Şartlar Temel Parametreler Değişmiş De Ondan Olmuş “U” Dönüşleri

Bülent TURAN ne demiş? Şartlar ve temel parametreler değişmiş demiş. Hangi şartlar değişti Bay TURAN? Burada şartların değişmesi, tek başına önem

Şartlar Temel Parametreler Değişmiş De Ondan Olmuş “U” Dönüşleri
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Es-Sisi ile verdiği çok samimi,  elleri birbirlerinin ellerinin üzerindeki “U” dönüşü fotoğrafa yönelik eleştirileri değerlendiren AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan"Biz yine Mursi’ye rahmet diliyoruz.  Biz yine Rabiamızla gurur duyuyoruz.  Ancak şartlar,  temel parametreler değişti" diyerek mazeret uydurmuştur.  

Rahmetli DEMİREL'in;  “dün dündür bugün bugündür” sözüne rahmet okutan, haksız bir mazeret ile geçiştirilmeye çalışılmaktadır, ERDOĞAN'ın dün kara dediklerine bugün ak demeleri. 

ERDOĞAN'ın bu “U” dönüşleri, sadece SİSİ ile yakınlaşmayla sınırlı değildir, 

ERDOĞAN, Suriye politikasında da bir “U” dönüşü yaparak,  dün katil ESED dediği Suriye devlet başkanı ESAT ile de görüşebileceklerini el sıkışabileceklerini açıklamıştır. 

ERDOĞAN; AKP Grup Başkan Vekili gibi, bu “U” dönüşlerini, değişen şartlara dahi bağlamadan direk olarak,  “devletler arasında küslük olmaz” şeklinde gerekçelendirmiştir. 

Her iki gerekçe de, EDOĞAN'ın Mısır ve Suriye dış politikalarındaki keskin “U” dönüşlerinin haklı gerekçeleri olamaz. 

ERDOĞAN'a sormak lazım, Türkiye'nin hiçbir menfaati olmaksızın, ESAT ile küsen onu düşman ilan eden, Suriye'nin içişlerine müdahale eden, ESAT'ı iktidardan düşürmek isteyen bizzat siz değil misiniz Sayın ERDOĞAN?

Madem öyle, ülkeler arasında küslük olmaz, o zaman niçin bağımsız bir devlet olan, başında ESAT'ın bulunduğu Suriye rejimini, dini ve mezhepsel sebeplerle, halkına zulmediyor, Suriye halkına özgürlük getireceğiz gerekçesiyle,  devirmeye kalkıştınız?

Keza,  Müslüman Kardeşler denen terör örgütü yanlısı, Müslüman Kardeşler vasıtasıyla Mısır devlet başkanı seçilen MURSİ'yi askeri darbe ile deviren SİSİ'yi, ülkemiz için hiçbir yararı olmadığı halde,  düşman ilan ettiniz?

Her iki olayda da,  Türkiye’nin hiçbir yararı mevcut değildi. Sadece dini ve mezhepsel inançlarınız ve siyasal çıkarlarınız nedeniyle ESAT ve SİSİ ile düşman oldunuz,  Mısır ve Suriye ile  diplomatik ilişkileri kopardınız. 

Bülent TURAN ne demiş? Şartlar ve temel parametreler değişmiş demiş. 

Hangi şartlar değişti  Bay TURAN?

Burada şartların değişmesi,  tek başına önem arz etmemektedir. 

Değişen şartların hangi amaca yönelik oldukları önemlidir. 

ERDOĞAN'ın, “U” dönüşlerinin gerekçeleri olan değişen şartlar; ülkenin yararları ve selameti için zorunlu olan şartlar mıdır, yoksa  ülkemizin yararlarının aksine,  Mısır ve Suriye ile diplomatik ilişkilerimizi bozan AKP'nin,  yaklaşan seçimlerde iktidarını korumaya yönelik siyasal yararları için zorunlu olan iç politikaya yönelik değişen şartlar mıdır?

Tabii ki; değişen şatlar, temelde doğru olmakla birlikte, ERDOĞAN'ın ve partisi AKP'nin iktidarda kalmasına,  seçim kazanmasına ilişkin,  kişisel siyasal yararlarına öncelik tanıyan şartlardır ki; bu da, ERDOĞAN'ın “U” dönüşlerinin haklı ve etik gerekçeleri olamaz.

Güner Yiğitbaşı

24/11/2022

Güner YİĞİTBAŞI

Hukukçu

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget