Erdoğan kendi kazdığı kuyu'ya mı düşecek?

Erdoğan kendi kazdığı kuyu'ya mı düşecek? ERDOĞAN; kendisinin Cumhur İttifakı için düşündüğü gibi, Millet İttifakının da; sadece, Cumhurbaşkanı seç

Erdoğan kendi  kazdığı kuyu'ya mı düşecek?
Cumhur İttifakının Cumhurbaşkanı adayı olan ve halihazırda da Cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturan ERDOĞAN; meclisteki sayı üstünlüğüne dayanarak, seçim yasasında değişiklik yaparak, yüzde on olan ülke barajını yüzde yediye indirmiş, ittifak bileşeni partilerden her birinin yüzde yedi olan ülke barajı kadar oy alma zorunluluğunu getirmese de, ittifak bileşeni partilerin, milletvekili çıkarabilmeleri için, ittifakın toplam oylarına bakılmaksızın, her bir partiyi,  il barajını aşacak kadar oy alma mecburiyeti altına sokarak, rakipleri Millet İttifakının bileşeni bazı küçük partilerin milletvekili çıkarabilmelerini zora sokarak, onların aldıkları yetersiz oyların çöpe atılmasını sağlayıp, Millet İttifakının tekerine çomak sokmak istemiştir. 


ERDOĞAN; Her engelin aşılabilmesinin bir çaresi olduğunu, milletvekili çıkarabilmesi için gerekli il barajını aşamayacak olan Millet İttifakının bileşeni küçük partilerin, aday listeleri çıkararak kendi parti logolarıyla tek başlarına seçime girmeyip,  ittifakın il barajı sorunu olmayan büyük ve kuvvetli partisi CHP'nin  çatısı ve logosu altında ortaklaşarak seçime girerek, önlerine konulan il barajını bu yolla aşıp, il barajı altında kalacak olan oylarının çöpe atılmasını önleyeceklerini düşünememiştir. Düşündüyse de, Millet İttifakının birbirine benzemez partilerinin,  aralarında anlaşarak, ortak aday listeleriyle seçime gireceklerine ihtimal verememiş olmalıdır. 


ERDOĞAN; kendisinin Cumhur İttifakı için  düşündüğü gibi, Millet İttifakının da;  sadece, Cumhurbaşkanı seçimleri, yani kendisini Cumhurbaşkanlığı koltuğundan indirmek amacıyla kurulduğu yanılgısına da düşmüştür. 


ERDOĞAN'ın tek ve öncelikli amacı,  Cumhurbaşkanlığını yeniden kazanarak koltuğunu muhafaza etmektir. Bu edenle,  Millet İttifakının da öncelikli ve tek amacının Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmak olduğunu, Millet İttifakının öncelikli olarak bu amaçla kurulduğunu kabul ederek yanılmış, tekrar cumhurbaşkanı seçilebilmek için Cumhur İttifakını genişletmek isteyerek ittifaka Hüda Par, Yeniden Refah, DSP gibi partileri dahil etmiş, Cumhur İttifakının büyük ortağı MHP'nin lideri BAHÇELİ'nin, açıkça belli etmediği, adeta sessiz çığlık atarak, kendi parti logosuyla seçimlere katılma kararı almasına yol açan protestosuyla karşılaşmıştır. 


Cumhur İttifakının bileşeni Büyük Birlik Partisi ve Yeniden Refah da, Hüda Par'dan rahatsızlık duymuş olmalılar ki; kendi logoları altında kendi listeleriyle seçimlere katılma kararı alarak, listelerini Yüksek Seçim Kurluna sunmuşlardır. 


ERDOĞAN; bileşeni bazı küçük partilerin il barajını aşamayarak milletvekili çıkaramayacaklarını ve oylarının çöpe gideceğini ve anayasayı değiştirecek kadar toplam milletvekili çıkaramayacaklarını düşündüğü Millet İttifakından beklediği bölünmüşlüğü ve dağınıklığı görememiş ve bilakis, kendi lideri olduğu Cumhur İttifakı bölünmüş ve dağılmış, Cumhur İttifakının bileşenleri üç partinin kendi logoları altında ve kendi listeleriyle müstakil olarak seçimlere girmesini önleyememiştir. 


Ortaya çıkan bu durum karşısında, ERDOĞAN'ın;  Cumhurbaşkanlığını kaybetmenin yanı sıra, Meclisteki çoğunluğunu da kaybedeceği, aralarında anlaşarak ortak listelerle seçimlere girme başarısını ve beceresini gösterebilen Millet İttifakının ve ittifak dışındaki muhalefet partilerinin anayasayı değiştirecek bir çoğunlukla meclise girecekleri anlaşılmaktadır.  


Ne diyelim. Sen misin seçim yasasını değiştirerek muhalefete tuzak kuran? Ava giden avlanır diye güzel bir söz vardır.   


Millet İttifakına düşen görev; CHP logosuyla ortak liste ile seçimlere girecek olan ittifak bileşeni dört partinin, bir ilk olan bu durumu,  tüm haklı gerekçeleriyle seçmen  tabanlarına anlatmaları ve mühürü CHP'ye basmalarını sağlamaları, bunun CHP'ye değil,  kendi partilerine ve Millet İttifakına verilecek ve ülkemizi AKP'nin tasallutundan kurtaracak ve düze çıkaracak oylar olacağını, çok güzel izah edip anlatmalıdırlar. 


Millet İttifakı; beklenenden de güzel bir iş çıkarmış ve bugün YSK'ya sunduğu ortak ve fermuar listelerle seçimlere girme başarısını göstermiş olup; bu başarıda da, en büyük rolü KILIÇDAROĞLU'nun yüklenmiş olduğunu, KILIÇDAROĞLU'nun,  Millet İttifakının ortak Cumhurbaşkanı adayı olmasının,  bu başarının olmazsa olmaz şartı olduğunu, bir İMAMOĞLU veya YAVAŞ'ın ortak Cumhurbaşkanı adaylığında bunun başarılmasının imkansız olduğunu, KILIÇDAROĞLU'nun ortak adaylığına karşı çıkanlar kalın kafalarının içine çakmalı ve utanmalıdırlar. 


Yazımıza son vermeden önce, bir bölen olarak  İNCE'ye de bir çift sözümüz olacak. Duyumlarımıza göre, 9. Nisan'ı, yani bugün listelerin YSK'ya verilmesinden sonra,  listeleri beğenmeyerek küsecek olanlar yüzünden Millet İttifakında oluşacak çatlağa bel bağlayan ve bunu sabırsızlıkla bekleyen İNCE'de, bugün itibariyle havasını almış gözüküyor. 


Başarılar;  CHP ve lideri Sayın KILIÇDAROĞLU ve tüm Millet İttifakı bileşeni partiler ve Sayın liderleri.

Güner Yiğitbaşı

09/04/2023

Güner YİĞİTBAŞI

Hukukçu

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget