Ysk görevini yapmayarak suç işlemektedir! - Güner Yiğitbaşı

Ysk görevini yapmayarak suç işlemektedir! - Güner Yiğitbaşı
Bize göre, Anayasanın çok açık bir emri olan, eski partisiyle ilişkisini kesmesi ve tarafsız olması gerekirken, Anayasanın bu amir hükümlerine aykırı olarak, eski partisi AKP ile olan ilişkisini filen sürdürerek meydanlara çıkıp AKP lehine propaganda yapıp, kendisine ve AKP'ye muhalif olan kişi, kuruluş ve muhalefet partilerini açıkça  eleştiren, namusu ve vicdanı üzerine yaptığı tarafsızlık yeminini ihlal  eden, bu nedenlerle Anayasal Cumhurbaşkanlığı niteliğini kaybetmiş olan Tayyip Bey'e müdahale etme gereği duymayarak, meydanları sonuna kadar Tayyip Bey'e açan, bu konuda yapılan tüm şikayetleri, görevine girmediği gerekçesiyle geri çeviren, aslında, Anayasanın 79. maddesine göre; seçimlerin genel yönetim ve denetimi, seçimlerin başlamasından bitimine kadar, seçimin düzen içinde yönetimi ve dürüstlüğüyle ilgili bütün yolsuzluklar, şikayet ve itirazların incelenerek karara bağlanmasından, kısacası, seçimlerin düzen ve dürüstlük içinde yürütülmesinin yönetiminden ve denetiminden sorumlu ve görevli olan, Anayasanın 79. maddesiyle kendisine verilen bu görevi yapmayarak, seçimlerin bir düzen ve dürüstlük içinde yapılmasını engelleyen, Cumhurbaşkanlığı sıfatını ve devletin maddi ve manevi tüm imkanlarını tek taraflı olarak kullanarak eski partisi AKP lehine meydanlara çıkarak alenen propagandasını yaparak AKP'ye açıkça oy isteyen Tayyip Bey'in, seçimlere hile karıştıran, seçimlerin eşit ve dürüstlüğüne gölge düşüren Anayasa dışı bu müdahalelerine kayıtsız kalan Yüksek Seçim Kurulu, açıkça Anayasal bir suç işlemektedir.

Anayasamızın 105. maddesinde yer alan, Cumhurbaşkanının vatana ihanet dışındaki sorumsuzluk hali, Cumhurbaşkanı sıfatıyla yaptığı Anayasanın kendisine tanıdığı görev ve yetkileri içine giren işlemlerle sınırlı olup, tarafsız ve partisiz olması gereken Tayyip Bey'in; tarafsız ve partisiz bir Cumhurbaşkanının görev ve yetkileri içine  girmeyen ve Cumhurbaşkanı sıfatını ve imkanlarını kötüye kullanarak, AKP Genel Başkanı gibi meydanlara çıkıp alenen AKP lehine propaganda konuşmaları yapması, Yüksek Seçim Kurulunun denetimine ve müdahalesine engel teşkil eden ve Yüksek Seçim Kurulunu görevsiz kılarak, bu konuda yasaklayıcı bir karar almasını engelleyen bir davranış tarzı olarak değerlendirilemez. Yüksek Seçim Kurulu, seçimlerin selamatine, seçimlerin düzen ve dürüstlük içinde ve adil bir şekilde yapılmasına engel teşkil eden davranışlar sergileyen Tayyip Bey'e müdahale etmekte, kesin olarak görevli ve yetkilidir.

Milli iradenin dürüst, tarafsız ve eşit bir şekilde tecelli etmesinin önünde engel oluşturan her eylem ve söylem, kimden gelirse gelsin, bu kişi cumhurbaşkanı dahi olsa, Anayasanın 79. maddesinde yer alan açık hüküm gereği,Yüksek Seçim Kurulu hem de resen devreye girerek, seçimlerin düzenini ve dürüstlüğünü bozan kişilere müdahale edip, bu engele son vermek ve seçimlerin düzenli ve dürüst bir şekilde yapılmasını sağlamak zorundadır.

Yüksek Seçim Kurulunun Başkan ve Üyelerinin;karşı taraftaki şahıs bir siyasi parti veya siyasi parti mensubu olmayıp, sorumsuz bir Cumhurbaşkanıdır, bu nedenle ona müdahale etme görev ve  yetkim yoktur diyerek, Anayasanın kendisine verdiği görev ve sorumluluktan kaçmaları, bize göre Anayasal bir suçtur.

Yüksek Seçim Kurulunun Başkan ve Üyelerinin her biri, teminat sahibi  yüksek yargıçlar olup, Anayasanın 79. maddesine göre görevlerini yapmaları halinde, karşılarında korkmalarını gerektirecek hiçbir kişi veya makam yoktur. Asıl korkmaları ve endişe duymaları gereken husus;Anayasal görevlerini yapmayarak suç işliyor ve seçim sonuçlarını AKP lehine gölgeliyor olmalarıdır.

06/05/2015
Güner YİĞİTBAŞI
İzmir Barosu Üyesi Avukat

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget