Komplo teorilerinden hareket edecek olursak...

Komplo teorileri üzerinden gidilerek bir sonuca ulaşılacak olursa, 28/07/2021 tarihli Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 7334 sayılı “Turizmi

Komplo teorilerinden hareket edecek olursak...
28/07/2021 Çarşamba gününden itibaren Manavgat ilçemizde başlayarak tüm Akdeniz ve Ege kıyılarındaki ormanlarımızda baş gösteren, hektarlarca ormanımızı kül eden, can ve mal kaybına sebep olan orman yangınları,  ulus olarak hepimizin yüreklerini dağladı,  çok üzüldük. 

Yangınların çoğu kontrol altına alınabildiyse de,  hala yer yer yangınların devam ettiğini, kaygıyla ve  üzülerek izliyoruz. 

Çıkan yangınların muhtelif çıkış nedenleri olabilir. Yangınların çıkış nedenleri,  adli soruşturmalar sonunda tespit edilecektir. 

Bu aşamada en kolaycı ihtimal,  sabotaj ihtimali olup, sabotaj ihtimali dile getirildiğinde de,  ilk akla gelen PKK terörü ve faillerin PKK militanları olduğu iddiasıdır. 

Biz, henüz yangın ve soruşturmalar sona ermeden, kanıtlarına ulaşmadan,  kolaya kaçarak,  bu yangınlar PKK militanlarının sabotajıdır diyenleri şiddetle kınıyoruz.  Bu iddia, siyasi rant sağlamaya, PKK üzerinden HDP'yi ve Kürt halkımızı itibarsızlaştırmaya matuf,  çok çirkin ve ayrıştırıcı bir komplo teorisi olup, üzücü ve üzücü olduğu kadar da,  hukuken hiçbir geçerliliği olmayan soyut bir iddiadır. 

Komplo teorileri üzerinden gidilerek bir sonuca ulaşılacak olursa, 28/07/2021 tarihli Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 7334 sayılı “Turizmi Teşvik Kanunu ile bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Torba Kanunun 1. maddesinin “d” fıkrasında yapılan değişikliğe göre,  “Kültür ve Turizm gelişme Bölgeleri dışında kalsa bile” orman arazileri “kamu yararı” kapsamına alınarak turizm yatırımcılarına açılabiliyor “Yeri,  mevkii ve sınırları Cumhurbaşkanı kararıyla tespit ve ilan” edilecek,  bu alanlardaki bütün devlet taşınmazları da turizm kapsamına alınabilecek.  

Bu yasa değişikliğine göre, Orman alanlarındaki yapılaşma tasarrufu,  Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkisine bırakılıyor ve hangi alanların yapılaşma kapsamına gireceği ise,  doğrudan Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek.  

Halkımızı büyük üzüntüye sevk eden, çok ağır maddi ve manevi zarara yola açan,  ülkemizi saran orman yangınlarının;  henüz devam ederken ve  söndürülmeden, Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmesi tam da yangınların çıktığı 28/07/2021 tarihine denk gelen,  orman arazilerinin Turizm Koruma ve Gelişim Bölgeleri adı altında turizm yatırımcılarına açılmasına olanak sağlayan yasadan hareketle;  bu orman yangınlarını,  yanan orman arazilerini turizm yatırımcılarına açmak amacıyla,  partili Cumhurbaşkanı kasten çıkarttı diye bir iddiada bulunabilir miyiz, bir komplo teorisi üretebilir miyiz?

Tabii ki; böyle bir komplo teorisi iddiasında bulunamayız. 

Aynı şekide soruşturmalar sonuçlanmadan, kanıtları toplanmadan  kolaya kaçarak, komplo teorileri üreterek;  yangınlar, PKK teröristlerinin sabotajıdır demeye kimsenin hakkı olamaz. 

Bize göre; bu yangınların çıkış nedenleri bulunmalıdır, bu önemlidir. 

Ancak,  asıl önemli olan husus; çıkış nedeni ne olursa olsun, 19 yıldır tek başına iktidar olan ve örtülü ve örtüsüz, yaklaşık 2 Trilyon dolar devlet parasını ve ödeneğini kullanan partili cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğindeki AKP iktidarının; ülkemizin kaderi olan ve her yıl mutlak surette tekrarlanan, ülkemizi yönetenler için sürpriz olmayan orman yangınlarına hazırlıklı olmadığı, hangi sebeple olursa olsun çıkacak orman yangınlarını derhal söndürmek için gerekli olan yangın söndürme uçak ve helikopterlerine yatırım yapmadığı, bu amaçla bir hava filosu oluşturmadığı için, ülkemizi yasa boğan, ağaç, hayvan ve insanlardan oluşan can ve mal kayıplarına neden olan orman yangınlarının bu ağır bilançosunun tek sorumlusu,  iş başındaki iktidardır. 

Orman yangınları, henüz belirlenemeyen hangi meçhul nedene bağlı olarak çıkmış olursa olsun, belirlenen tek gerçek varsa; o da,  yangının ağır sonuçlarının sorumlularının,  partili Cumhurbaşkanı ve Orman Bakanı olduğu, inkar edilemez bir gerçektir.  

Güner Yiğitbaşı

01/08/2021

Güner YİĞİTBAŞI

Hukukçu

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget