Düğünde Tuzak- Kime Niyet Kime Kısmet

Düğünde Tuzak- Kime Niyet Kime Kısmet Tekfurunun kızının düğünü vardır. Düğüne Osman Gazi de davet edilir. Tekfurlar düğünde Osman Gazi’yi tuzağa düşürüp yakalamak esir almak düşüncesindeler.

Düğünde Tuzak- Kime Niyet Kime Kısmet
Osmanlı Devletinin ilk kurulduğu yıllarda, Osmanlılarla Bizanslılar komşu oldukları için kâh savaşırlar, kâh barışırlar barışınca da birbirlerini düğüne şölene davet ederler.
Osman Gazi komşu, Bizans Tekfurunun kıskançlık ve hileleri ile bir düğün davetinde tuzağa düşürülüp yakalanmak, tutsak edilmek istenir.
Yarhisar Tekfurunun kızının düğünü vardır. Düğüne Osman Gazi de davet edilir. Tekfurlar düğünde Osman Gazi’yi tuzağa düşürüp yakalamak esir almak düşüncesindeler.
Bu tuzağı Osman Gazi’nin dostu Harmankaya hâkimi Köse Mihail’den öğrenir. Osman Gazi de bunu duyunca planlı tertipli gider. Tuzaklarına tuzak kurar, onların tuzaklarını bertaraf eder.
Davete dostça görülmeye çalışan Osman Gazi, gizlediği ve pusudaki askerleri ani baskınla Bilecik Kalesi’ni alır. Düğün alayındaki gelini alıp götürür. Öyle ya, “gelin ata binmiş, gör kimin kapısına inmiş”.  Tutsak alınan Bizans gelinine NİLÜFER adı verilir, Osman Bey’in oğlu Orhan’la evlendirilir. Böylece Bizans Tekfuru’nun kızı, başka yere gelin gideceği sırada Osmanlı’lara kaçırılır, Osmanlının gelini olur. Kadere bakın hele.
Osmanlıların gelini olan Nilüfer Hatun artık yeni duruma alışır. Süleyman Paşa ile Sultan Murad Gazi (Hüdavendigar) bu soylu Nilüfer Hatun’dan dünyaya gelmiştir.
Bu hatun Bursa Ovası’ndan akan ırmağın üzerine bir köprü yaptırmış;  kendisi “hayırhasenat”  sever bir kadındı. O ırmağın adı bundan sonra günümüze kadar  devam edecek“NİLÜFER” adı verilir.
(Osmanlı’da Fatih Sultan Mehmet’in anası da böyle bir düğünde, kralın kızı, başka bir kralın oğluna gelin giderken, Osmanlı korsanları tarafından Akdeniz’de kaçırılıp Osmanlı Sultanına eş olur, (Fatih’in anası olur). (Bunu da başka bir yazımızda aktaracağız).
Kaynak: Tacüt Tevarih Hoca Sadeddin Efendi Mil. Eğtm Bak Yay.  cilt I sf 33-36

Cevat Kulaksız

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget