Ulus Meydanında Memur Emekli Eylemi

Tüm Eğitim Çalışanları Sendikası (TEÇ-SEN) yaptığı açıklamada 6.4. milyon memur ve emekli için istediği zam oranlarını eleştirdi ve yeterli bulmadı.

TEÇ-SEN MAAŞ ZAMLARINI YETERLİ BULMUYOR.

Ulus Meydanında Memur Emekli Eylemi
Tüm Eğitim Çalışanları Sendikası (TEÇ-SEN) yaptığı açıklamada 6.4. milyon memur ve emekli için istediği zam oranlarını eleştirdi ve yeterli bulmadı.

Sendikaya bağlı yönetici ve üyeler ellerinde taşıdıkları döviz ve pankartlarla memur ve emeklilere yapılan yetersiz zamları, öteki sorunları Ulus Meydanındaki Atatürk büstü önünde şarkılarla, marşlarla, sloganlarla dile getirdiler. Bu sorunları aşağıda yayınladıkları bildirilerle ilgililere ve kamuoyuna duyurmaya çalıştılar.

Bunun için TEÇ-SEN Genel Başkanı Ümit Demirel yaptığı açıklamada yetkili konfederasyonun 6,4 milyon memur ve emeklisi için istediği zam oranlarını eleştirdi ve yayınladığı bildiride şunları söyledi:

“12 yıldır kamu çalışanları aynı senaryo, aynı oyun ve enflasyon canavarına peşkeş çekilmiş olup 12 yıl sonunda mali ve hak kayıpları eksi %96 oranına ulaşmıştır. Başka bir deyişle kamu çalışanları bugün aldıkları maaşın iki katını alması gerekirken 12 yıldır yetki verdiğimiz sendikaların etkisizliği, eylemsizliği ve ideolojik siyasetin dümen suyuna girmesi nedeniyle ekonomik kayıplara son verilmemiştir. 12 yıldır yetkili olan sendika ve konfederasyon grev hakkını dahi alamamıştır.

Yetkili sendika ve konfederasyonun kırparak belirlediği yoksulluk sınırı 8.003,10 TL dır, öyleyse, öyleyse en düşük memur maaşının da 8.003,10 TL olması gerekir, en azından masaya böyle bir taleple gidilmelidir. Yetkili sendika kırparak kendi belirlediği yoksulluk sınırının üzerine kamu çalışanlarını çıkarma gayretinde ve niyetinde olması gerekirken 600 TL seyyanen zam talebi ile her zaman olduğu gibi yine kamu çalışanlarını açlık sınırında yaşamaya mahkûm etmiştir.

Ulus Meydanında Memur Emekli Eylemi
Düşünün, 5 Temmuz’da 400 TL seyyanen zam isteyen ve 81 ilde taleplerini açıklayan Memur-Sen, aradan sadece 21 gün geçtikten sonra seyyanen zam talebini %50 artırım yapan yetkili sendikanın kamu çalışanlarının geçinmek gündeminden haberdar olduğuna inanmadık, inanmıyoruz ve inanmayacağız.

2016 Ocak ayında kamu çalışanı maaş ile 850 dolar ve 25 gram altın alırken, bugün kamu çalışanı maaşıyla 450 dolar ve 7,63 gram altın almaktadır. Bu durumda, kamu çalışanlarının zamlı maaşları, dolar karşısında %89,87 gram altın fiyatları karşısında ise %222,29 oranında erimiştir.

TÜİK ve Merkez Bankası verilerine dayanılarak enflasyon, döviz kuru ve altın fiyatlarındaki artış nedeniyle kamu çalışanlarının ücretlerinin nasıl eridiği ve satın alma gücünün nasıl azaldığı, açık ve net şekilde görülmektedir.

Bu nedenle, TEÇ-SEN olarak kamu çalışanları adına geçmiş yıllardaki kayıplarının giderilmesi için yapılacak memur zam oranlarından bağımsız olarak aşağıda belirtilen tutarlarda seyyanen zam yapılmasını talep etmek elzem hale gelmiştir.

Buna göre 2021 Ağustos ayından geçerli olmak üzere tüm kamu çalışanlarına ve emeklilerine 1.250 TL seyyanen zam verilmelidir. 2022 Ocak ayında 500 TL seyyanen zam ve ilave enflasyon oranında artış, 2023 Ocak ayında 500 500 TL seyyanen zam ve ilave enflasyon oranında artış olacak şekilde toplu sözleşme masasına oturulmalıdır. Aksi halde bir durum memur ve emeklilerin beklentilerinden ve yıllar içerisinde maaşlarımızın alım gücünde oluşan kayıpları telafi etmekten uzak bir talep olacaktır.

Bunun yanı sıra eğitim çalışmalarının ve sendikamızın istediği talepleri şunlardır:

Kamu çalışanlarının demokratik ve sendikal haklarının kullanılması için olmazsa olmaz olan grev hakkının yasal olarak tanınmasını istiyoruz.

Yıllardır öğretim yılına hazırlık ödeneğinden mahrum bırakılan ve okulların eğitim öğretime hazırlanmasında çok büyük emeği geçen eğitim çalışanlarına da (GİH-YHS-THS-4/B verilmesi artık bir zorunluluk haline gelmiştir.

Toplu sözleşme masasında eğitim öğretim ve bilim hizmetleri iş kolunun birinci çözülmesi gereken konusu; öğretim yılına hazırlık ödeneğinin tüm eğitim çalışmalarına verilmesi olmalıdır.

Ayrıca, 3600 ek gösterge tüm kamu çalışanlarına verilmelidir. Bu dağılım da İlköğretim ve Ortaokul mezunlarına 2000, lise ve dengi okul mezunlarına 2200, ön lisans mezunlarına 3000 ve lisans mezunlarına 3600 şeklinde olmalıdır.

Memur maaşlarında %15, %20, %27, %35, %40 oranları ile vergi dilimi uygulanması kaldırılmalıdır. Asgari ücret tutarını geçen kısmına ise, 15 vergi tahakkuk ettirilmeli ve asgari geçim indirimi uygulanması da devam ettirilmelidir.

Aile yardımı ve çocuk yardımı 1000 TL olarak ödenmeli, ayrıca 0-!0 yaş arsında çocukları olan kadınlarımızın mesai saatleri 10 00- 16 00saatlerinde olmalı ve yıllık izinlerine 10 gün analık izni eklenmelidir. Doğum yapan kadınlarımıza en az 6 ay ücretli izin verilmelidir.

Ramazan ve Kurban bayramlarında tük kamu çalışanlarına emeklilerde olduğu gibi bayram ikramiyesi verilmelidir.

Aynı kadroda görev yapmalarına rağmen şeflerin bakanlıklar arasında sadece özel hizmet tazminatı arasındaki ücret farkı 787,48 TL’dir, herhangi bir kurum ayrımı yapılamadan bütün şeflerin özel hizmet tazminat oranı 120 puana çıkarılmalı, şef-memur ve hizmetli kadrolarının ek ödeme ve özel hizmet tazminatları artırılmalıdır.

Herhangi bir kadro ayrımı yapılmaksızın, günün şartlarına uygun bir şekilde tüm memurlara giyim yardımı nakdi olarak ödenmeli; giyim yardımından gelir vergisi kesilmemeli ve giyim yardımı en az 2000 TL olarak ödenmelidir.

Kamu veya özel sektörde çalışanlarda olduğu gibi, memurlara da yemek yardımının günün şartlarına uygun şekilde nakit 750 lira olarak verilmelidir.

Aynı odada yan yana masada görev yapan ama “sen 4-A lısın, sen 4 B lisin” diye ayrıştırılan kamu çalışanı arasında adalet sağlanmalı, kamuda 4-B kadrosunda çalışan tüm personele 4-A kadrosuna geçirilmelidir.

Yıllık izinler aynı işçilerde olduğu gibi pazar günleri ve bayram tatilleri düşürülerek kullanılmalı, kullanılmayan izinlerin karşılığı ücret olarak ödenmelidir. Fazla mesailerin tamamı ücretle karşılanmalı ve bu ücret saatlik 32 lira ve günlük 256 lira olarak ödenmelidir.

Ulus Meydanında Memur Emekli Eylemi
Görev başında olan tüm kamu çalışanlarına nakdi olarak ulaşım yardımı verilmeli veya toplu taşıma araçlarından ücretsiz olarak yararlanmalarının sağlanması için düzenleme yapılmalıdır veya kamu çalışanlarına ulaşım ücreti adı altında 500 TL ilave ödeme yapılmalıdır.

Kamu çalışanlarının yıllık zam oranlarının 6 aylık dilimler halinde değil yıllık verilmesi ve enflasyon oranı artışların ise aylık verilmesi sağlanmalıdır. Emekli olan kamu çalışanlarına aile yardımı ödeneğinin kesilmeden ödenmesi sağlanmalıdır.

Yardımcı hizmetler sınıfında görev yapan kamu çalışanlarının 1 defaya mahsus eğitim durumlarına uygun kadrolara atanması sağlanmalıdır.

15 Ocak 2016 tarihinden itibaren göreve başlayan tüm kamu çalışanlarına ilave bir derece verilmelidir.

Erkeklerde 30 yıl, kadınlarda 25 yıl görev yapan tüm kamu çalışanlarının emeklilik işlemlerinin yaş beklemeksizin yapılması ve emekliye ayrılan kamu çalışanlarının ikramiye ve aylık emekli maaşları yaş beklemeksizin ödenmelidir.

Tüm kamu çalışanlarının sendikalara üyeliği ve istifasının E-Devlet üzerinden yapılabilmesi için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. Kamu çalışanlarına görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarında uygulanan sözlü sınav kaldırılmalıdır.

Engelli personellerin yardımcı hizmetler sınıfında görev yapan engelli personellerin ihraz (kazandığı) ettiği unvanlara ve kadrolara sınavsız atamaları sağlanmalıdır.

Türkiye’de eğitimin modelini yeniden inşa etmek ve 2100 lerin 2200 lerin eğitim öğretim anlayışını belirlemek için vakit kaybetmeden Milli Eğitim Şurasını geniş katılımlı ve süre kısıtlaması olmadan toplanmasıdır. Bu saydığımız talepler kamu çalışanlarının uyduruk olmayan gerçek gündemleri olup 6. dönem toplu sözleşmede yaklaşık 6,4 milyon kamu çalışanlarının, memur emeklisinin ve sendikamızın ortak talebidir”. 

Cevat Kulaksız

Cevat Kulaksız.

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget