Anayasaya Temel Hak Ve Özgürlükler Asıl Sınırlandırmak İstisnadır Yazmak Yeterli Değildir

Anayasaya; temel hak ve özgürlüklerin esas, sınırlandırılmasının ise istisna olduğunu soyut bir kural olarak yazmak, yeterli değildir. Bu zaten dem

Anayasaya Temel Hak Ve Özgürlükler Asıl Sınırlandırmak İstisnadır Yazmak Yeterli Değildir
Anayasaya;  temel hak ve özgürlüklerin esas,  sınırlandırılmasının ise istisna olduğunu soyut bir kural olarak yazmak,  yeterli değildir. Bu zaten demokratik anayasalarda yer alan evrensel ve bilinen bir kuraldır. 

Soyut olarak yazmakla iş bitse ve özgürlükler güvence altına alınmış olsa çok güzel ama, soyut ilkeler maalesef uygulamada hayat bulamamaktadır. 

Bu nedenle; bizim ülkemiz gibi,  temel hak ve özgürlükler konusunda  geri kalmış ve sabıkalı,  demokrasi kültürü gelişmemiş ülkelerde, maalesef daha somut kurallar getirmek zorunludur. 

Mesela, bizim ülkemizde anayasal bir hak olan silahsız ve barışçıl bir toplantı ve gösteri yürüyüşü,  derhal güvenlik güçlerince engellenmekte ve göstericilere karşı orantısız güç kullanılarak,  göstericiler dağıtılmakta ve gözaltına alınmakta, bu da yetmiyor çoğu zaman, insan sağlığına aykırı, savaşlarda dahi kullanılması yasak ve insanlık suçu olan kimyasal silah mahiyetindeki göz yaşartıcı biber gazı kullanılmakta ve masum insanlar temel hak ve özgürlüklerini kullanamadıkları gibi,  sağlıklarından da olmaktadırlar. 

Bu nedenle, temel hak ve özgürlükler bölümünde, barışçıl ve silahsız toplantı ve gösteri yürüyüşü hak ve özgürlüğünü kullanmak isteyen göstericilere karşı, biber gazı ve benzeri kimyasal bir silahın kullanamayacağı yasağı açıkça konulmalıdır. 

Altılı masaya arz olunur.

Güner Yiğitbaşı

30/11/2022 

Güner YİĞİTBAŞI

Hukukçu

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget