Maske deyip küçümsemeyiniz!...

Maske deyip küçümsemeyiniz!... Maskeyi, korunmak için özel olarak yapılıp yüze geçirilen basit bir nesne ve bez parçası olarak görmeyiniz

Maske deyip küçümsemeyiniz!...
Korona virüs, bizleri evlere kapattığı gibi;  maske, izolasyon, kolonya, sabun,  ateş,  öksürük gibi kelimeleri, günün her anında sıkça telaffuz edip,  duymamızı sağladı.
Kolonya, sabun, ateş ve öksürük gibi kelimeler,  bizlere pek yabancı değildi, bugünkü kadar sıkça telaffuz edilmeseler de, yine de sıkça duyduğumuz ve telaffuz ettiğimiz kelimelerdi.
Ama, maske ve izolasyon kelimeleri, salgın öncesi günlerde fazla duymadığımız kelimelerdi.
Hele maske, yönetim tarafından sokağa çıkma yasağına tabi olmayan yaş gruplarının sokağa çıkarken takmalarının zorunlu hale getirilmesinden sonra, insanlarımızca en çok tekrarlanan bir kelime haline geldi ve belki de birinci sıraya oturdu.
Maske diyerek küçümsemeyiniz,  bakın nelere kadir o maske denen küçücük bez parçası
Çeşitli anlamlara gelen maskenin,  hangi anlamlara geldiği konusundaki mevcut bilgilerimizi hatırlama ve bu konuda bilmediklerimizi öğrenmek amacıyla internete girerek, maske nedir ve ne anlama gelir yazıp tıkladık ve aşağıdaki beş çeşit maske tanımına ulaştık. Belki de,  daha fazla çeşit ve anlamı olabilir.
Bizim tespitlerimize göre, beş çeşit maske;
1.Boyalı karton,  kumaş veya plastikten yapılan ve başkalarınca tanınmamak için yüze geçirilerek kullanılan yapma yüz
2. Korunmak için özel olarak yapılıp yüze geçirilen şey
“Gaz maskesi.”
3. Yüz ve boyun güzelliği için cilde sürülen krem,  macun vb. şeyler
4. Gerçek duyguları veya bir şeyin gerçek görünüşünü gizleyen aldatıcı görünüş,  davranış
“Hayırseverlik maskesiyle kendi çıkarını yürütüyor.”
5. Kişinin oynadığı rol veya hem kendisine hem de çevresine karşı takındığı davranış
 Korona virüs salgını günlerinde her gün sıkça tekrarlanan maskenin bu beş çeşit ve tanımdan 2.sine uygun olduğunu anlamış olmalısınız.
Yani, ülkemizin ve tüm Dünya'nın gündemindeki maske;   korunmak için özel olarak yapılıp yüze geçirilen şey olarak tanımlanan maskedir.
Dikkat ederseniz maskenin;   4. ve 5.maddelerdeki çeşit ve tanımına giren maskeler;  2. madde de tanımı yapılan ve insanları korumak için özel olarak yapılıp yüze geçirilen,  toplumun bugünkü gündeminde olan,  nesnel maskeler olmayıp, karşısındaki insanı ve toplumu kandırmaya ve yanıltmaya yönelik, kendisinin gerçek görünüşünü,  duygu,  istek ve niyetlerini gizleyen,  aldatıcı duygu, görünüş, davranış, istek ve tavırlardır.
Bugün,  ülkemizde gördük ki;  2.madde de, ” Korunmak için özel olarak yapılıp yüze geçirilen şey” olarak tanımlanan gerçek ve nesnel maske,  yeri geldiğinde;  kendisini başarılı,  becerikli, iş yapan, iyi iş çıkaran, halkının dar zamanında yardımına koşan gibi gösterip, başarısızlıklarını gizleyemeye çalışarak,   halkını aldatan  siyasilerin yüzlerindeki sanal maskeyi düşürerek ve indirerek,  gerçekleri gözler önüne sermiştir.
Maskeyi, korunmak için özel olarak yapılıp yüze geçirilen basit bir nesne ve bez parçası olarak görmeyiniz, bu küçük bez parçası, yüze geçirilerek insanları virüslerden koruyabildikleri gibi, halkını virüslerden korumak için onlara parasız maske dağıtımında dahi başarılı ve bu konuda süratle organize olamayan iktidarın,  yüzlerine geçirdikleri sanal başarı maskelerini dahi indirerek,  onların gerçek yüzlerini ve başarısızlıklarını açığa çıkarabilmekte ve onları korumasız bırakabilmektedir.

Güner Yiğitbaşı

08/04/2020
Güner YİĞİTBAŞI
Hukukçu

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget