Maalesef biz prof. Hikmet Sami Türk gibi iyimser değiliz!...

Maalesef biz prof. Hikmet Sami Türk gibi iyimser değiliz!... Biz; maalesef, eski Adalet Bakanı Hikmet Sami TÜRK'e katılmıyoruz, onun gibi iyimser dü

Maalesef biz prof. Hikmet Sami Türk gibi iyimser değiliz!...
Amerika ve Noto üyesi ülkelerin sonbaharda Afganistan’dan çekilmelerinden sonra, Türkiye'nin Afganistan’da kalarak Kabil Havaalanının korunması görevini üstleneceğinin açıklanmasından sonra, Türk askerinin Taliban saldırılarına maruz kalarak telef edileceğine yönelik yapılan eleştirilere cevap olarak, partili Cumhurbaşkanı ERDOĞAN'ın sarf ettiği “Türkiye'nin, Taliban'ın inancıyla ters yanı yok” sözlerini değerlendiren eski Adalet Bakanı Hikmet Sami TÜRK'ün sorduğu, ”Şeriat devleti mi düşünülüyor?” sorusuna biz de katılıyoruz ve bu soruya cevap veriyoruz; evet,  partili Cumhurbaşkanı,  ülkemizde de Taliban benzeri bir şeriat devleti kurmayı ve ölünceye kadar bu şeriat devletinin başında kalmayı düşünüyor ve planlıyor, bu düşüncesini ve planlarını emin adımlarla uygulamaya koyuyor. 

Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami TÜRK'ün; partili Cumhurbaşkanının,  “Türkiye'nin, Taliban'ın inancıyla ters yanı yok” sözleri üzerine yaptığı; ”Türkiye'de şimdiye kadar takiyye yapılarak açıkça söylenmemiş bir şeriat devletinin kurulmasının zamanının geldiği düşünülüyorsa, bu tam bir yanılgıdır. Türk Milleti, Atatürk'ün emaneti Cumhuriyet'e ve Anayasa'daki niteliklere sahip çıkmasını bilecektir. ”şeklindeki değerlendirmesine,  maalesef katılamıyoruz. Atı alan Üsküdar’ı geçmek üzeridir. 

Türk Milleti;  Atatürk'ün emaneti Cumhuriyet'e ve Anayasa'daki niteliklere sahip çıkmak için,  bugüne kadar cılız muhalefetten başka ne yapmıştır da,  bundan sonra da yapmaya devam edecektir?

Ülkede;  anayasa, demokrasi, parlamento, halk iradesine saygı, kuvvetler ayrımı, denge ve denetim, yargı bağımsızlığı, laiklik, düşünce ve düşünceyi açıklama, basın özgürlüğü, barışçıl protesto özgürlüğü, yaşam tarzını  tercih özgürlüğü mü bırakılmıştır?

İfade özgürlüğü, diğer tüm hak ve özgürlüklere saygının teminatı olup, ifade özgürlüğü olmadan, diğer özgürlükleri hayal etmek ve uygulamaya koymak imkansızdır. 

Bu özgürlükler olmadan, Türk Milleti, Atatürk'ün emaneti Cumhuriyet'e ve Anayasa'daki niteliklere sahip çıkmasını,  nasıl becerecektir?

“Türkiye'nin, Taliban'ın inancıyla ters yanı yok” sözü,  bilerek ve isteyerek, kendinden emin bir şekilde, çok bilinçli olarak söylenmiş bir sözdür, herkesin; Godot'yu bekler gibi,  2023 seçimlerini bekleme mahmurluğu ve ataleti içinde bulunmasından yararlanılarak, atını alan Üsküdar’ı geçecek, 40 yıl öncesine kadar modern bir devlet olan, kadınlarının eğitimde iş hayatında erkeklerle birlikte yer alabildiği, kıyafet özgürlüğünün bulunduğu modern Afganistan'ın bugünkü haline düşersek,  kimse şaşırmamalıdır. 

İş başındaki AKP ve başındaki partili ve tek yetkili Cumhurbaşkanı, bu rejim değişikliğini boş yere yapmamış, yargıyı boşuna doğrudan kendine bağımlı kılmamış, Türk Silahlı Kuvvetlerinin genleriyle boşuna  oynayarak içini boşaltmamış, kendisine doğrudan bağlı emniyet'i boşuna ağır silahlarla donatmamış, yandaşlarını boşuna  kayıp ve kayıt dışı silahlarla donatarak kendisine bağlı sivil bir milis gücü yaratmamıştır. 

Tüm bu çabalar, Taliban benzeri bir şeriat düzeninin kurulmasına giden yolun çakıl taşlarıdır. 

Dikkat ediniz, silahsız ve barışçıl amaçlarla iki veya  üç kişi, kadın olsun,  erkek olsun bir araya gelip bir protesto yapmaya kalkışsa,  anında polislerin saldırısına ve orantısız güç kullanımına maruz bırakılarak bastırılmakta, kafaları ezilmekte ve çevre demir polis barikatlarıyla örülmektedir. 

Bu polis şiddetinin amacı; halkın,  anayasal direnme hakkı için gerekli olan direnç ve alışkanlıklarını yok etmek ve halkı,  her tür kanunsuzluğa, anayasa ve yasa dışılığa karşı sessiz kalıp,  pasif durmaya alıştırmak ve bunu olağan kılmaktır. 

Biz; maalesef,  eski Adalet Bakanı Hikmet Sami TÜRK'e katılmıyoruz,  onun gibi iyimser düşünemiyoruz. 

Güner Yiğitbaşı

23/07/2021

Güner YİĞİTBAŞI

Hukukçu

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget