Yeterli midir? - Güner Yiğitbaşı

Partili olduğu için, duruma göre taraflı da olmak zorunda kalacak olan bir Cumhurbaşkanı,devlet başkanı sıfatıyla,Türk Milletinin birliğini nasıl temsil edecektir, kendisinin dahi zaman zaman uymadığı anayasanın uygulanmasını

Yeterli midir? - Güner Yiğitbaşı
Referandumdan geçen anayasa değişiklik paketi ile anayasada yer alan; Cumhurbaşkanının partisiyle olan ilişkisi kesilir hükmünün anayasadan çıkarılması, tek başına, partili bir Cumhurbaşkanı uygulamasının yolunu açabilir mi?

Bu konu üzerinde anayasa uzmanı olan hukukçular hiç durmadılar,konu hiç tartışılmadan, yangından mal kaçırır gibi, referandumdan sonra Cumhurbaşkanı ERDOĞAN, önce AKP'ye üye olarak kaydını yaptırdı ve düzenlenen olağanüstü kongre sonunda da Cumhurbaşkanı forsu ve protokolü ile geldiği AKP kongresinde AKP Genel Başkanlığına seçilerek, hem Cumhurbaşkanı ve hem de AKP Genel Başkanlığı görevini üstlendi.

Anayasada yer alan, Cumhurbaşkanı seçilen kişinin varsa partisi ile ilişiği kesilir hükmünün anayasadan çıkarılmasına rağmen; anayasamızda, partili, hem de bir siyasi partinin genel başkanlığı ile birlikte Cumhurbaşkanlığı da yapılabileceğine açıkça izin veren bir hüküm yer almamaktadır.

Bilakis, anayasamızda yer alan;en başta, göreve başlarken cumhurbaşkanının yapacağı yemin metnini düzenleyen 103. madde  hükmü olmak üzere, Cumhurbaşkanının tarafsız olması gerektiğine ilişkin hükümler, yerli yerinde durmaktadır.

Cumhurbaşkanı andına ilişkin anayasanın 103. maddesinde yer alan “.......ve üzerime aldığım görevi tarafsızlıkla yerine getirmek için bütün gücümle çalışacağıma Büyük Türk Milleti ve tarih huzurunda, namusum ve şerefim üzerine andiçerim. “ hükmü dikkate alındığında, partili bir Cumhurbaşkanı,üzerine aldığı görevi nasıl tarafsızlıkla yerine getirebilecektir?Bunu sorgulamak gerekir.Sorguladığınızda da, anayasanın, hem de bir partinin genel başkanı olan partili bir Cumhurbaşkanına izin vermediği açıkça anlaşılmaktadır.

Yine anayasamızın 104. maddesinde yer alan; “Cumhurbaşkanı Devletin başıdır....
Cumhurbaşkanı, Devlet başkanı sıfatıyla Türkiye Cumhuriyetini ve Türk Milletinin birliğini temsil eder; Anayasanın uygulanmasını, Devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını temin eder.”hükmü de,doğal ve  zorunlu olarak tarafsız ve partisiz bir Cumhurbaşkanını işaret etmektedir.

Partili olduğu için, duruma göre taraflı da olmak zorunda kalacak olan bir Cumhurbaşkanı,devlet başkanı sıfatıyla,Türk Milletinin birliğini nasıl temsil edecektir, kendisinin dahi zaman zaman uymadığı anayasanın uygulanmasını,Devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını nasıl temin edecektir, ulusal bir felaket ve sorunla yüz yüze geldiğimizde, soruna çözüm bulmak için,tüm partilerimizin yöneticilerini, kendi başkanlığı altında aynı masanın etrafında nasıl bir araya getirebilecektir?

Anayasamızda yer alan yukarıda yer verdiğimiz hükümlere ve Cumhurbaşkanının üstlendiği anayasal görevlerine ve misyonuna baktığımızda ve tarafsız olarak kendi kendimize bir sorgulama yaptığımızda, anayasamıza göre partili, hem de bir partinin genel başkanlığını üstlenen bir kişinin Cumhurbaşkanı olamayacağı,açıkça anlaşılmaktadır.

07/06/2017
Güner YİĞİTBAŞI
Hukukçu

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget