Duruşmaya girdik, bir avukat arkadaşımız, duruşmaların ertelenmesi konusunda HSK tarafından alınan bir karardan bahsetti. Dosyada tutuklu sanık da yok, mahkeme başkanı; biz duruşmayı yapacağız, mahkemelere hiçbir merci emir ve talimat veremez dedi.
Sanki, mahkemeler bağımsızlar da, Anayasa’nın; mahkemelere, hiçbir kişi ve merciin emir ve talimat veremeyeceği yasağı, bu ülkede uygulanıyor ve sarayın talimatıyla ve emirleriyle karar verilmiyormuş da. Güler misin ağlar mısın?
Savcı; güya, esas hakkındaki görüşünü bildirdi, biz avukatlar duymadık elektronik ortamda dosyaya girmiş, bizlere okunmadı, savunma için gün aldık ve duruşma bitti.
Henüz savcının esas hakkındaki görüşünden biz avukatlar habersiziz, UYAP dan henüz göremiyoruz. Duruşma tutanağı da verilmiyor, UYAP da görülmüyor.
Eski köye yeni adet çıkardılar. Ne demekse, duruşma tutanakları bir iki gün içinde onaylandıktan sonra UYAP da görüşümüze sunuluyor.
Olur mu öyle şey, duruşma tutanağının onaylanması da ne demek oluyor?
Hakim olarak, duruşma tutanağını yazdırırken, gözünle bilgisayar ekranından kontrol edersin ve bir yanlış varsa anında düzelttirirsin, duruşma bitiminde de avukatlara vermek zorundasın.
Sen, bu arada onaylama bahanesiyle, biz avukatların haberi olmadan duruşma tutanaklarına ilave ve çıkarmalar, değişiklikler yaparsan biz ne yapacağız?
Şu anda söz konusu olan, Dünya Sağlık Örgütünün dahi salgın hastalık ilan ettiği tüm dünyaya yayılmış ve ölümler saçan bir corona virüsü tehlikesi var, mücbir ve haklı bir ölümcül neden söz konusu, anayasanın; hakimlere talimat ve emir verilemeyeceğine ilişkin, güçlülerin takmadığı, fiilen geçersiz yasaklayıcı bu hüküm; mahkemelere, verecekleri kararlarda emir ve talimat verilmesini yasaklamaktadır, salgın bir hastalık nedeniyle insiyatifi mahkemelere bırakmadan, tüm ülke adliyelerinde uygulanması zorunlu, acil işler dışındaki duruşmaların belirli bir tarihe kadar ertelenmesi konusunda Hakimler ve Savcılar Kurulu yetkili sayılmalı ve tüm mahkemeleri bağlayıcı bir kararı acilen almalıdır.
Güner Yiğitbaşı
16/03/2020Güner YİĞİTBAŞI
Hukukçu
Yorum Gönder