Neşet Ertaş Ölümünün 6.Yıl dönümünde Anıldı

Abdal Kültürünün son temsilcilerinden Halka Ozanı Neşet Ertaş 6. Ölüm yıldönümünde Nazım Hikmet Merkezi’nde anıldı. Yenimahalle Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde

Neşet Ertaş Ölümünün 6.Yıl dönümünde Anıldı
Abdal Kültürünün son temsilcilerinden Halka Ozanı Neşet Ertaş 6. Ölüm yıldönümünde Nazım Hikmet Merkezi’nde anıldı.
Yenimahalle Nazım Hikmet Kültür Merkezi’ndeki anma etkinliğine, Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar ile birlikte Ertaş’ı seven Kırşehir’liler, öteki yüzlerce kişi salonu tamamen doldurmuştu. Anadolu Folklör Vakfı sanatçıları Kırşehir yöresi oyunlarını sundular. Bu arada Neşet Ertaş’ın babası Muharrem Ertaş’ın Avşar bozlağı kendi sesinden perdede ve salonda yansıyordu. Salonda Neşet Ertaş’ın türkülerini Kırşehir’den gelen Kültür Bakanlığı Abdallar Topluluğundan Aydın Çekiç bağlaması (Çekiç Ali’nin oğlu), Birol Ertaş kemanı ile bozlaklarını türkülerini havalandırdılar. Ayrıca Neşet Ertaş’ın kitabını yazan Bayram Bilge Tokel de, Neşet Ertaş’la ilgili anılarını anlatıp sazı ile onun türkülerini söylerken, Zafer Albayrak ve öteki sanatçılar Neşet Ertaş’ın çeşitli türkülerini söylediler.

Anma Etkinliğine katılan Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, Neşet Ertaş’ı anarken şunları söyledi:

Neşet Ertaş Ölümünün 6.Yıl dönümünde Anıldı
­Halkın gönlünde taht kurmuş derin izler bırakmış Anadolu’nun, Kırşehir’in yetiştirmiş olduğu en büyük ozanlarımızdan Neşet Ertaş’ı anmak için bir araya geldik. Devlet Sanatçılığı unvanı yerine halkın kendisine verdiği Neşet Usta, Neşet Baba unvanını tercih etmiş, halkıyla bağını hiç koparmamış olan ozanımızı saygı ve özlemle anıyorum. Neşet Ertaş bir gönül insanıdır. Çünkü sesini, sazını ve duygu dünyasını yansıtan türküleri milyonlarca insanın gönül telini titretmiştir. Kırşehir’in bağrından çıkan kendini hep “garip” olarak nitelendiren bu insan, fakiri zengini okumuşu okumamışı, batılısı doğulusuyla tüm etnik köken ve mezhep inançları üzerine çıkan herkesi birleştiren bir özelliğe sahip olabilmiş. Bunun tek bir nedeni vardır, Neşet zaman ve sınırların ötesine geçebilen ve hepimizin duygularına tercüman olmayı başarabilmiş bir gönül adamıdır. Neşet Ertaş sanatıyla hayatı om kadar içedir ki, çalıp söylediği türkü ve bozlaklarında bütün bir hayat hikâyesini bulmak mümkün olduğu gibi hayatına yakından baktığımızda da o içli türkülerin, acılı bozlakların nasıl olduğunun ipuçlarını da elde ediyoruz.
Yokluk ve yoksulluk içinde gurbette geçen hayatında mütevazı ve insan sevgisi hepimizin yüreğinde izler bırakıyor. Dinleyicilerine sevenlerine, “ayaklarınızın türabı gönüllerinizin hizmetçisiyim” diyecek kadar mütevazı bir insandı. O bağlamayla ve adeta bu dünyaya türkü söylemek için gelmiş gerçek bir kültür ustasıdır. Sayısın kendisi dahi hatırlamadığı bozlak ve türkülerde imzası bulunan, yüreği Anadolu kokan, tezenesinde duygu fışkıran gönül adamı ustayı kaybettik. Ancak ustanın derin manalar içeren türküleri bizlere miras kaldı. İnsan ölümlü hepimiz bir gün gideceğiz, geriye sadece yaptıklarımız miras kalacak, büyük usta zamanın ötesinde bu kubbede hoş bir sada bırakan ölümün kapısından geçerek dost bahçesine erişmiştir.
Karacaoğlan, Yunus Emre, Âşık Veysel gibi bu topraklarda doğmuş, bu topraklarda eseriyle kazınmış, bu topraklara gömülmüş Neşet Ertaş’ın da sözü ve sazı binlerce yıl söylenmeye devam edecektir.
Bize ne mutlu ki, usta henüz hayatta iken bu merkezin hemen yanında bir park yaptık ve hizmete açtık, ustayı burada ölümsüzleştirdik. Ustanın eserlerini büyük bir keyifle dinleyeceğimiz bu akşam da kendisini bu akşam bir kez daha saygıyla özlemle anıyorum”.
Neşet Ertaş’ın 6. ölüm yıldönümünde etkinlikler, türküler, anlatılan anılarla iki saat süren programda salonu dolduranlar tarafından coşku ile izlendi.
Neşet Ertaş Ölümünün 6.Yıl dönümünde Anıldı
Neşet Ertaş Ölümünün 6.Yıl dönümünde Anıldı Neşet Ertaş Ölümünün 6.Yıl dönümünde Anıldı

Cevat Kulaksız 


Cevat Kulaksız 

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget