“Bir kereden bir şey olmaz mı” dedin!

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu'dan, olayı hafifi göstermek için, “bir kereden bir şey olmaz” sözünü de duyunca toplum daha bir deh

“….bir şey olmaz” deyip kuralsızlığa adım attın mı, kuralsızlığı meşrulaştırırsın”. Anonim


Zaman zaman basına yansıyan haberlerden, bazı dini cemaat yurtlarında küçük çocuklara, hem de orada çalışan görevliler tarafından yapılan cinsel istismar olaylarına tanık oluyoruz.
Bunun en çarpıcı tecavüz olayını, iktidara yakınlığı ile bilinen Karaman’da Ensar Vakfı’nda 45 öğrenciye tecavüz edilmesi olayında yaşadık. Bu utanç verici olayın dehşeti yetmiyormuş gibi, zamanın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu'dan, olayı hafifi göstermek için, “bir kereden bir şey olmaz” sözünü de duyunca toplum daha bir dehşete kapıldı.
Yetkililer, böylesine iğrenç ve utanç verici olayın üstüne gidip suçluları cezalandıracakları yerde, olayı hafife almaları, bu olayı haber yapan yayın organlarını ve gazetecileri suçlayıcı ifadeler kullanmaları toplumda ayrı bir üzüntü kaynağı olmuştu.
Bu haberin yayılması üzerine, olayda adı geçen Ensar Vakfını aklama girişimleri başlamış, Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) İnsan Kaynakları Genel Müdürü Hamza Aydoğdu, bu haberleri yapanları "fasık" (günahkâr) olarak nitelendirmişti. Yani söylediğine göre olayın failleri değil, bu olayı insanlara duyuranlar günahkardı. Yurdun her yöresinde açılan denetimsiz yurt ve yatılı Kuran kurslarında zaman zaman hem de erkek çocuklarına cinsel istismarların olduğunu gazetelerden okumaktayız.
AKP yönetiminde çoğunlukla böyle utanç verici, yönetimin bu uygulamalarını utandırılacak olaylarda ya böylesine basını suçlayıcı tavır alınırken, mahkemeler yönetimin emrinde sıradan bir dairesi görünümünde olduğu için bu gibi olaylar hemen ilgili mahkemeye başvurulup konu üzerinde yayın yasağı getirilmekte. Yaygın bir söylentiye göre göre Cübbeli Ahmet Hoca bile çocuk tacizliğini “bademleme” diyerek meşrulaştırmaya çalıştığını yaymaktalar. 
Yandaş basın bu gibi olayları hiç irdelemezken, tarafsız gazeteciler de bu olayları hafife alınan veya küçük göstermeye çalışan yönetime karşı şöyle bir soru sormaktalar:
“Bu durumu önemsemeniz için daha kaç 45 öğrencinin tecavüze uğraması lazım?
 "Bir kereden bir şey olmaz" rahatlığınıza daha kaç kurban vereceğiz?(1)
Böylesine çocuk istismarı vardı ve Osmanlı Devleti’nde “oğlancılık” da denilen erkek çocuklara cinsel istismar padişahlara kadar uzandığını, fetih yapılan ülkelerde çok genç çok yakışıklı oğlanların 10 ar 20 şer saraya getirildiğini, hatta bu işleri yapan “oğlan pezevengi” denilen kişiler olduğunu eski tarihi kaynaklardan okuyorduk. (2)

Afganistan’da daha beter erkek çocuk istismarı

“Bir kereden bir şey olmaz mı” dedin!

Bu konular üzerinde konuşurken, Özbekistan’dan yıllar önce gelip yurda yerleşen Batıkent ’de oturan bir Özbek vatandaşı, bu da bir şey mi sen Google den baçabazlık-Afganistan” diye yaz bak neler göreceksin, “erkek çocuğu karısı gibi kullanan var”dedi.

Gerçekten de Googleden “bacabazlık-Afganistan- Bacha Bazi” yazdığımda çok daha dehşetli, bir Müslümana yakışmayan utanç verici çocuk istismarlarına rastladım. Bacha Bazi, küçücük erkek çocuklarına cinsel istismarda bulunmayı meşrulaştıran sözde dine sığmayan ahlaksızca Afgan geleneği.
Şimdilerde dışarıdan Taliban Afganistan’ına bakıldığı zaman, sanki İslam’ın giyim kuşamıyla tıpkı Peygamber zamanındaki gibi bütün din kurallarının uygulandığı çok koyu bir Müslüman ülke gibi görünüyorsa da böylesine hiçbir dinde mezhepte olmayan ahlaksızca çocuk istismarı gibi olayların (hem de meşrulaştırılarak) en yoğun olduğu yer olduğu görülüyor.
Şimdiki Taliban’ın hâkim olduğu Afganistan’da halkın ve yöneticilerin kılık kıyafeti giyimlerine hiç dikkat ettiniz mi, başlarında sarık, sırtlarında beyaz don ve beyaz yelek ayaklarında terlik ile tıpkı 1400 yıl önce peygamber zamanında giyilen giysiler ile dolaşmaktalar. Giden yıl bize gelen Afganistan’dan bir bakan ve yetkililer aynı kıyafette ve ayaklarında terlik vardı. Bilindiği gibi Taliban müzik ve müzik aletlerini, kadınların iş hayatında çalışmalarını, kız çocukların okullarda okumasını yasaklama gibi Müslümanlıkta bile olmayan çağ dışı yasaklamalar getirmişlerdi. (Zaman zaman AKP-RTE iktidarı yurdun çeşitli yerlerinde müzik festivallerini yasakladığını anımsayalım) Böylece Taliban, bu çağ dışı tavırları ile kendilerini öteki Müslümanlardan bile daha fazla Müslüman olduklarını göstermek çabasındalar. Bizim Cumhurbaşkanı R. Tayip Erdoğan da Taliban Afgan’ı için “onlarla gönül bağımız var” demişti.

“Bir kereden bir şey olmaz mı” dedin!

İşte bu internet aramamdan Afganistan’da erkek çocukları nasıl kadın kılığına sokup dansöz oynatır gibi oynattıklarını yazı, fotoğraf, videoda görünce çok daha fazla dehşete kapıldım.
Afganistan’da erkek çocuklarını kadın kılığına sokup dansöz gibi erkeklerin önünde oynattıktan sonra varlıklı insanlara seks köleliği için satılması şeklinde iğrenç bir gelenek vardır ki buna Bacha Bazi (baçanbazlık) deniliyormuş, yasak olmasına karşın günümüzde de maalesef bu gelenek halen gizli gizli de olsa devam etmekte. Afganistan’da yoksul aileler bu işler için erkek çocuklarını para karşılığı, ya da çocuğun babasını işe alacağız diye bu işe hevesli zenginlere satıyorlar.  
Bunun yanında, erkek çocuğu olmayan aileler tarafından satın alınan/evlat edinilen kız çocuklarına da Afgan bölge halkı tarafından bacha posh denir, bacha posh’ta erkek çocuğu olmayan aileler kız çocuğunun bir “utanç” sayılmasından dolayı bir erkek evlada ihtiyaç duydukları için satın aldıkları kızı erkek gibi giydirirler.
Bacha posh olarak alınan kız çocukları, erkek gibi giyinir, erkek gibi davranır, erkek gibi konuşur ve erkeklerin sorumluluklarını üstlenir ve Afganistan’da erkek olmanın özgürlüklerinden de tıpkı bir erkek gibi yararlanır. Ergenliğe gelince ise “bacha posh” rolü biter ve kız çocuğu tekrar kadın kimliğine bürünür. Afganlar bacha posh’u Afganistan’a hükmeden hükümdarların harem kültürüne dayandırır. Hadım ağaların aksine bacha posh, haremde erkek bulunamayacağından haremi yönetmek için erkek gibi yetiştirilmiş ve öyle davranan kızlar için kullanılır. Zamanla bu kültür saraydan halka inmiştir, gerçi halka indi demek ne kadar doğrudur bilinmez, çünkü sıradan bir Afgan’ın böyle bir şey için bütçesi yoktur, yerel olarak güçlü kişiler Afganistan’da bununla uğraşır.
Bacha bazi ise erkek çocuklarının kadın gibi davranmaya zorlanmasıdır, bu uygulamada fakir ailelerin çocukları, zengin yerel eşraf tarafından satın alınır ki (ya da verilir), günümüzde bu eşraf dediğimiz kitleyi Taliban’a karşı savaşan ve Afganistan’daki koalisyonun da bir dönem desteğini bolca almış kuzey ittifakı liderleri oluşturur. Bu vatandaşlar da Sovyet Afgan savaşı sırasında Ruslara karşı savaşmış, Afganistan üzerinde yer yer söz sahibi adamlardır, bazen de iyi birer istihbarat kaynağıdır.
Satın alındığında çocuk 5-6 yaşındadır. İlk başta çocuk köçek gibi kutlamalarda kadın giysileriyle dans ettirilir. Çocuğun yaşı ilerledikçe bu köçeklik hali fuhuş halini alır, sahibin cinsel arzularını yerine getirir. Çocuk buna tepki gösterdiğinde köle statüsünde olduğu için sahibi tarafından şiddet uygulanmasında hiçbir sakınca görülmez. Ayrıca çocuğun “sahibi”, isterse çocuğu “paylaşma” hakkına da sahiptir, kaçamaya çalışan dövülür katledilir. Bu İslam dışı olay Afganistan haricinde Semerkant, buhara civarı Özbekistan’ın bazı bölgelerinde de yaygın bir uygulamadır. Ama Afganistan’da bu geleneği devam ettirenler genelde yerel silahlı güce sahip olduğu için bu uygulama hukuki yaptırımlara tabi değildir, daha doğrusu tabidir ama kâğıt üstünde. Ayrıca Taliban'ın getirdiği yasada yasaktır, ama pek itibar edilmez yasağa. Çünkü bunu yapanlar genelde yerel olarak güçlü, silahlı gücü, bağlantıları bulunan, uyuşturucu imali ve kaçakçılıktan köşeyi dönmüş aşiret ağalarıdır. Birçoğu da Sovyet Afgan savaşından iç savaşa kadar dağda çalışmış elemanlardır. Görüldüğü gibi aşırı Müslüman görülenler neler yapabiliyor, sanki Lüt Kavmi gibiler.

“Bir kereden bir şey olmaz mı” dedin!

İlginç şekilde Afganistan’da bacha bazi olarak verilen erkek çocuklara sahiplerinden dolayı saygı duyulur. Çarşı pazar gibi yerlere çıktıklarında el üstünde tutulurlar. Bu çocuklar belirli kutlamalarda raks ettirilirken misafirlerden birine ellerinde bir çay sunarlar ki bu, çay sundukları kişiyi “beğendikleri” anlamına gelir.
Bu Müslümanlıkla bağdaşmayan ahlak dışı uygulama geleneğinin tam olarak nasıl ve ne zaman başladığı bilinmiyor. Bazı Afganlar, bunun büyük İskender ve Makedon istilasından beri Afganistan’da olduğuna inanırlar.
Baça bazide ergenlik ve çocukluk boyunca bu işlerde kullanılan çocuklar, yaşları büyüyünce de genelde sahiplerinin kadın akrabalarından biriyle evlendirilip “iç güveysi” olurlar.
Afganistan, uzun zaman boyunca dünyanın ilgisini çeken bir yer olmadı. İlk defa Sovyet Afgan savaşında bölgeye gelen Rus askerleri tarafından bazı bölgelerde cinsel suçlar rapor edilmişti. Daha sonra Afganistan’daki Amerikan askerleri 2001’deki müdahale sırasında böyle vakalarla karşılaştılar ve durumun önüne geçilememesinin sebebini bu geleneği devam ettirenlerin güçlü yerel liderler olmasına bağladılar.
Halen daha devam eden bu Afgan “geleneği” olan ve “erkek oyunu” anlamına gelen Bacha Bazi, cinsel eğlence ve sömürü amacıyla genç erkek veya erkek çocuklarını satın alan zengin Afganlar ya da çoğunlukla Peştunlar tarafından yapılıyor. Peki Bacha Bazi nasıl ortaya çıktı ve bu gerçekten de bir “gelenek” olabilir mi? Kelime anlamı olarak “erkek oyunu” anlamına gelen Bacha Bazi aslında bir Afgan geleneği. Bu geleneğe göre 9 yaşındaki erkek çocukları yaşlı erkeklerin önünde kadın kıyafetleri giydirilerek dans ettiriliyor. Bu çocuklar maalesef ki zengin iş insanları tarafından alıkoyuluyor ve akabinde ne yazıktır ki cinsel taciz ya da saldırıya uğruyorlar. Özellikle de Afganistan'ın kırsal kesimlerinde yaygın olan bu gelenek aslında 90'lı yıllarda Taliban hükumeti tarafından yasa dışı ilan edilmişti.
Taliban'ın ABD güçleri tarafından 2001 yılında devrilmesinden sonra bu gelenek maalesef ki tekrar hayata geçti. Tanınan birçok üst düzey yetkilinin de Bacha Bazi geleneğine katıldığı düşünülüyor. 2014 yılında AIHRC tarafından hazırlanan bir rapora göre Bacha Bazi ile bağlantılı çoğu kişinin kolluk kuvvetlerine, savcılara veya hakimlere rüşvet ödediğini, bu kişilerle ilişki içinde olduklarını ve onları kovuşturmadan muaf tuttuğunu ortaya koydu.
Afganistan Bağımsız İnsan Hakları Komisyonu'na (AIHRC) göre kurbanlar sık sık dövülüyor, tecavüz ediliyor, direnenler kaçanlar katlediliyor. AIHRC'nin çocuk hakları başkanı Suraya Subhrang bu yıl “daha önce bazı özel bölgelerde Bacha Bazi vardı ancak şimdi her yerde” dedi.
ABD işgali süresince de ABD'li komutanlar da uygulamayı durdurmak için herhangi bir eylemde bulunmadılar. Ancak durum daha da kötüye gidiyor. Böylece dünyanın en dinci görünen Taliban’nın bu ahlak ve insanlık dışı, din dışı tavırlarının dışa vurmasıdır.

Cevat Kulaksız

Cevat Kulaksız kulcevat599@gmail.com

Kaynak:

(1)https://talebe.org/gundem/bakan-ramazanoglu-ensar-vakfi-icin-bir-kereden-bir-sey-olmaz-dedi-18830

(2)Tacut Tevarih Hoca Sadettin Efendi

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget