Deprem Sonrası Yapılması Gereken En Öncelikli İş

Depreme dayanaklı binalar yapmanın yanında, bize göre yapılması gereken en acil ve zorunlu, öncelikli bir diğer iş de, deprem riski çok fazla olan

Deprem Sonrası Yapılması Gereken En Öncelikli İş
Çok üzgünüz çok. 


On ilimizi ve ilçelerini vuran depremin acısını hala yüreklerimizde taşıyoruz. 


Bu deprem,  Erzincan ve Gölcük depremlerinden de çok büyük ve feci. 


Enkazlarının daha üçte birine dahi müdahale edilemeyen bu büyük depremin çapına ve bugüne kadar çıkarılan on beş bine yaklaşan cesete  bakıldığında, dilimiz varmıyor ama, maalesef ölü sayısının yüz binlere ulaşılacağı,  kehanet olmayacaktır. 


Bu depremin büyüklüğünü ve genişliğini kabul etmemek mümkün değil, ancak bu da mazeret değil tabi. Geliyorum diyen depremin hazırlıkları asla yapılmadı, buna rağmen bu önlemleri alamayan, almayan iktidarı,  şimdilik kaydıyla eleştirmiyoruz, empati duyuyoruz, her türlü ihmale rağmen. 


Deprem öldürmez,  çürük bina öldürür sözü bir yere kadar doğrudur. Ancak, bu doğal afetin şiddeti ve süresi bazen o kadar büyük olabiliyor ki; depremin yıkamayacağı binaları yapmanın imkansızlığı da bir gerçektir. Sağlam binalar dahi, bir yerden sonra  yıkılmayı ve hasarı önlemese de,  ölümleri büyük oranda azaltacağı da bir gerçektir. 


Şu anda ülkeyi yöneten ve ileri de yönetecek olanlara öncelikle düşen görev, evsiz ve eşyasız kalan depremzede vatandaşlarımıza,  depreme dayanıklı konutlar yaparak teslim etmek ve içlerini donatmak olmalıdır. 


Büyük bir bölgeye yayılan ve on ilimizi kapsayan bu büyük depremde yaşadıklarımız göstermiştir ki; depreme dayanaklı binalar yapmanın yanında,  bize göre yapılması gereken en acil ve zorunlu, öncelikli bir diğer iş de, deprem riski çok fazla olan tüm illerimizde, deprem sonrasında oluşacak enkazlarda derhal arama ve kurtarma faaliyetine başlamak üzere,  depreme müdahale birimleri oluşturmak ve bu birimleri, arama ve kurtarma faaliyetlerinde kullanılmak üzere;  vinç, kepçe, dozer, kamyon,  jeneratör, akaryakıt tankları ve benzeri ekipman ve bu ekipmanları kullanacak ehil operatörlerle donatmak olmalıdır. 


Oluşturulacak olan depreme müdahale birimini; her ilimizde ve ilçemizde kurulan ve hazır bekleyen itfaiye teşkilatına benzetebiliriz. Nasıl itfaiyeler, yangınların çıkmasını beklemeden,  hazır kıta olarak,  acil durumlarda gerekli müdahaleyi yapmak üzere kuruluyor ve yangın olmasa da itfaiyecilerimizi ve araçlarını hazır bekletiyorsak,  her ilde kurulacak olan depreme müdahale birimini de,  personeli ve ekipmanlarıyla birlikte,  millet olarak elimizde hazır tutmak zorundayız, deprem olmasa da, olası depremler için personeli boş oturarak maaş alıyorlar diye,  hayıflanmamak zorundayız. 


Askerlikte de, hazır kıtalar vardır. Acil durumlarda kullanılmak üzere. 


İşte her ilde nüfusuna ve bina sayısına göre belirlenecek gerekli ekipman ve uzman personeliyle hazır kıta olarak bekleyecek ve kendi ilinde veya komşu illerden birindeki olası bir depremde acilen görevi başında olacak bir birim oluşturulması,  bugün yaşanılan karışıklığı ve yardım çağrılarını hiç gerektirmeyecek veya asgariye indirecek ve enkaz altında canlı kalmayı başaran, başka bir anlatımla nehri sağ salim geçtiği halde, zamanında kurtarılamadığı için enkaz altında kalarak ölen, yani derede boğulan insanlarımızın sayısını çok asgari düzeye indirecek, enkaz altında kalan canlıların kurtarılmaları,  şansa bırakılmamış olacaktır.

Güner Yiğitbaşı

09/02/2023

Güner YİĞİTBAŞI

Hukukçu

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget