Sevgili Dostlar…- Gündüz Akgül

İçişleri Bakanı BŞB Başkanlarının açtıkları bağış kampanyalarının yasal olmadığını belirterek Valilere bir genelge gönderdi ve BŞB bankalardaki bağış kampanyası hesapları bloke edildi.Bir hukukçu olarak İçişler Bakanlığının genelgesinin yasal olmadığını belirtiyorum.

Sevgili Dostlar…- Gündüz Akgül
Bildiğiniz gibi uzun suredir rahatsızlığım nedeniyle ve Doktor önerisi üzerine bilgisayar kullanmadığım için yazamıyorum.
Ancak son birkaç gündür başımıza bela olan Korana Virüsü nedeniyle işinden geri kalan, maddi olanakları kısıtlı olan ve dışarı çıkması yasaklanan 65 ve üstü yaş guruplarına yardım amacıyla Ankara ve İstanbul Büyük Şehir Belediyeleri (BŞB) bir bağış kampanyası başlatmıştı.
Ayni zamanda Cumhurbaşkanı da bir bağış kampanyası başlattı.
İçişleri Bakanı BŞB Başkanlarının açtıkları bağış kampanyalarının yasal olmadığını belirterek Valilere bir genelge gönderdi ve BŞB bankalardaki bağış kampanyası hesapları bloke edildi.
İçişleri Bakanının bu genelgesinin yasal olup olmadığı konusunda yurttaşları bilgilendirmek görevi de hukukçulara düşmektedir.
Bu konuda birçok hukukçu görüşlerini belirtmiş bulunmaktadır.
Bu nedenle, bende yıllarını hukuka adamış biri olarak yurttaşları bilgilendirmek amacıyla ilgili mevzuatı inceleme ve vardığım sonucu sizlerle paylaşmak gereğini duydum
İLGİLİ YASAL KAYNAKLAR:
1- 5393 SAYILI BELEDİYE YASASI
      “BELEDİYENİN YETKİLERİ VE İMTİYAZLARI” başlıklı 15 maddesinin 1. Fıkrasının (i) bendi aynen şöyledir “i) Borç almak, bağış kabul etmek.”

2- BÜYÜK ŞEHİR BELEDİYE YASASI
“BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNİN GELİRLERİ” başlıklı 23 maddenin1. Fıkrasının (n) bendi aynen şöyledir. “n) Şartlı ve şartsız bağışlar.”
Yine ayni yasanın 28. maddesi “Belediye Kanunu ve diğer ilgili Kanunların bu kanuna aykırı olmayan hükümleri ilgisine göre büyükşehir ve ilçe belediyeleri hakkında da uygulanır.” demektedir. 
Görüldüğü gibi durum son derece açık ve nettir.
Bir hukukçu olarak İçişler Bakanlığının genelgesinin yasal olmadığını belirtiyorum.

Sizleri bilgilendirebildimse ne mutlu bana.
Koronasız sağlıklı günler dilerim.

01.04.2020
Gündüz AKGÜL
Emekli Cumhuriyet Savcısı

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget