Çankaya Çağdaş Sanatlar Merkezinde (ÇSM) Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf (TAKSAV) da desteği ileaçılan 34 kitap standının bulunduğu 1.Çankaya Kitap Fuarına Belediye Başkanı Alper Taşdelen, öğretmenler, akademisyen ve öğrenciler katıldılar. Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde gerçekleşen kitap buluşmasında aralarında Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, Prof. Dr. Onur Bilge Kula, Ercan Karakaş, Faruk Bildirici’nin de yer aldığı yazar, akademisyen, siyasetçi ve gazetecilerin söyleşilerinin yanı sıra yazarların imza günü gerçekleşecek.29 Eylül 5 Ekim tarihleri arasında ÇSM de Ankara-Çankaya okuyucusuna kitap tanıtma ve satış işlevini yapacak.
Kitap Okumadan Üniversiteye Gelen Öğrenci Var
TAKSAV Yönetim Kurulu Üyesi Doğan Tılıç ise, kitap buluşmasının önemine dikkati çekerek, şunları söyledi: “Üniversitede iletişim okuyan öğrenciler arasında ‘hayatımda hiç roman okumadım’ diyenler var. 80 öncesindeki kuşağın en önemli simgesi koltuk altında taşınan kitaplardı. 80 darbesi ile kitap okuma alışkanlığı da zarar gördü. Bizler bu buluşma ile Ankaralıları yeniden kitap ile buluşturmak istedik. Ankara için bir başka önemli buluşma noktamız olan tiyatro festivaline kitap buluşmasını da ekledik. Kitapla buluşmayı, kitapla kucaklaşmayı hepinize tavsiye diyorum. Devamı gelecek olan buluşmamızda sizlere bol kitap okumalı günler diliyorum.”
1. Çankaya Kitap Fuarının açılışında Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen açılış konuşmasında şunları söyledi:
Büyük bir işlevi yerine getirmek üzere yola çıkmış bulunuyoruz, büyük bir eksiği gidermek üzere yola çıkmış bulunuyoruz. Çölleştirilen, sanatla, edebiyatla, kültürle çölleştirilen bir Ankara gerçeği ile son 20-25 yıldır hepimiz karşı karşıyayız. Ve eskinin kültür kokan Ankara’sı, kitap kokan Ankara’sı Yüksel Caddesi’nde, Karanfil’de Konur’da kitapçıların oranını günlük hayatını belirlediği Ankara’sı, Zafer Çarşısındaki o güzelim kitapçılar ve bütün bunların Ankara’nın kültürüne, sanatına etki eden dönemleri hepimiz için geride kalmış görünüyor. Ama buna karşı her zaman Çankaya Belediyesi Ankara’nın kültür ve sanat dünyasına katkıda bulunmak için her zaman varlığını ortaya koydu. Ben de göreve geldiğimden bu yana aynı kanaati devam ediyorum.
Ankara’da bir kitap buluşması, bir kitap fuarı her sene aynı tarihlerde büyüyerek gelişen bir kitap fuarı eksiği vardı. Ve biz de TAKSAV la birlikte bu çölleşmeye karşı, bu eksiği giderecek bir etkinliği bu gün burada hayata geçirmiş oluyoruz. İlkini yapıyoruz. Ben de Doğan gibi biliyorum ki, bu her sene daha da büyüyecek, daha da gelişecek, daha da çok kitlelere, insanlara ulaşacak. Önümüzdeki seneler daha büyüğünün hep beraber yapacağız.
Tabi Çağdaş Sanatlar Merkezinde ayrı bir güzellikte. Biz Çağdaş Sanatlar Merkezimizin (ÇSM) 20. yılını yaşını kutluyoruz. Katılan 35 yayınevine teşekkür ediyorum. Önümüzdeki senelerde daha büyüğünü yapacağımıza şüphem yok.
Kitap, kokusuyla, duruşuyla, hissetmesiyle ayrı bir dünya. Şimdi internet gazeteciliği var. Bazen internet gazetesini okuyoruz, ama elimize aldığımız zaman gazete okuduğumuzu fark ediyoruz, internette okuduğumuz yavan kalıyor. Kitapsız bir dünya düşünmek mümkün değildir. Ne kadar dijitale geçse de kitabı ister dijitalden ister kitabı kendisi kadar okumak çok ayrı bir keyif. Yeni kuşaklar kitap okumuyor, yeni kuşaklar daha az okuyor, ama bu kültür despotizmine karşı hep beraber mücadele etmemiz gerekir. Çünkü itirafta bulunuyorlar, diyorlar ki, her şeye gücümüz yetiyor da şu kültüre, sanata gücümüz yetmiyor. Çünkü edebiyat sanat özgür düşünce, özgürlük bekler. Özgür düşünceye sahip olmayan ha babamla da bu işler çıkmaz. Ama kültüre ve sanata, edebiyata da bizler sahip çıkmak zorundayız”.
Kitaplarını imzalayan Öğretmen Şeref Pınarbaşı, kitapseverlerle fotoğraf çektirirken, “maalesef ülkemizde kitap okuyanlar yeteri kadar değil, bunu artırmamız lazım” dedi.
Her gün yazarların gelip kitaplarını imzalayacağı 1.Çankaya Kitap Fuarı bir hafta süre ile devam edecek.
“
Yorum Gönder