Ayasofya'yı İbadete Açmak İçin Danıştay Maşa Olarak Kullanılmıştır

Ayasofya’yı müze olmaktan çıkararak yeniden ibadete açmak için, Danıştay (Yargı) maşa olarak kullanılmış ve maalesef Danıştay 10. Dairesi de bu maşalığı kabul etmiş

Ayasofya'yı İbadete Açmak İçin Danıştay Maşa Olarak Kullanılmıştır
Ayasofya’yı müze olmaktan çıkararak yeniden ibadete açmak için,  Danıştay (Yargı) maşa olarak kullanılmış ve maalesef Danıştay 10. Dairesi de bu maşalığı kabul etmiş, içine sindirmiş ve 1934 tarihli 86 yıl öncesinin, Ayasofya'yı müze yapan kararnamesinin iptali için açılan davayı;  öncelikle süre ve kesin hüküm nedenleriyle esasa girmeden usulden  reddetmesi gerekirken, davanın esasına girmiş,  Atatürk'ün iradesini ve imzasını taşıyan, Ayasofya'nın müze amaçlı kullanılmasına ilişkin 1934 tarihli kararı iptal ederek; karşı devrimci, amaçları üzüm yemek değil bağcı dövmek olan, laik Türkiye Cumhuriyeti karşıtı,  ATATÜRK düşmanlarının ekmeğine yağ sürmüş, hazırlanan bir senaryo ve kurgu davanın maşası olmuştur.
Bazı insanların ve bugün iş başındaki AKP iktidarının amacı; siyasi rant kaygısı içermeden, samimi olarak,  Ayasofya'yı müze statüsünden çıkararak, yeniden aktif ibadete açmak ise; daha önce açılarak reddedilen ve kesin hüküm haline gelen davalara rağmen, Danıştay’a yeniden aynı konuda dava açılmasına hiç gerek yoktu.
İdarenin sürekliliği esas olup, 1934 senesinde zamanın Bakanlar Kurulu tarafından alınan Ayasofya'nın müze statüsüne sokulmasına ilişkin işlemi beğenmeyen ve Ayasofya'yı yeniden ibadete açmak isteyen bugünkü AKP iktidarının yapması gereken; birilerine,  1934 senesinde alınan kararı yargıda iptal ettirme girişiminde bulunmak yerine, tüm sorumluluğu, günahı ve sevabı kendi üzerine alarak, 1934 tarihli bakanlar kurulu kararını kaldırarak, bunun yerine Ayasofya'yı yeniden ibadete açan yeni bir karar almak olmalıydı.
Daha önceki tarihlerde,  Ayasofya'nın yeniden ibadete açılmasına sıcak bakmayan ve yanı başında duran Sultan Ahmet Camisini dahi dolduramıyoruz, önce onu doldurun sonra düşünelim diyerek yan çizen ERDOĞAN, dün dündür, bugün bugündür diyerek,  niyet değiştirmiş ve azalan oylarını muhafaza edebilmek için, Ayasofya'nın yeniden ibadete açılmasından medet umarak, bu kurgu dava icat edilerek konunun hallini yargıya havale etmiş olup, ERDOĞAN'ın emri altındaki Danıştay 10. Dairesi de,  bu kurgu ve senaryo davanın aleti olmayı kabul ederek, 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararının iptaline karar vererek, siyaseten çözümlenebilecek olan sorun, yargı yoluyla çözülmüştür.
ERDOĞAN; 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını, aynı usullerle kaldırarak Ayasofya'nın ibadete açılması kararına imza koymayı, Ayasofya'nın Unesko tarafından Dünya Kültür mirası olarak kabul edilmesi nedeniyle,  özellikle dış kamuoyundan çekinerek göze alamamış, tüm sorumluluğu Danıştay'ın üzerinde bırakmayı tercih etmiştir.
ERDOĞAN; ülkemizde bağımsız yargı var, biz yargıya karışamayız, onun vereceği karara saygılıyız ve uymak zorundayız diyerek işin içinden sıyrılarak, elini yakmadan Danıştay'ı maşa yapmak suretiyle,  seçmenlerini, Atatürk düşmanı karşı devrimcileri mutlu ve mesut etme yolunu tercih etmiştir.
Hukukta, istikrar esastır, yasalarda her davanın bir zamanaşımı veya hak düşürücü süreleri vardır, bir suçun, hak ihlalinin, idari işlemin yargıda dava konusu edilebilmesi için uyulması gereken süreler vardır, aynı konuda yargıya başvurma, hak arama yetkisi  süresiz olamaz, bu hukukta istikrarsızlık ve kaos yaratır, bu süreler dolduktan sonra, yargıya başvurulamaz, bulunulursa reddedilir, bir yerde hukuk istikrarı bu şekilde sağlamaktadır.
1934 tarihli kararnamenin üzerinden 86 yıl geçmiş ve 86 yıl sonra yapılan iptal başvurusu esastan incelenerek, işlem  Danıştay 10. Dairesi tarafından iptal edilmişidir. Bu,  hukuk dışıdır, süresinde açılmayan ve daha önce aynı konularda açılan davalar reddedilerek kesin hüküm haline gelen aynı konu ve işlem,  Danıştay tarafından usulden reddedilmeyerek esastan incelenmiş ve 86 yıl öncesinin istikrar bulan ve aynı yargının daha önceki kesin hükmüyle korunan işlemi,  hukuka aykırı olarak iptal edilmiştir.
Bu nedenle, Danıştay 10. Dairesinin iptal kararı yok hükmündedir.
İdare hukukunda istikrar prensibi mevcut olup, idarenin 1934 tarihli işlemle aldığı Ayasofya'nın müze yapılarak ibadete kapatılması kararı,  aradan geçen 86 yıl içinde istikrar kazanmış, daha önceden yargı denetiminden geçmiş ve artık yargı denetiminin konusu olmaktan çıkmıştır.
Biz avukatların, idari dava açmak için öngörülen altmış günlük süreleri kaçırdığımızda, uyanıklık yaparak, İdari Yargılama Usul Yasasının boşluklarından da yararlanarak, idari davaya esas olmak üzere yeniden idareye başvuruda bulunarak yeniden altmış günlük süre kazanma yolu da,  bu işlemde kapalıdır. Aynı konuda açılan ve reddedilerek kesinleşen ve muhkem kaziye  (kesin hüküm) haline gelen kararlar vardır.
Kimse kimseyi kandırmasın ve uyanıklık yapmasın.
Ortada Danıştay’ın maşa olarak kullanıldığı ve tüm günahların Danıştay’ın üzerine yıkılacağı, sevapların da siyasi iktidar tarafından oya tahvil etmekte kullanılacağı bir komedi ve daha doğrusu,  ülkemiz adına bir trajedi sahnelenmiş ve maşa olarak kullanılan Danıştay'ın hukuka aykırı ve yok hükmündeki iptal kararının ardına sığınılarak, Danıştay kararının mürekkebi kurumadan, Danıştay’ın iptal kararı dayanak yapılarak ERDOĞAN tarafından alelacele  yayınlanan karar ile Ayasofya hem de manidar bir tarih lan 24. Temmuz.  2020 Cuma günü (Lozan'ın imzalandığı tarihte)yeniden ibadete açılacaktır.
Biz, Ayasofya'nın ibadete açılmasına ne karşıyız ne de taraftarıyız, bizi zerre kadar ilgilendirmemektedir. Zira, biz gerçek Müslümanız, Allaha karşı vecibelerimizi yerine getirmek için yer seçmeyiz, oynamasını bilmeyen gelin gibi yerim dar demeyiz.
Bizi üzen şey, bugünkü bakanlar kurulunun;  alacağı yeni bir kararla ibadete açılabilecek olan Ayasofya'nın , yeniden ibadete açılması için izlenen,  milleti kandıran ve milletle alay edilen, yargının da buna alet edildiği, hukuk dışı ve çirkin yöntemdir.

Güner Yiğitbaşı

11/07/2020
Güner YİĞİTBAŞI
Hukukçu

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget