Liyakatin Önemi

Liyakatin Önemi Ordunun başına tek yetkili olarak getirilen Milli Savunma Bakanının; sadakatinden önce, liyakati sorgulanmalıdır.

Liyakatin Önemi
13 Rehinenin kurtarılması için yapılan ve rehinelerin infaz edilerek öldürülmeleriyle sonuçlanan başarısız Gara operasyonu, daha uzun süre tartışılacağa benziyor. 

Yasalara göre, 13 rehinenin ölümüne neden olan  bu başarısız operasyonun siyasi sorumlusu;  devlet adına, devleti yöneten ve  yürütmenin başı olan partili cumhurbaşkanıdır. 

Partili Cumhurbaşkanı’nın;  ana muhalefet partisi liderinin gerçekleri dile getirerek,  bu başarısızlığın sorumlusu ERDOĞAN'dır demesi üzerine,  sinirlenerek,  ana muhalefet partisi liderine hakaretler yağdırması,  haksız ve devle adamlığı ciddiyeti ile bağdaşmamaktadır. 

Partili Cumhurbaşkanı ERDOĞAN'ın;  hakaret ile de yetinmeyerek, doğruları söyledi ve seçmenleri adına görevini yerine getirdi diye,  KILIÇDAROĞLU hakkında 500 bin liralık manevi tazminat davası açmasını da anlamak mümkün değildir. Bağımsız bir yargı varsa,  bu dava geri dönmeye mahkumdur. 

ERDOĞAN; sorumluluğunu hatırlatarak görevini yapan ana muhalefet partisi liderine ağır hakaretler yağdırdığı konuşmasında ”. . . . Terbiyesiz herif.  Sana Savunma Bakanımı,  İçişleri Bakanımı gönderiyorum.  Sen bunlara layık değilsin.  Utanmadan,  sıkılmadan Cumhurbaşkanı’na fatura kesmeye kalkıyorsun. ”demektedir. 

Bir defa,  o bakanlar,  devletin bakanlarıdır ve ana muhalefet partisine önemli bir konuda bakan düzeyinde bilgi vermek, demokrasinin bir gereği olup, bir lütuf değildir. 

Aslında, Türk Milletinin temsilcileri olan ana muhalefet ve diğer muhalefet partilerinin liderlerine,  memleketin önemli ve milli bir meselesi hakkında bakan düzeyinde bilgi sunma adeti ve alışkanlığı, AKP iktidarı döneminde pek rastlanan bir uygulama olmadığı için, doğrusunu söylemek gerekirse biz çok yadırgamıştık, bu da nereden çıktı şimdi diyerek sorgulamaya başlamıştık.  

ERDOĞAN; bu operasyonun başarısızlığından kendisini sorumlu tutan ana muhalefet partisi liderine hakaretler yağdırdığı konuşmasında, bakanları göndererek bilgi sunmaktan pişmanlık duyduğunu belirtiyor. Bu da talihsiz bir beyandır. 

Aslında, pek alışık olmadığımız bakan düzeyindeki bilgilendirmenin; ana muhalefet ve diğer muhalefet partilerinin gazını alma, başarısızlığı perdeleme ve eleştirme konusu yapılmasını önleme amacına yönelik, suçluluk duygusu içinde yapılan bir alttan alma girişimi  olduğu anlaşılmaktadır. 

Bize göre, ERDOĞAN;  bu başarısızlığın siyasi sorumluluğunu kabul ederek, bundan dersler çıkarmalı, bu operasyonda hatası olan, Genelkurmay başkanı ve kuvvet komutanlarının üstü bir konumdaki, alınan tüm askeri kararlarda en etkin kişi ve aynı zamanda eski genelkurmayı olan Milli Savunma Bakanını sorgulamalı ve gerekirse görevden almalıdır. 

Milli Savunma Bakanı, hain FETÖ'nün 15. Temmuz darbe girişimi sırasında genelkurmay başkanı olup, ordunun savaş gücü ve disiplininden sorumlu en üst düzey komutan olup, darbe girişiminde bulunulacağı bir subay tarafından MİT'e ihbar edilmiş olmasına rağmen, bugünün Milli Savunma Bakanı olan, zamanın genelkurmay başkanı AKAR, darbe girişimini önleyememiş ve darbeciler tarafından esir alınmış,  tartaklanmıştır. 

Ordunun, Fetöcüler tarafından işgal edildiğinden,  yanı başına kadar sızdıklarından habersizdir. Bu genelkurmay başkanı, sanırız sadakatinden, görevinin başında tutulmuş ve daha sonra da genleri bozulan ordunun Genelkurmay başkanın da üzerinde,  tüm askeri yetkilerini muhafaza ederek,  Milli Savunma Bakanı yapılmış, genelkurmay başkanı işlevsizleştirilmiştir. 

Bugün,  genelkurmay başkanının ismini bilen var mıdır?

Ordumuz siyaseten de askeri taktik ve savaş gücü itibariyle de,  tek yetkili ve sorumlu olarak,  Milli Savunma Bakanı AKAR'a emanet edilmiştir. 

Devlet idaresinde olduğu gibi, ordunun sevk ve yönetiminde de,  tek adam devri söz konusudur. 

Gara operasyonunun başarısızlığından dersler çıkarılarak, ordudaki bu yeni oluşum ve ordunun başına tek yetkili olarak getirilen Milli Savunma Bakanının;  sadakatinden önce,  liyakati sorgulanmalıdır. 

Bize göre,  partili Cumhurbaşkanı ERDOĞAN'ın, acilen yapması gereken budur.  

Güner Yiğitbaşı

19/02/2021

Güner YİĞİTBAŞI

Hukukçu

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget