Bu nedenle, Meral AKŞENER'in İYİ Partiyi kurma aşamasında vermiş olduğu, İYİ Partinin Cumhurbaşkanı adayı olacağına ilişkin sözünde durmak istemesi de, erdemli bir davranıştır.
Ancak, değişen ve gelişen yeni durum ve koşullara göre, ilk verilen söz, demokrasi ve muhalefet cephesinin amacına ulaşmasında bir takım sakıncalar yaratacaksa, amaca ulaşmanın önündeki engeli kaldırmak için, verilen sözü güncellemek daha büyük bir erdemdir.
Bunları niçin yazıyoruz?
Biz, önceki cumhurbaşkanlığı seçiminde Ekmeleddin İHSANOĞLU deneyiminin hüsranla sonuçlanmasının ve ortak çatı adayın cumhurbaşkanlığı seçimini kaybetmesinin yarattığı kötümserlikle, ortak aday çıkarmayalım, ilk turda her parti kendi adayını çıkarsın görüşüne kesinlikle katılmıyoruz.
Her partinin kendi adayını belirleyerek parçalı bir vaziyette seçimlere katılmak demek, muhalefet partileri tarafından ilk turun kaybedileceğinin peşinen kabulüdür.
Cumhur ittifakının hedefi, seçimi kazanarak ilk turda ipi göğüslemektir. Niçin olmasın? Bu da bir ihtimaldir.
Cumhur ittifakı ilk turda işi bitirirse ve ikinci tur şansı yok olursa, tüm umudunu ikinci tura bağlayan muhalefet cephesi ne yapmayı düşünür?
Bize göre soğuk bir suç içmekten başka çaresi yoktur. Balkon konuşmasını dinlemekle yetinirler.
Diyelim ki; her parti kendi adayıyla seçimlere girdi ve seçimler ikinci tura kaldı, bu taktirde şu iki sorunun cevaplarını düşünmek lazım.
İlk soru; ikinci tur kimin işine yarar?
Cevap verelim; bize göre ikinci tur, tüm devlet imkanlarını, devletin hazinesini, devlet yetkilerini, kamu kudretini, devletin örtülü örtüsüz tüm ödeneklerini elinde tutan iktidarın işine yarar tabi. Seçim uzadıkça, iktidar kanadının değil, muhalefet kanadının fire vermesi daha olasıdır. Bize göre demiri tavında dövmek gerekir.
İkinci sorumuz da şudur; muhalefet cephesini oluşturan partilere mensup seçmenler; kısa sürede, ERDOĞAN ile birlikte en fazla oyu alarak ikinci tura kalan muhalefetin adayına oy verme iradesinde fire vermeden birleşebilir mi, bunun garantisi var mıdır?
Bu nedenle, CHP'nin 15 milletvekili takviyesiyle İYİ Partinin şahsında demokrasi adına yaptığı fedakarlığı, gerçekten parlamenter demokrasiden yana iseler,diğer muhalefet partileri de yapmalı ve tüm muhalefet partilerinin seçmenlerinden oy alabilecek, adı yıpranmamış, demokrasiyi içine sindirmiş bir ortak adayda birleşilmeli, anlaşmaya varan tüm muhalefet partileri önümüzdeki iki ayı çok iyi değerlendirerek, isminde karar kılınan ortak adaya oy vermeleri için tüm seçmenlerini motive edip seçime yönlendirmelidirler.
Bu itibarla, İYİ PARTİ lideri Sayın AKŞENER; ben seçmenlerime ve milletime Cumhurbaşkanı adayı olacağıma dair söz verdim, sözümden dönemem dememelidir, ülkenin menfaati için, değişen koşullara göre, daha önce verilen sözü güncellemenin daha büyük bir erdem olduğunu unutmamalıdır.
Kaldı ki, ittifaka dahil partilerin liderleri yapacakları görüşmeler sonunda, ortak aday olarak Sayın AKŞENERİ de belirleyebilirler.
Ancak, AKŞENER; ortak aday tezini kabul etmeli, İYİ Partinin adaylığında ısrar etmemeli, ortak aday belirleme görüşmelerine katılarak bu konuda katkı sunmalıdır.
24/04/2018
Güner YİĞİTBAŞI
Hukukçu
Yorum Gönder