Eski Disk Başkanlarından Abdullah Baştürk’ün 26. ölüm yıl dönümünde Disk üyeleri Ankara Ulus Meydanında asgari ücretin 2300 lira olması için basın açıklaması ve eylemi yaptı.
Disk İşçileri adına Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Görülü, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları arasında konuşma yaparak asgari ücretin 2300 lira olmasını istedi. Konuşmasında şunları söyledi:
“Disk Federasyonu Genel Başkanı Abdullah Baştürk, 26 yıl önce bu gün hayata gözlerini kapatmıştı. Abdullah Baştürk, yüz binlerce işçiyi Genel iş ve Disk’te buluşturan liderimizdir ve işçi haklarını, emeğin onurunu alanlarda, iş yerlerinde 12 Eylül zindanlarında işçi haklarını dimdik savunan bir liderimizdi. Genel Başkanımız Abdullah Baştürk 12 Eylül faşist yönetiminde Davutpaşa’da, Metris Ceza evlerinde sürünerek geçti, fakat her fırsatta orada işkence olduğunu, bu yönetimin haksız bir yönetim olduğunu, darbeye karşı teslim olmayacağımızı yüzlerine haykırdı. Abdullah Baştürk dört yıl iki ay hapislikten sonra tüm Disk yöneticileri gibi beraat ederek tahliye oldu, hapisten çıktı.
Abdullah Baştürk tüm yaşamını işçi sınıfına ve halkımıza adamıştır. Ülkenin büyük aydınlarından ve önemli hukukçusu Halit Çelenk şöyle diyor, Abdullah Baştürk için:
“Tüm yaşamını insanca yaşamasına adayan, insanı ve insan onurunu yücelten 12 Eylül Faşizminde Disk davasında yargılanan Abdullah Baştürk diye başlıyordu. İşte Türk işçisinin Genel Başkanı Abdullah Baştürk işte böyle anılıyor, Türkiye’deki insanlar tarafından. Abdullah Baştürk sadece Türkiye’de değil, bütün dünyada uluslar ara bütün dünyada tanınan, ağırlığı olan saygı duyulan bir sendika lideri idi. Onun ölümünün 26. Yılında onu rahmetle anıyoruz. Onun mücadelesine bağlı kalarak devam etmek için bir kere daha söylüyoruz.
ASGARİ ÜCRET FEDAKÂRLIK ÜCRETİ DEĞİLDİR
Türkiye’de her yıl bir sonraki asgari ücreti Aralık ayında tespit ediliyor. Milyonlarca çalışanı ilgilendiren 2018 asgari ücreti önümüzdeki günlerde belli olacak. Asgari ücret sadece ücretleri değil, bütün çalışanları ilgilendiriyor. Asgari ücretin artış tutarı tüm ücretler için belirleyici oluyor. Bu yüzden asgari ücret meselesi emeği ile geçinen herkesin meselesidir. Hükümet yetkilileri, 2018 yılı Asgari ücret çalışmalarına başlarken işçilerden fedakârlık isteyerek başladılar. Hâlbuki asgari ücret asla bir fedakârlık ücreti değildir. Ülkemizde daha fazla fedakârlık hep işçilere, daha fazla kar ise hep patronlara gidiyor. Ülkemizde milyonlarca işsiz varken işsizlik fonu işverenlere teşvik aktarılıyor, vergileri büyük oranda emeği geçen işçiler öderken patronlar vergi indirimi ile vergi aflarıyla yollarına ve karlarına devam ediyorlar.
“Patronlara değil, emekçilere bütçe” sloganları
Vergiler, daha işçi cebine paralar girmeden kütür kütür vergiler kesilirken, iktidara yakın isimler paralarını vergisiz adalarına kaçırıyorlar. Milyonlarca işçi açlık ve yoksulluk sınırı altında yaşarken, milyonlarca sendikasız işçi toplu iş sözleşmesiz çalışıyor. Çalışanların yüzde 30 sosyal güvenceden yoksundur; taşeron işçiler hukuk dışı biçimde kadrosuz çalıştırıldı. Ülkemizde işçiler Avrupa ortalamasının çok üzerinde sürelerle çalışıyor her ayında. Sadece 2017 yılının ilk 11 ayında en az 1851 işçi iş cinayetleri sonucunda maalesef yaşamını yitirdi. İşçilerin canları bile “feda” edilirken, bir avuç patronun “kar”ları habire habire artıyor.
BÜYÜMEDEN İŞÇİYE PAY YOK.
“ÖLÜMÜNE ÇALIŞMAK İSTEMİYORUZ” sloganları konuşmacı şöyle devam etti:
“Asgari ücret son yıllarda enflasyon üzerinde artsa da asgari ücreti büyümeden ve milli gelir artışından pay alamıyor. 2004 yılından bu yana asgari ücret milli gelir artışı karşısında sürekli gerilemiş ve 2004 teki düzeye göre yüzde 30 oranında azalmıştır. Ülkedeki tüm değerleri üreten işçiler, çok övünülen büyümeden pay alamamıştır.
ASGARİ ÜCRET ENFLASYON KARŞISINDA ERİDİ.
2017 yılında asgari ücrete yapılan zam enflasyon karşısında erimiş, işçilerin reel ücreti düşmüştür. Yüzde 3+3 zammı 2017 de hızla artan enflasyon karşısında erimesiyle, Asgari ücretin alım gücü düşmüştür. Asgari ücret döviz karşısında da ciddi bir erimeyle yüz yüze.
“-YÖNETMELİK UYGULANMIYOR, İŞÇİNİN EMEĞİ GASP EDİLİYOR.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) her yıl tek bir işçinin asgari yaşam maliyetini hesap etmektedir. Ne hikmetse asgari ücret belirlenirken TUİK’in rakamlarına riayet edilmemekte, yönetmeliğe aykırı biçimde asgari yaşam maliyetinin altında bir asgari ücret belirlenmektedir.
İŞÇİDEN KESİNTİ, PATRONA DESTEK OLMAKTA!
“-Açlık sınırının altında asgari ücret olmaz! Asgari ücret geçim ücreti olmalıdır!
Asgari ücret geçim ücret olmalıdır.
Şayet ülke büyüyorsa, ekonomi iyi durumdaysa işçiler de payını almalıdır.
Asgari ücret tümüyle vergi dışı bırakılmalıdır”.
Asgari ücret enflasyon karşısında korunması için,
Asgari ücretin milli gelir artışından yararlanması için,
Asgari ücretin geçim ücreti olabilmesi için,
Asgari ücrette yaşanan kayıpların giderilmesi için, ASGARİ ÜCRETİN 2300 lira net olmalıdır”.
Bunları, Ulus Meydanındaki Atatürk büstünün önünde derleyip ayrılırken, yaşlı bir adam yaklaşıp bana şöyle dedi: “Efendi bu adamlar neye bağırıp çağırıyorlar, ne istiyorlar” dedi. Ben de, para istiyorlar, amca, dedim. Adam, “herkes para ister gardaşım” dedi, şaşkın yüzüme baktı ben de ayrıldım.
Cevat Kulaksız
Yorum Gönder