Millet İttifakı Derhal Alarm Durumuna Geçmelidir

Millet İttifakı Derhal Alarm Durumuna Geçmelidir Evet, Millet İttifakını şiddetle uyarıyoruz. Uyanınız lütfen. Saray yönetimi; partinin delisi,

Millet İttifakı Derhal Alarm Durumuna Geçmelidir
Evet,  Millet İttifakını şiddetle uyarıyoruz. Uyanınız lütfen. 


Saray yönetimi; partinin delisi,  yani, hiç kimseden çekinip korkmadan düşündüğü her şeyi söyleyen Bülent ARINÇ'ı sahaya sürerek, deprem felaketi gerekçesiyle seçimlerin bir yıl süreyle geriye bırakılmasını gündeme getirerek tartışmaya açmış,  ancak kamuoyunun kesinlikle karşı çıkması üzerine,  bu düzencesinden,  şimdilik  vazgeçmiş görüntüsü vermektedir. 


Kamuoyuna ve Millet İttifakına, seçimlerin;  anayasanın öngördüğü,  18. Haziran 2023 de tam zamanında yapılacağı inancı yerleştirilmiş iken, son günlerde,  ERDOĞAN'ın, seçimlerin 18. Haziran2023 de zamanında yapılması görüşüne itibar etmeyerek, deprem öncesinde açıkladığı gibi,  14. Mayıs 2023 de yapılmasını istediği dillendirilmeye başlamıştır. 


İşte, bam teli de tam burasıdır. ERDOĞAN'ın olası niyeti anlaşılmaya başlanmıştır. Tabi anlayanlara. 


Millet İttifakını uyarıyoruz. ERDOĞAN'ın;  seçim tarihi olarak açıklayacağı 14 Mayıs 2023 tarihine kesinlikle itibar edilmemeli, bu tarihe kanılmamalı,  bu tarihe kesinlikle karşı çıkılarak, deprem nedeniyle bölgenin seçimlere hazır hale getirilebilmesi için seçimlerin 14 Mayısta değil,  bir ay sonrasında ve zamanında 18 Haziranda yapılması konusunda ısrarcı olmalıdırlar. 


Niçin mi?


ERDOĞAN muhalefetle anlaşarak seçimleri bir yıl süreyle erteleyemeyeceğine kani olmuş ve muhalefetle anlaşma dışında,  bu ertelemenin tek yanlı yapılmasının anayasayı açık bir şekilde ihlal olacağını kabul ettiği için, şu anda şayia olmasına rağmen; şayet, ERDOĞAN seçimlerin 14 Mayıs 2023 de yapılacağını ilan ederse, seçimlerin ertelenmesini ve bunun anayasal sorumluluğunu Yüksek Seçim Kurulunun üzerinde bırakarak, tereyağndan kıl çeker gibi seçimlerin ertelenmesi arzusunu gerçekleştirmiş olacaktır. 


Daha açık izah etmek gerekirse, seçimlerin;  ne 14 Mayısta erken ve ne de 28 Haziranda zamanında yapılmasını arzu etmeyen seçimlerin ertelenmesinde kararlı olduğu sezinlenen ERDOĞAN; seçimlerden kaçtığını gizleyecek, seçimleri, hem de ilk ilan ettiği gibi,  zamanından da önce,  14 Mayısta yaptıracakmış gibi gözükecek,  seçimlerin 14 Mayıs 2023 de yapılacağını ilan edecek, zevahiri kurtaracak, sonrasında ise;  el altından,  kendi kontrolü altındaki Yüksek Seçim Kurulunu devreye sokarak, yetkisi olmadığı halde,  anayasal bir yetki gaspında bulundurarak, Yüksek Seçim Kurulundan;  deprem nedeniyle sağlıklı bir seçimin yapılabilmesi için alınacak tedbirlerin, seçmen kütüklerinin güncellenmesinin ve sair hazırlıkların14 Mayısa yetişmeyeceği konusunda beyan alarak, seçimlerin bilinmeyen bir tarihe ertelenmesinin önünü açacaktır. 


Bu görüşümüz; seçimlerin bir yıl süreyle geriye bırakılması için, ERDOĞAN'ın Bülent ARINÇ vasıtasıyla yaptığı  kamuoyu yoklaması, depremzedelerden konutlarını yapması için bir yıl süre istemesi ve seçim tarihini, Yüksek Seçim Kuruluna bahane üretmesi için,  28 Haziran yerine 14 Mayıs olarak ilan etmeyi düşünmesi vakıalarına dayanmakta olup, kesinlikle böyle olacaktır diye kimseyi suçlama gibi bir niyetimiz de yoktur. 


Bu olasılığı dile getirmekteki amacımız; Millet İttifakını, şimdiden önlem almaları,  ERDOĞAN'ın açıklayacağı 14 Mayıs tarihini kabul etmemeleri, seçim hazırlıklarının tamamlanması için geçecek olan makul süreyi içeren 28 Haziran 2023 tarihinde ısrarcı olmaları, alarm durumuna geçmeleri ve ERDOĞAN'ın, Yüksek Seçim Kurulu üzerinden,  anayasayı ihlal ederek seçimleri geriye bıraktırma olası planını bozmaları içindir. Konu,  son derece önemli ve  hassastır


Millet İttifakının; ERDOĞAN'ın,  yukarıda açıkladığımız seçimleri geri bıraktırma olası planını bozmaları için, ayrıca birlik ve beraberlik içinde olmaları, seçim kazanmaları halinde deprem bölgesindeki şehirlerimizin; yetkili deprem uzmanlarının ve şehir plancılarının görüşleri de alınarak, acele etmeden,  ancak en kısa sürede,  yeniden kalıcı ve sağlıklı olarak inşa somut plan ve projelerini da halkımızla paylaşmaları, seçimlerin ertelenmesine karşı oldukları konusundaki kararlılıklarını etkin ve kesin bir şekilde göstermeleri, en önemlisi de;  artık,  daha adaylarını dahi belirleyemediler suçlamasından kurtulmaları ve kararlılıklarını göstermeleri için derhal Cumhurbaşkanı  ortak adaylarını belirleyerek kamuoyuna ilan etmeleri zorunludur.

Güner Yiğitbaşı

24/02/2023

Güner YİĞİTBAŞI

Hukukçu

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget