İşlenemez Suç - Güner Yiğitbaşı

Darbe girişiminde bulunulacağından, bir binbaşının MİT'e yaptığı ihbara rağmen, MİT'in ve Genelkurmayın dahi, 15.Temmuzda darbe yapılacağı konusunda kesin bir bilgileri yoktur.

İşlenemez Suç - Güner Yiğitbaşı
Herkesin bildiği gibi,SÖZCÜ Gazetesinde görevli iki gazeteci,yayınladıkları bir haber nedeniyle, iki gün önce Sayın Cumhurbaşkanı ERDOĞAN'ın Marmaris te kaldığı oteli 15.Temmuzda darbecilere bildirmek suretiyle FETÖ Örgütüne yardım ettikleri gerekçesiyle tutuklandılar.

Her suçta olduğu gibi, silahlı terör örgütlerine yardım suçunda da, kasıt unsurunun bulunması zorunludur. Bu nedenle, tutuklanan iki gazetecinin darbe girişiminin yapıldığı tarihte ERDOĞAN'ın Marmaris te kaldığı oteli haber yapma eylemlerinde de, bilerek ve isteyerek örgüte yardım etme kasıtlarının bulunması zorunludur.

Bu haberin verilmesinin; sadece, kamuoyuna bilgi vermeyi hedefleyen bir gazetecilik eylemi ve faaliyeti amacı ve çerçevesi içinde kalması, asla suç oluşturmaz. Gazetecilerin bu haberi verirken, darbe girişiminde bulunmayı hedefleyen yasa dışı bir örgüte, darbenin hedefinde bulunan Cumhurbaşkanına kolayca ulaşarak ona zarar vermeleri için, Cumhurbaşkanının Marmaris te kalmakta olduğu otelin adını ve yerini bildirme kastıyla hareket ettiklerine dair, kesin ve inandırıcı kanıtların bulunması ve bu haberin gazetecilik ve kamuoyunu bilgilendirme adına hiçbir haber değerinin bulunmaması gerekir.

Oysa ki; ülkemizde, özellikle ÖZAL'ın Cumhurbaşkanlığı döneminden itibaren, Cumhurbaşkanlarının bayram ve sair günlerde üç beş gün süreyle uzun sayılabilecek olan bir tatile çıkmaları halinde, Cumhurbaşkanının tatilini geçireceği belde ve kalacağı otel'in, insanlarımız tarafından merak konusu olması nedeniyle, önemli gazetelerin Cumhurbaşkanının tatilini geçirerecği belde ve oteli bulup gazetelerinde özel haber yapmaları bir gelenek ve alışkanlık haline gelmiş, bu haberi yapan gazete ve gazeteciler, başarılı bir iş yapmış sayılmışlardır.

Sözcü Gazetesinin tutuklanan mensuplarının da yaptıkları haberin, bu çerçevede ele alınması gerekirdi.

Kaldı ki, SÖZCÜ Gazetesi yazarlarının bu haberi yapmadan önce, FETÖ yanlılarının 15.Temmuz akşamı darbe girişiminde bulunacaklarını bilebilmeleri de mümkün değildir.Tutuklanan gazetecilerin, darbe yapılacağını önceden bildikleri, darbeyi haber aldıkları, buna rağmen sessiz kalarak,Cumhurbaşkanının Marmaris te kaldığı oteli deşifre eden haberi yazdıkları da iddia edilmemektedir.

Darbe girişiminde bulunulacağından, bir binbaşının MİT'e yaptığı ihbara rağmen, MİT'in ve Genelkurmayın dahi, 15.Temmuzda darbe yapılacağı konusunda kesin bir bilgileri yoktur.

Bu itibarla, tutuklanan iki SÖZCÜ yazarının eylemlerinde, üzerlerine yüklenen suçun manevi unsuru olan kasıt unsuru bulunmamaktadır.

Suçun maddi unsuruna, yani eylem unsuruna gelince; suçun maddi unsuru da gerçekleşmemiştir.

Zira; özellikle bugünkü (29/Mayıs/2017) Sözcü Gazetesinde yer alan bir habere göre, Meclisin Darbeyi Araştırma Komisyonu tarafından hazırlanan rapor içeriğinde, darbecilerin; Cumhurbaşkanı ERDOĞAN'ın yerini, darbeden üç gün önce belirleyip fotoğrafladıkları tespiti yer almaktadır. Resmi bir belge niteliğindeki Darbeyi Araştırma Komisyonu Raporunda yer alan bu bilgi ve tespite bakıldığında, Cumhurbaşkanının Marmaris te kaldığı otelin ve adresin, darbeden üç gün öncesinde,darbeciler tarafından zaten biliniyor olması nedeniyle, tutuklanan iki SÖZCÜ yazarının işledikleri iddia edilen örgüte yardım suçunun konusu (mevzuu) kalmamış olup, tutuklanan gazetecilerin bu haberi örgüte yardım kastıyla yaptıkları kabul edilse dahi, gazetecilere yüklenen örgüte yardım suçu, suçun mevzusuz kalması nedeniyle, işlenemez bir suç haline gelmiştir. Daha önce ölmüş bir kişinin cesedine, onun ölmüş olduğunu bilmeden, sonradan yapılan öldürücü bir darbenin, öldürme suçuna vücut vermeyeceği gibi.

29/05/2017
Güner YİĞİTBAŞI
Hukukçu

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget