TMO den 7500 ton buğday çalmışlar

Bilgisayarımıza düşen Konya Çumra TMO sinde hiç görülmemiş bir buğday hırsızlığını yansıtan daha doğrusu Balıkesir Milletvekili Turan Çömez’in videod

TMO den 7500 ton buğday çalmışlar
Siyasal yaşantımızda az veya çok, kamuoyuna yansıyan veya yansımayan çok değişik yolsuzluklara rastlandığına tanık olmuşsunuzdur veya duymuşsunuzdur.  Ama 21 yıllık AKP-RTE iktidarında kamuoyuna yansıyan yolsuzluklara rastlamadığımız gibi, bağımsız yargıda yargılanan hiçbir bürokrata pek rastlayamadık.

 Bilgisayarımıza düşen Konya Çumra TMO sinde hiç görülmemiş bir buğday hırsızlığını yansıtan daha doğrusu Balıkesir Milletvekili Turan Çömez’in videoda anlattığı buğday hırsızlığını duyunca çok şaşırdık.  Çalınan buğday birkaç kg değil, birkaç ton da değil binlerce ton buğday devletin silolarından çalınmış. İçinizden belki de, “ekmek fiyatları arttıkça buğday hırsızlığı olacak tabi” diyebileceğinizi tahmin ediyorum.

Uzatmadan Balıkesir Milletvekili Turan Çömez’in anlattıklarına bir kulak verelim de binlerce ton buğdayın çalınma olayını siz de duyasınız. Mutlaka siz de çok şaşıracaksınız. Bende saklı olan videoda Turan Çömez buğday hırsızlığını nasıl anlattığını bir dinleyelim:

“Birkaç gün önce gündeme geldi, müsaadeniz olursa onu da paylaşacağım. Konya Çumra Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)silolarından geçtiğimiz günlerde 7500 ton buğday çalındı. Ben köy çocuğuyum, rahmetli babamla buğday hasadı yapardık. Bizim orda gezginler vardı Roman vatandaşları falan bu gezginler dolaştıkları harmanlardan bir teneke iki teneke buğday alırlardı. Biz bunu çalma olarak nitelendirmezdik, hayır bereket olarak görürdük, ihtiyaçları var alır götürürlerdi. Bu bir teneke değil, bir araba değil, bir ton değil, 7500 ton buğday biliyor musunuz 300 tır, bütün Türkiye duysun 300 tır çalınmış.

Bunun üzerine ben kalktım Bandırma TMO ne gittim, yetkililerle görüştüm. Dedim arkadaş burada işlem nasıl çalışıyor, buradan bir buğday kamyonunun çıkması için hangi işlemler yapılıyor. Dediler ki, bir, önce tır gelir, tır a buğday yüklenir, sonra kantara gelir tartılır kayıtlar alınır, sonra numune alınır ondan sonra TMO nin bürolarında buğdayın teknik analizi yapılır, tetkiki yapılır laboratuar sonuçları alınır, ondan sonra muhasebe müdürü onay verir, ondan sonra en sonunda da TMO nun müdürü onay verir. Tam altı tane kademeden geçer. Tüm bu tüm kâğıtlara kapıdaki bekçi bakar ondan sonra çıkar.

Onlara dedim ki, tüm bu işlemleri bir günde yaparak kaç tane tır çıkar, dedim, 30-40 tır çıkabilir dediler. En optimum şartlarda 30 tır çıkabilir. 300 tır 10 gün boyunca bu ülkede sen, bu insanların millete devlete emanet ettiği bu kadar buğday nasıl çalınır Allah aşkına.

TOM Ofisi ne diyor bu işe?

Konya Milletvekilimiz Ünal Karaman bu işin peşine düştü, emniyete gitti TMO ne gitti, sordu soruşturdu, cevap yok. Yahu milletin hakkını hukukunu çalıyordunuz, bankalardan çalıyorsunuz, nerden aklınıza geliyorsa çalıyorsunuz, nerden aklınıza gelirse çalıyorsunuz, bu iş neren aklınıza geliyor da TMO den buğday çalıyorsunuz; bu kadar mı rezili çıkar memleketin…”.

TMO den 7500 ton buğday çalmışlar

Toplumların siyasal tarihinde, devlet katındaki her türlü yolsuzluk,  usulsüzlük, rüşvet ve hırsızlık çok utanılacak bir eylem olduğu için tıpkı zina gibi sürekli gizlenir,  toplumun bilmesi istenilmez. Nitekim görülmemiş buğday hırsızlığında olduğu gibi 21 yıllık AKP-RTE iktidarında bütün bu tür yasa dışı, ahlak dışı olaylar eylemler kamuoyuna yansıtılmaz gizlenir; ne ki mahkeme kararı ile yasaklama getirilir. Yani iktidarın aleyhinde görülen bu tür eylemler, oyla iktidara gelen iktidarca halkın bilmesini istemezler, üstü örtülür, hele günümüzde artık iktidarın güdümünde olan yargı ile anında mahkeme kararı ile yasaklama getirilir. Türk milleti adına karar veren hiçbir savcı ve yargıç da, “bu işte millet malının çalınması zarara uğratılması söz konusu olduğundan davayı, talebi ret” ettiğine tanık olmadık. Böyle bir karar verildiğinde de, iktidarın güdümünde olan yargının savcısı yargıcı hemen istenilmeyen uzak bir ile ilçeye atanıverir.   

 İletişim araçlarının çok geliştiği çeşitlendiği bu iletişim çağında her türlü hırsızlık, yolsuzluk, dolandırıcılık olayları internetle sosyal paylaşımın katkısı ile hızla çeşitlenmekte ve artmakta. Telefonla dolandırıcılık yapanlardan tutun da hele şu son günlerde tanınmış sporcuların ellerinde bavullarla milyonlarca doları hiçbir resmi kayda geçirmeden bir dolandırıcıya teslim ettiklerine ne dersiniz. 

Ne yazık ki toplum olarak cehaletin girdabında çağdaş bilgi, ilim ve kültürden mahrum olduğumuzun acı örneklerini yaşıyoruz.

Cevat Kulaksız

Cevat Kulaksız kulcevat599@gmail.com

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget