Buna cumhuriyet okurlarının fazla itiraz edeceklerini sanmıyorum.
Yönetim değişikliğinden sonra bazı yazarlar veda yazılarıyla gazeten ayrıldıklarını söylediler ve yeni yönetimde kamuoyuna yönelik bir açıklama yaptı.
Bu açıklamanın ve giden yazarların durumları hakkında 53 yıllık okuru olarak itirazlarım var.
1-Açılamada “Gazetenin temel politikası ATATÜRK’ün aydınlanma devrimleridir. Sadık okuyucunun arzuladığı temel yayın çizgisine bugünden itibaren dönülmüştür” denilmektedir.
Bu açıklamayı, zor dönemde görev yapan ve büyük bedeller ödeyen, Orhan Erinç, Hikmet Çetinkaya, Şükran Soner, Prof. Dr. Emre Kongar, Ali Sirmen, Işık Kansu, Orhan Bursalı, Mine Kırıkkanat, Miyase İlknur ve ayrılan yazarlar Prof. Dr. Tayfun Atay, Çiğdem Toker, Hakan Kara gibi Atatürkçülere haksızlık olarak görüyorum. Açıklama bu değerli Cumhuriyet yönetici ve yazarlarını incitmeyecek nitelikte olmalıydı.
2-Cumhuriyet okurlarıyla gönül bağı kurmuş Prof. Dr. Tayfun Atay ve ekonomik usulsüzlüklerin amansız takipçisi olup okuyucuyu bilgilendiren Çiğdem Toker ile gazetesi için bedel ödemiş Hakan Kara’nın ikna edilerek ayrılmaları önlenmeliydi.
3-Açılamada belirtildiği gibi Cumhuriyet Gazetesi zor günlerde bile hukukun üstünlüğünü, Atatürk ilke ve devrimlerinde savunmaktan asla vaz geçmemiştir.
Bazı yazarların Cumhuriyet politikasına uymayan davranışları ise onlarla yollarının ayrılmasıyla hal edilebilirdi. Tümden, gazetenin temel politikasından ayrıldığı algısını yaratmak özveriyle çalışanlara büyük haksızlıktır.
Aydınlanmanın, Atatürk ilke ve devrimlerinin savunucusu Cumhuriyeti gazetesini yaşatmak her aydının görevidir.
Yeni yönetime başarılar dilerim.
Gündüz Akgül
11.09.2018Gündüz AKGÜL
Emekli Cumhuriyet Savcısı
Yorum Gönder