Devletin (İdare'nin) Kusursuz (Objektif) Sorumluluğu

Devletin (İdare'nin) Kusursuz (Objektif) Sorumluluğu Bir de kusursuz sorumluluğu vardır devletin. Bu sorumluluğa, objektif sorumluluk da denmektedir. Bu, kusursuz (objektif) sorumluluk halinde, devletin kamu adına bir hizmet

Devletin(İdare'nin) Kusursuz(Objektif)Sorumluluğu
İdare hukukuna göre, devletin eylem ve işlemlerinden dolayı ortaya çıkacak olan zararlardan dolayı, o eylem ve işlemlerin muhatabı zarar gören kişilere karşı bir sorumluluğu vardır.
En sık karşılaşılan sorumluluk; devletin hizmet kusurundan kaynaklanan kişi zararlarının ödendiği, kusura dayalı hizmet kusuru sorumluluğudur.
Devletin ve diğer kamu kurumlarının üzerlerine düşen hizmetleri, hiç yapmamaları, eksik yapmaları veya geç yapmalarından dolayı kişiler zarar görmüşlerse, devletin ve sair kamu kurumlarının, bu kişi zararlarını ödemeleri anayasal bir zorunluluktur.
Bir de kusursuz sorumluluğu vardır devletin. Bu sorumluluğa, objektif sorumluluk da denmektedir.
Bu, kusursuz (objektif) sorumluluk halinde, devletin kamu adına bir hizmeti ifa ederken herhangi bir kusuru yoktur ama, devletin kamu yararını gerektiren zorunlu bir sebepten dolayı alması gereken ve bu nedenle, kamunun yararı için  aldığı bir karar ve yapacağı bir eylemlerden dolayı, bazı kişiler zarar görmüş olurlarsa, kişilerin gördükleri bu zararların, kusura dayalı olmasa da, kamu tarafından karşılanması, bu zararları kamunun üzerine alması zorunludur. İşte bu zorunluluk, devletin kusursuz, yani objektif sorumluluğudur.
Bugün içinde yaşadığımız tüm halkımız için hayati bir tehlike içeren korona virüsü salgını nedeniyle, kamunun yararı için elzem olan bir takım tedbirlerin ve kararların alınarak uygulanması gündem de olup, örneğin bazı iş yerlerinin geçici olarak kapatılması, orada çalışanların çalışmadan izinli sayılarak ücretlerinin ödenmesi, iş yerlerinin kapalı kalmasından dolayı iş sahiplerinin uğrayacakları zararlarından kaynaklı maddi kayıpların, kusursuz(objektif) sorumluluk ilkesi gereğince devlet,yani kamu tarafından karşılanması zorunludur.

Güner Yiğitbaşı

17/03/2020
Güner YİĞİTBAŞI
Hukukçu

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget