Bir İstifa Girişiminin Düşündürdükleri

Sadece, istifa girişiminde bulunmuştur. İstifa, tek taraflı bir irade bildirimi ve karar olup, kabule bağlı değildir. Mecburi hizmet gibi yasal bir zorunluluk yoksa, istifa kararı ve iradesi reddedilemez.

Bir İstifa Girişiminin Düşündürdükleri
Yazımızın başlığı dikkatinizi çekmiş olmalıdır.
İçişleri Bakanı,  12/04/2020 pazar gecesi,  istifa etmiş değildir bize göre.
Sadece,  istifa girişiminde bulunmuştur.
İstifa, tek taraflı bir irade bildirimi ve karar olup, kabule bağlı değildir. Mecburi hizmet gibi yasal bir zorunluluk yoksa,  istifa kararı ve iradesi reddedilemez.
İçişleri Bakanı; 10/04/2020 tarihinde gece saat 24. 00 den itibaren başlayacak olan bazı illeri kapsayan iki günlük sokağa çıkma yasağının, Cumhurbaşkanının talimatıyla alındığını beyan etmiş, halkın kendilerine yasağın iki saat önce bildirilmesi nedeniyle paniğe kapılarak alışveriş amacıyla sokak ve caddeleri, marketleri doldurarak salgın tehlikesini körüklemeleri nedeniyle,  sokağa çıkma yasağı kararını kendisinin verdiğini, tüm sorumluluğun kendisine ait olduğunu, hatasını ve eleştirileri, hatta hakaretleri kabul ettiğini açıklayarak, çark etmiştir.
Şu bir gerçektir ki; ülkemizde hiçbir bakan, Cumhurbaşkanının bilgisi, onayı ve son kararı olmadıkça,  tek başına sokağa çıkma yasağı kararı alarak açıklayamaz. Bu nedenle, sokağa çıkma yasağı kararını verenin İçişleri Bakanı olmadığı kesindir.
Bu itibarla, bu kararda bir hata ve yanlışlık varsa, bu karar salgını tetikleyecekse,  bunun sorumluluğu Cumhurbaşkanına aittir.
Bakanlar,  bu sistemde seçimle iş başına gelmediklerine, Cumhurbaşkanının sekreteri olduklarına göre, mümkün değil ama, bu kararı İçişleri Bakanı tek başına almış olsa dahi, bu karardan Cumhurbaşkanı da doğrudan sorumludur.
İçişleri Bakanı,  gözlemlediğimiz kadarıyla, partililer ve bakanlar içinde ERDOĞAN'a en sadık devşirme bir AKP'lidir.  ERDOĞAN'a koşulsuz biat etmekte ve yasal olup olmadığına, suç teşkil edip etmediğine bakmadan,  onun emir ve talimatlarını tartışmasız yerine getirmekte ve ona sadakatini ortaya koymaktadır. Bu nedenle, ERDOĞAN'ın en has adamıdır.
Hani, büyük çiftlikler vardır, çiftlik sahibinin de çok güvendiği çiftlik kahyası vardır ya. ERDĞAN ile İçişleri Bakanı arasındaki bağ ve yakınlık,  aynen öyledir.
İçişleri Bakanını,  parti içinde tutan azımsanamayacak sayıda taraftarı da vardır ve iktidar ortağı MHP nezdinde de büyük bir itibarı mevcuttur.
Nitekim, pazar akşamı İçişleri Bakanı istifa girişiminde bulunduğunda, partili büyük bir kitle,  İçişleri Bakanının yanında yer alarak,  bakana olan sevgi ve bağlılıklarını açıklayarak, görevde kalması ve istifa etmemesi için gösteri yapmışlardır.
İçişleri Bakanı, ERDOĞAN ve parti nezdindeki, kendisine yönelik bu beğeniyi ve gücünü bildiği için, belki ERDOĞAN ile görüşerek veya görüşmeden bir güç gösterisinde bulunarak, istifa girişiminde bulunmuştur.
İçişleri Bakanı istifa girişiminin, ERDOĞAN tarafından  kabul edilmeyeceğini çok iyi bilmektedir. Bakan, İstifa girişiminde samimi değildir. Zira, ülkemizde hata yapan bir bürokrat veya bakanın istifa etmesi gibi,  bir demokratik gelenek ve alışkanlık  mevcut değildir.
Ki; bakanın samimi olmayan bu istifa girişimi,  saray tarafından kabul edilmemiş ve konserin sonlarına doğru sahneyi terk edip kulise giderek,  bu esnada seyircilerin alkışları ve bir daha, bir daha naraları üzerine tekrar sahneye dönüp konserine devam eden şarkıcı misali,  istifa girişiminden hemen vazgeçmiştir.
Bu istifa girişimi, hem gündemi değiştirmiş ve açıklanmasındaki zamanlaması itibariyle eleştirilen iki günlük sokağa çıkma yasağı tartışmalarına son vermiş, hem de İçişleri Bakanının parti içindeki gücünü test etmesine ve güven tazelemesine yardım etmiştir.
ERDOĞAN; kendisine yararlı ve çok sadık olan İçişleri Bakanını gözden çıkaramamıştır.  Ancak, istifa girişiminde bulunan bakan lehine,  partililerce yapılan gösterilerden de kaygı duymuş olmalıdır. Zira,  ileride şu veya bu sebeple İçişleri Bakanını göndermek istediğinde,  bu gönderme kararının parti içinde çalkantıya neden olacağını görmüştür.
Güvenoyu alan ve gücünü ispatlayan İçişleri Bakanını kim tutabilir bundan sonra?

Güner Yiğitbaşı

15/04/2020
Güner YİĞİTBAŞI
Hukukçu

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget