Vefat Eden Eğitimci Yazarın Kitapları Kalemleri Mezarına Serpildi

Defnedilirken üç kızı mezar başında ağlıyorlar, bir yandan da babalarının yazdığı kitaplardan bazılarını, kalemlerini, kürekle her toprak atışta sonra birer birer mezarına atıyorlardı.

Eğitimci Yazar Osman Bolulu yaşamını yitirdi.
Vefat Eden Eğitimci Yazarın Kitapları Kalemleri Mezarına Serpildi
88 yaşında vefat eden Eğitimci Yazar Osman Bolulu, Köy Enstitüsü mezunu öğretmen arkadaşları tarafından Karşıyaka mezarlığında toprağa verildi. Vasiyeti üzerine, 2010 yılında vefat eden öğretmen eşi Nermin Bolulu’nun hemen yanına defnedildi.
Defnedilirken üç kızı mezar başında ağlıyorlar, bir yandan da babalarının yazdığı kitaplardan bazılarını, kalemlerini, kürekle her toprak atışta sonra birer birer mezarına atıyorlardı. Mezar başında Köy Enstitüsü mezunu arkadaşları, öğretmenler yakalarında Osman Bolulu’nun resmi olduğu halde, birbirlerine ölen arkadaşları ile ilgili anılar anlatıyorlar, hüzünle anıyorlardı.
Cenaze defnedilirken, Gazi Ortaokulunda üç yıl Osman Bolulu’nun öğrencisi olan 64 yaşındaki
Vefat Eden Eğitimci Yazarın Kitapları Kalemleri Mezarına Serpildi
Firdevs Kıral, mezarı başında öğretmeni hakkında şunları anlatıyordu:
“Osman Bolulu Gazi Mahallesinde Orta ortaokulda okurken benim üç yıl Türkçe derslerime girdi. Ondan kitap okuma, çeşitli erdemli davranışları ondan öğrendim. Güler yüzlü tatlı dilli bir öğretmendi. O zamanları köy çocukları da bizim okula gelirdi. Onlarla her her yönden ilgilenirdi. Doğru dürüst Türkçe konuşamayan şivesi bozuk öğrencilere öylesine emek verirdi ki, o köylü öğrenciler birkaç ay içinde nasıl değiştiler; çok gayretli öğretmenimizdi, nur içinde yatsın”.
Osman Bolulu’nun kızı Yasemin Erdoğan, babasına ait defter, kalem ve kitaplarını mezara bırakırken, “nur içinde yat babamız, bizi iyi yetiştirdin, gururumuz oldun, bize de onur veren kitaplar yazdın, annemin yanına gönderiyoruz seni, orada da mutlu olun”  diye mırıldanıyordu.
Kitaplarla birlikte, öteki kızları ve enişteleri de mezarına gül yaprakları serpiyor, sonra kız Yasemin Erdoğan da konuklara birer tane gül dağıtıyordu.
Vefat Eden Eğitimci Yazarın Kitapları Kalemleri Mezarına Serpildi
Vefat Eden Eğitimci Yazarın Kitapları Kalemleri Mezarına Serpildi
Vefat Eden Eğitimci Yazarın Kitapları Kalemleri Mezarına Serpildi
OSMAN BOLULU KİMDİR? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi
Vefat Eden Eğitimci Yazarın Kitapları Kalemleri Mezarına Serpildi
Osman Bolulu kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi: Amasya-Taşova-Tekke köyünde tütün tarlasında doğdu (Ağustos 1929), çiftçi bir ailenin dördüncü oğludur. Babası medrese çıkışlı İsmail Hoca, anası Hatice Hanım. Tekke Köyü İlkokulu’nda (1942), Samsun Lâdik Akpınar Köy Enstitüsü’nde (1947), Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü’nde (Edebiyat Bölümü 1954), Türkiye ve Orta Doğu Amme idaresi Enstitüsü’nde (Kamu Yönetimi Uzmanlığı 1964) okudu.
Bulunduğu görevler: Amasya-Taşova Yerkozlu, Alpaslan, Uluköy ve Tokat-Turhal Atatürk İlkokullarında, Konya-Doğanhisar, Tokat-Reşadiye, Amasya-Taşova, Amasya Kız Meslek, Suluova, Ankara-EImadağ, Ankara-Gazi Çiftliği, İncesu, Kurtuluş Ortaokul ve Liselerinde öğretmenlik, yöneticilik; Milli Eğitim Bakanlığı merkez örgütünde bakanlık müfettişliği yaptı. Milli Eğitim Bakanlığı Müşavir Müfettişliğinden emekli oldu. (1981) Düşüncelerinden ötürü soruşturma, kovuşturmalar geçirdi, mesleğinden ayrı kaldı (üç yıl). Danıştay kararı ile mesleğine dönebildi. Çalıştığı yerlerde öğretmen derneklerinde görev aldı. Türkiye Öğretmen Dernekleri Milli Federasyonu (TÖMF) Yönetim Kurulu üyeliği, Türkiye Öğretmenler Sendikası (TÖS) kurucu üyeliği ve bölge temsilciliği, Türkiye Öğretmenler Kooperatifi (TÖYKO) Başkanlığını yaptı.
Ödülleri: Nasır Dergisi (1956, birincilik), çağ Dergisi (1974 Mansiyon) Vedat -Hazır; Güler (Ordu,1992, birincilik), Nabi Üçüncüoğlu (Trabzon-Kıyı Dergisi, 1992, birincilik), Petrol-iş (1992, mansiyon) şiir ödüllerini aldı. Kültür Bakanlığının Cumhuriyetin 75. Yılı nedeniyle açtığı eser yarışmasında deneme büyük ödülünü kazandı. Sözün ışığı adlı kitabıyla Dil Derneği Beşir Gögüş-Türkçe’nin eğitim ve öğretiminin geliştirilmesi- Ödülü’nü aldı (2005). Beş şiiri çevrildiği için Danimarka Yazarlar Birliğince Kopenhag’a çağrıldı (6-15 Ekim 1995). Adına düzenlen gecede çevrilen şiirlerinin Türkçe’sini okudu, Türk şiiri üzerine konuştu. Kopenhag’ın üç semtinde ve Arhüs kentinde davetlilerle söyleşti. Kitaplarını imzaladı. Danimarka’daki Türk Derneklerinin çağrısı üzerine ikinci kez bu ülkeye gitti (24-30 Ekim 1997) Arhüs, Oense, Reingsted kentlerinde söyleşti, kitap imzaladı.
Osman Bolulu dil üzerine yayınladığı denemeleriyle ilgi çekti. Kendine özgü bir deneme biçemi geliştirdi. Türk Dil Kurumu 1962-83, Dil Derneği, Türk Sanat Kurumu, İnsan Hakları Derneği, Ankara Emekli Öğretmenler Derneği, Eğitimciler Derneği, Edebiyatçılar Derneği Genel Yönetim Kurulu üyeliklerinde bulundu ve Kültür Bakanlığı Dünya Klasikleri Yayın Danışma Kurulu üyeliği (1997-2001) yaptı. Halen Köy Enstitüleri ve Çağdaş Eğitim Vakfı kurucusu, Ankara Emekli Öğretmenler Derneği üyesidir.
Tokat-Reşadiye’de öğretmenleri Duruluk (1955-56; 11 sayı) dergisini yayınlamıştı. Amasya’da iLKE (1961, 3 sayı) dergilerini çıkardı. Ankara’da ÖGRETMEN DÜNYASI (1985), ADECE (1992-94) dergilerinin yazı işleri müdürlüğünü yaptı.
Deneme, ders ve kaynak kitaplarının dışında çocuk ve gençlere seslenen kitaplar da yayınladı.
Masal: Devlet Kuşu (1978),
Anı: İnsanlığın Solmaz Gülleri (2008:
İnceleme: Atatürk ve 10 Kasır (1969), ilk Dersimiz Atatürk (198: 1994).
Kaynak: Türk Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Ansiklopedisi, 2. Cilt,
Cevat Kulaksız

Cevat Kulaksız

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget