Geri Adım Atmayacaktır

Geri Adım Atmayacaktır Saraydaki tek adam, geri adım atarak atamayı iptal edip, Boğaziçi Üniversitesinden bir öğretim üyesini rektör olarak atamayı, o

Geri Adım Atmayacaktır
Boğaziçi Üniversitesine atanan kayyum rektörün,  öğrenciler tarafından protesto edilmesi demokratik eylemi,  artarak devam ediyor. 

Atamayı yapan Saraydaki tek adamın, bu demokratik eylemi, antidemokratik olarak polis şiddetiyle önlemekte kararlı olduğu anlaşılıyor. 

Saraydaki tek adam, geri adım atarak atamayı iptal edip, Boğaziçi Üniversitesinden bir öğretim üyesini rektör olarak atamayı, otoritesine gölge düşüreceği ve bu demokratik direnişlerin yol olacağı  ve saygınlığına gölge düşeceği kanaatiyle, aklının ucundan dahi geçirmemektedir. 

Tek adam, Boğaziçi’ndeki demokratik direnişin, kendisinde paranoya haline gelen gezi olaylarına benzer ve tüm yurdu saracak bir demokratik öğrenci eylemine dönüşmesinden korkmaktadır. 

Demokratik ülkelerde,  iş başında bulunan yöneticilerin, yanlış kararlarından dönerek haklı direnişlere demokratik olarak son vermeleri,  bir erdem ise de; antidemokratik ve otoriter yönetimlerde,  yanlıştan dönmek, bir yenilgi ve otoriterlikten verilecek bir taviz olarak değerlendirilmektedir. 

Ülkemiz,  tam bir çelişkiler ülkesine dönüştü, tek adam rejiminde. 

Tek adam, ülkeyi yönetemez hale gelmiş ve ne yapacağının şaşkınlığı içinde bocalıyor. 

Ortada, içerdiği en basit insan hakları ve yargı bağımsızlığı gibi insanlarımızın lehine olan hükümleri dahi siyasal iktidar tarafından uygulanmayan bir anayasamız olduğu halde, iş başındaki tek adam,  anayasa değişikliği önerisiyle kamuoyunun önüne çıkabiliyor. 

Hani, yaramaz ve aç gözlü çocuklar vardır, annesi tabağına yeteri kadar yemek koymasına rağmen, aç gözlülük yaparak,  kardeşlerinin yemeklerine de göz dikerler ya, işte aynen onun gibi,  uygulanmayan askıya alınan  bir anayasamızın varlığına rağmen, nedir bu anayasa değişiklik istemi anlamakta zorlanıyoruz ve siz önce önünüzdeki yemeği bir yiyin demek geliyor içimizden. 

Maksat başka tabi. Demokratik ve ilerici, insan hak ve özgürlüklerine dayalı bir anayasa yapmak  değil, onların maksatları. 

İstedikleri, arkalarındaki azalan halk desteğinden doğacak açıklarını tamamlayarak, seçim yenilgisinden kurtulup iktidarda kalabilmek, saraylarda oturmaya devam etmek. 

Bu nedenle; biz en başta CHP ve İYİ Parti olmak üzere, tüm muhalefet partilerini,  Sarayın bu anayasa değişikliği önerisine kulaklarını tıkamaya ve  bu öneriyi yok saymaya davet ediyoruz. 

Sarayın amacı;  esasen, anayasada mevcut olup,  fiilen uygulanmayan bazı özgürlük maddelerini de aralarına serpiştirecekleri, cumhurbaşkanı seçim sistemini ve koşullarını saraydaki tek adam lehine değiştirecek ve yapılacak olan değişikliğin de ilk seçimlerde uygulanacağına imkan tanıyacak bir anayasal  düzenleme yapmaktır. 

Sakın ha, anayasaya göre bağlayıcı olan Anayasa Mahkemesi ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin kararlarına dahi saygı gösterip uygulamayan ve anayasa suçu işleyen bir iktidarın,  demokratik bir anayasa değişikliği yapacağı savına asla inanmayınız. 

Bu iktidar, ülkeyi yönetemediği gibi, maalesef tüm inandırıcılığını ve halk nezdindeki güvenini de tamamen kaybetmiştir ve ilk seçimlerde demokratik olarak ülke yönetiminden uzaklaştırılacaktır. 

Ondan sonradır ki; parlamenter sisteme dönüşü de içeren,  kapsamlı ve demokratik bir anayasa değişikliği gündemdeki yerini almalıdır.  

Güner Yiğitbaşı

03/02/2021

Güner YİĞİTBAŞI

Hukukçu  

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget