Seçimlerin Geriye Bırakılmasına Katkı Yapmak Ülkemize İhanettir

Seçimlerin geriye bırakılması başlıklı anayasamızın 78. maddesi; ”Savaş sebebiyle yeni seçimlerin yapılmasına imkân görülmezse, Türkiye Büyük Millet

Seçimlerin Geriye Bırakılmasına Katkı Yapmak Ülkemize  İhanettir
Ülke olarak hepimizi büyük acı ve üzüntülere gark eden,  şimdilik yaklaşık 32 bin yurttaşımızın ölümüne neden olan,  on ilimizi vuran deprem neden gösterilerek,  18. Haziran. 2023 tarihinde yapılması gereken seçimlerin bir yıl geriye bırakılması dedikoduları yayılmaya başlamıştır. 


İş başındaki saray yönetiminin;  deprem öncesi koşullarında dahi seçimi kaybederek koltuğun ayaklarının altından kayacağını biliyor olmalarına ilaveten,  hazırlıksız yakalandıkları deprem karşısında şaşkına dönerek,  depremzedelere yardım elini uzatmakta bocalamaları nedeniyle, seçimi asla kazanamayacaklarını,  seçimden yenik çıkarak iktidardan düşeceklerini kesin olarak anlamaları, tekrar iktidar adayı olabilmek ve seçim kazanabilmek için zaman kazanmak adına,  seçimleri bir yıl süreyle geriye bıraktırmak için ellerinden gelen gayreti gösterecekleri muhakkaktır.  


Peki, yürürlükteki anayasamıza göre seçimleri bir yıl süreyle geriye bıraktırmak mümkün müdür?


Bu sorumuzu, seçimlerin hangi nedenle bir yıl süreyle geriye bırakılmasına karar verilebileceğini hüküm altına alan, anayasamızın 78. maddesi,  hiçbir yoruma gerek kalmadan,  çok açık ve net bir şekilde cevaplamaktadır. 


Seçimlerin geriye bırakılması başlıklı anayasamızın 78. maddesi; ”Savaş sebebiyle yeni seçimlerin yapılmasına imkân görülmezse,  Türkiye Büyük Millet Meclisi,  seçimlerin bir yıl geriye bırakılmasına karar verebilir. ”hükmünü taşımaktadır. 


Neymiş efendim?


Seçimlerin bir yıl süreyle geriye bırakılabilmesi için;  sadece ve sadece bir savaş halinin olması, bu savaş sebebiyle yeni seçimlerin yapılmasına imkan görülmemesi ve Türkiye Büyük Millet Meclisinin bu konuda bir karar alması gerekmektedir. 


Anayasanın 78. maddesine göre; usulüne göre alınmış bir savaş kararıyla başlayan ve seçimleri imkansız kılan  bir savaş hali dışında, ülkemizin belli bir bölgesini savaş alanına çevirecek kadar harap etse dahi,  deprem ve benzeri bir  tabii afet halinde seçimlerin geriye bırakılması asla mümkün değildir. 


Savaş dışında, içinde bulunduğumuz depremin yıkıcı etkileri ve verdiği zararlar sebebiyle,  18. Haziran. 2023 de yapılması zorunlu olan seçimlerin geriye bırakılabilmesi için, Anayasanın 78. maddesinin açık hüküm karşısında, bir anayasa değişikliğine gidilerek, on ilimizde vuku bulan deprem nedeniyle seçimlerin bir yıl süreyle geriye bırakılmasına olanak sağlayan bir geçici maddenin anayasaya konulması zorunludur. 


İktidardaki Cumhur İttifakının meclisteki sandalye sayısı,  anayasada bir değişiklik yapılarak, deprem nedeniyle seçimlerin geriye bırakılmasına olanak sağlayacak bir geçici maddenin anayasaya konulmasına olanak vermemektedir. 


Bu nedenle,  Cumhur İttifakının;  çok arzu ettiğini sandığımız böyle bir değişikliği yaparak,  anayasaya koyacağı geçici bir madde ile seçimleri bir yıl süreyle geriye bıraktırabilmesi için, mutlaka muhalefet oylarına, muhalefetin desteğine ihtiyacı vardır.  


Biz diyoruz ki; iş başındaki Saray ve Cumhur İttifakı iktidarı miadını doldurmuş ve depremin yaralarını sararak bölgeyi eski haline getirme imkan ve kabiliyeti kalmamıştır. Bu nedenle, Anayasa değişikliğine omuz verilerek seçimlerin geriye bırakılmasına katkı sunmakta,  ülke ve depremzede vatandaşlarımız adına hiçbir yarar yoktur, bu ancak zaman kaybına neden olacaktır. 


Deprem karşısında bocalayan ve şaşkına dönen, deprem bölgesine yeterli çadır ve seyyar tuvalet dahi gönderemeyen, depremzedeleri iskan edebilmek için;  aklına,  sadece,  üniversite öğrencilerine dahi yetmeyen, devlet yurtları gelen, öğrenci yurtlarına gözünü diken, üniversite öğrencilerini yurtlardan sokağa atan, bu nedenle üniversiteleri tatil ederek, gençlerimizi, bir kuşağı ilim ve fenden mahrum eden, devlet yurtlarında kalmayıp, özel yurtlarda ve kiralık konutlarda kalan ve buralarla bağlantılarını yapmış olan milyonlarca üniversite öğrencisini de, devlet yurtlarında kalan öğrencilerle birlikte topluca okullarından yoksun bırakan iş başındaki kifayetsiz iktidarın;  seçimleri geri bıraktırmak için yapmaya girişeceği anayasa değişikliğine destek verecek olan muhalefet milletvekilleri; ülkemize, depremzede vatandaşlarımıza ve okulları tatil edilerek, öğrenim hakları ve özgürlükleri gasbedilen üniversite öğrencilerimize ihanet etmiş olacaklardır.  


Seksen yıl önce ikinci dünya harbinde ve harp koşullarında vatandaşına karneyle ekmek yedirdiği için,  zamanın iktidarını,  bugün dahi acımasızca ve haksız olarak  eleştirenlerin, savaş ortamı dahi olmadığı halde, depremi bahane ederek seçimleri geriye bıraktırmaya hakları olamaz.

Güner Yiğitbaşı

13/12/2023

Güner YİĞİTBAŞI

Hukukçu

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget