Soma Maden Kazası Ve Olası Kast

Soma Maden Kazası Ve Olası Kast
Soma maden kazası olayına ilişkin davanın sonuçlanarak karara bağlanması nedeniyle yazdığımız hukuki bilgilendirme yazısı, bilen bilmeyen çoğu kişiyi harekete geçirdi, her kafadan bir ses çıkmaya başladı.

Yorum üzerine yorum. Lehe olanlar yanında, hakarete varacak şekilde hiç hak etmediğimiz, bazı aleyhe yorumlara muhatap olduk.

Kendisini hukukçu zanneden bir edepsiz, ne alakası varsa, beyazlaşan saçıma ve sakalıma dil uzatmış, benim beyaz saçım ve sakalım bu edepsizin neresine batmışsa.

Soma davası nedeniyle verilen karara yönelik değerlendirme yazımızın aynen arkasındayız. Soma olayında ne kast ve ne de olası kast kesinlikle yoktur.

Kanun koyucu olası kastı çok kötü tarif etmiş ve adeta bilinçli taksirle bir tutmuştur. Bu nedenle, Soma olayında olası kastın varlığı bazı hukukçular tarafından dile getirilmektedir. Bize göre ise, Soma olayında olası kast kesinlikle mevcut değildir

Olası kastın varlığından bahsedebilmek için; ortada, bir veya birden ziyade kişiye yönelik olarak, hiçbir şüphe götürmeyecek şekilde kasten işlenen bir suç veya suça teşebbüsü olacak ve bu kasti suç işlenirken, bu suçun yanında olası kast tanımına giren, failin kasten işleyeceği suçun neticesinin, bir başka kişi veya kişilerde de oluşabileceğini öngörmesine rağmen, işlemeye karar verdiği kasti eylem(suç)den vaz geçmeyerek, eylemi gerçekleştirmesi gerekecektir.

Olası kastın daha kolay anlaşılabilmesi, normal kast ile taksir ve  bilinçli taksirden farkının ortaya konulabilmesi için, bir örnek verecek olursak; diyelim ki, vatandaş Ahmet, hasmı vatandaş Mehmet'i tabanca ile kasten öldürmeye karar vermiş ve bu kararını uygulamak için fırsat kolluyor, bir gün kalabalık bir caddede ilerlerken vatandaş Ahmet, kasten öldürmek istediği vatandaş Mehmet ile karşılaşıyor, fırsat bu fırsat diyerek tabancasını çekiyor, cadde kalabalık hasmına ateş ettiğinde çıkacak kurşunlardan bir veya birkaçının, hasmının yanı sıra, caddedeki masum kişilerden birine de isabet ederek ölümüne neden olabileceğini öngörmesine rağmen, kararından vaz geçmiyor ve tabancasını hasmına doğrultarak öldürme kastıyla ateşliyor ve şarjörü boşaltıyor, hasmı Mehmet isabet alarak ölürken, kalabalık içinde yer alan masum vatandaş Hüseyin de çıkan mermilerin hedefi olarak ölmüş olsun, işte sanık Ahmet hasmı  Mehmet’i kasten öldürürken, masum vatandaş Hüseyin'i de olası kast ile öldürmüştür. Burada, tabancayı ateşleyen sanık Ahmet'in, ölen Hüseyin yönünden olası öldürme kast vardır. Bilinçli taksir yoktur.

Soma maden kazasının; olası kast için verdiğimiz bu tipik örneğe uyan ve benzeyen bir yanı var mıdır, değerli hukukçular?

Hiçbir sanık, kazada ölen 301 madenciden birinin dahi ölümü neticesini istememişlerdir.

Güner Yiğitbaşı

18/07/2018
Güner YİĞİTBAŞI
Hukukçu

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget