Hukuk Devletinin Olmazsa Olmazı - Gündüz Akgül

Anayasalarında hukuk devleti olduğu yazılı devletler, hukuk devletinin olmazsa olmaz kurallarını hiçbir eleştiriye yer bırakmayacak şekilde uygulamak zorundadırlar. Aksi halde hukuk devleti niteliğini kaybedilir.

Hukuk Devletinin Olmazsa Olmazı - Gündüz Akgül
Anayasalarında hukuk devleti olduğu yazılı devletler, hukuk devletinin olmazsa olmaz kurallarını hiçbir eleştiriye yer bırakmayacak şekilde uygulamak zorundadırlar.
Aksi halde hukuk devleti niteliğini kaybedilir.
Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 2. Maddesi “Türkiye Cumhuriyeti……. Bir hukuk devletidir” amir hükmünü içermektedir.
Anayasada yapılan değişiklikler 16 Nisan 2017 tarihinde halkoyuna sunularak kabul edildi.
Anayasanın,  Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunu (HSYK) düzenleyen 159. Maddesi,  bu değişikliğin 14. Maddesi ile değiştirilerek, 6087 sayılı Hâkimler Ve Savcılar Yüksek Kurulu unvanında “Yüksek” sözcüğü çıkarılmış,  üye sayısı 22’den, 13’e, daire sayısı 3’ten ikiye düşürülmüştür.
Yine değişikliğin 17/C fıkrasına göre de Hâkimler ve Savcılar Kurulu üyeleri en geç otuz gün içinde seçileceği belirtilmiştir.
Buraya kadar hukuk devleti açısından bir sorun bulunmamaktadır.
Ancak, bu değişikliğin hukuka uygun olarak uygulanabilmesi için 6087 Sayılı Hâkimler Ve Savcılar Yüksek Kurulu Yasasında gerekli değişikliğin yapılarak Yasa, Anayasaya uygun hale getirildikten sonra Hâkimler Ve Savcılar Kurulu (HSK) üyelerinin seçilmesi ve daire sayısının indirilmesi gerekirdi.
Ancak, hala yürürlükte olan 6087 sayılı Yasanın 3/1. Maddesine göre HSYK, 22 asil ve 12 yedek üyeden oluştuğunu,   3/2. maddesine göre kurulun 3 daire halinde çalışacağını belirtmektedir.
Ne yazık ki uyum yasası çıkarılmadan Anayasa hükmü uygulanıp HSK’ya 13 üyenin seçimi yapılmış, yazılı ve görsel medyaya yansıyan habere göre de, Adalet Bakanı Başkanlığında toplanan HSK, kendisini Yasama organının yerine koyarak Kurul dairelerini 3’ten 2’ye indirmiştir.
Uyum Yasası çıkarılmadan uygulama yapılmasının oluşturduğu bu garip çelişki hukuk devleti ilkeleri ile bağdaşmadığı gibi başta hukukçu olan Adalet Bakanı ve diğer hukukçu AKP milletvekillerinin ayıbıdır.
Bu acele niye?
Ayni hata Cumhurbaşkanının eski partisine üye olmasında da yapılmıştı.
Hala yürürlükte olan 6271 sayılı Cumhurbaşkanı Seçimi Yasasının 4/5 maddesinin, “Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiği kesilir ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliği sona erer.” Hükmü değiştirilmeden ve Yasa, Anayasaya uygun hale getirilmeden, Cumhurbaşkanı eski partisine üye olmuş ve yapılan olağanüstü Kurultayda da Parti Genel Başkanlığına seçilmişti.
Umarım, halk oylamasında kabul edilen ve 2019 tarihinde yürürlüğe giren Anayasanın diğer maddelerine aykırı Yasalar değiştirilerek, Anayasaya uygun hale getirildikten sonra uygulama yoluna gidilecektir.
Aksi halde hukuk garabeti devam edecektir.

09.06.2017
Gündüz AKGÜL 
Emekli Cumhuriyet Savcısı

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget