olduğunu, defaatle dile getirdik ve adeta dilimizde tüy bitti.

Önceki makalelerimizde; tutuklamanın, yasanın öngördüğü koşulların gerçekleşmesi halinde, istisna'en başvurulabilecek bir tedbir olduğunu açıklamamıza rağmen, uygulamada, katalog suçlar tabir edilen, yasada sayılan ağır cezalı ve önemli bazı suçlar kastedilerek,  Ceza Muhakemesi Kanununun 100. maddesinin 3. fıkrasında açıkça yer verilen; “aşağıdaki suçların işlendiği hususunda kuvvetli şüphe sebeplerinin varlığı halinde, tutuklama nedenleri var sayılabilir”hükmünü,Ceza Muhakemesi Kanunundan çıkarmadığınız sürece, haksız tutuklama kararlarının önüne geçilemez görüşünü ısrarla belirtmiştik.

Enis Berberoğlunun tutuklanması kararını bu nedenle biz hiç yadırgamadık.

Enis BERBEROĞLU hakında verilen mahkumiyet kararı,haklı gerekçelere dayanıyordur veya dayanmıyordur, üst mahkeme buna karar verecektir. Ancak,biz bir hukukçu olarak, açıkça şunu diyebiliyoruz, hükmü veren mahkeme;suçu sabit görerek yirmi beş yıl gibi çok ağır bir ceza vermiş ve karara konu suç da CMK. 100. maddesinin 3. fıkrasında sayılan katalog suçlardan olup, verdiği mahkumiyet  kararının inandırıcılığını,haklılığını göstermek adına ve de suçun katalog suçlardan olmasına ve CMK. 100. maddesinin 3. fıkrasının kendisine tanıdığı, katalog suçlarda tutuklama nedenlerini var sayabilirsin yetkisini kullanarak, Enis BERBEROĞLU'nun hükümle birlikte tutuklanmasına karar vermiştir.

Aslında, katalog suçlarda tutuklama nedenleri varsayılabilir diyen yasa maddesi,hakimi bağlamamakta,  tutuklama kararı vermesi için onu mecbur tutmamakta ise de;sonuç olarak,hakime, katalog suçlarda tutuklama nedenlerini varsayma yetkisini vermiş ve mahkeme de yasanın kendisine verdiği bu yetkiyi kullanarak Enis BERBEROĞLU'nun tutuklanmasına karar vermiştir.

Bizim, dilimizde tüy bitmesine neden olacak şekilde, ısrarla eleştirdiğimiz ve yasadan çıkarılmasını savunduğumuz katalog suçlar rezaleti yasada kaldığı sürece, daha nice tutuklama kararları verilecektir.

Tekrarlıyoruz. CMK. 100/3 maddesinde yer alan; katalog suçlarda tutuklama nedenleri varsayılabilir hükmü yasada kaldığı sürece, bir hakim; isterse, bu suçlardan yargılanan veya hüküm alan kişileri kolayca tutuklayabilecek ve sittin sene de tahliye etmeyebilecek ve kendisinden hiçbir hesap da sorulamayacaktır.

Acı ama gerçek bu maalesef. Ceza ve Ceza Usul Yasalarında yer alan antidemokratik, anayasaya aykırı hükümler var olduğu sürece, bu hükümleri kolaylıkla uygulayacak hakimler de bulunacaktır tabi.

Bilmem anlatabildik mi?

14/06/2017
Güner YİĞİTBAŞI
Hukukçu

Güner Yiğitbaşı

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget