Kenan evren öldü yaşasın onun sivil versiyonları!..

Kenan evren öldü yaşasın onun sivil versiyonları!..
12 Eylül 1980 askeri darbesinin lideri ve 7.Cumhurbaşkanı Kenan EVREN, 9.5.2015 Cumartesi akşamı, tedavi edilmekte olduğu GATA da 98 yaşında vefat etmiştir. Allah taksiratını affetsin.
Kenan EVREN, çok tartışmalı bir kişidir.
İyi anılmadığı ve bir kesim tarafından diktatörlükle suçlanarak eleştirildiği için, kamuoyundan çekinerek kendilerini gizleseler veya onu eleştiriyor görünseler de, bugün dahi, Kenan EVREN'i hem de çok seven, büyük bir kitle olduğu gibi, gerçekten sevmeyenleri de çok fazla olan bir kişiliktir.
12.Eylül.1980 darbesinin yapıldığı günden itibaren yaklaşık sekiz on yıllık tüm gazete arşivleri şöyle bir taransa, bugün Kenan EVREN'in can düşmanıymış gibi göğüs kabartan ve demokrasi havarisi geçinen çok kişinin, aslında bir Kenan EVREN hayranı oldukları açıkça görülecek ve bu iki yüzlü, münafık demokrasi karşıtları açığa çıkacaktır.
12 Eylül 1980 darbesinden önceki yıllarda, aylarda ve günlerde Türk insanının yaşadığı kaos, her gün çeşitli kesimlerden onlarca insanın öldüğü ve yaralandığı sağ ve sol çatışmalarının sebep olduğu anaların göz yaşları, bugün PKK bölücü terör eylemlerinin yol açtığı anaların göz yaşları gibi, hafızalardaki tazeliğini korumaktadır.
Bugün AKP iktidarının, PKK bölücü terör eylemlerinin sebep olduğu ölümleri ve anaların gözyaşlarını sonlandırmak bahanesiyle, PKK terör örgütüyle masaya oturarak müzakere yapmaya başladığı, PKK terör örgütü ve mensuplarına üstü kapalı bir af ilan ettiği dikkate alındığında, bazı kesimlerin,Kenan EVREN ve arkadaşlarının, aynı gerekçelerle darbe yapmalarını eleştirmeye ve bundan siyasal rant çıkarmaya hakları yoktur.
Darbelere karşı ve demokrat olduklarını iddia edenlerin; bu vakitten sonra, bir fani olan ve ölmüş bulunan Kenan EVREN üzerinden, onu eleştirerek siyasi bir sonuç elde etmeye çalışmaları, büyük bir aldatmaca dır.
Kenan EVREN, bir fani olarak ölmüş, tüm günahları ve sevaplarıyla bu dünyadan göçüp gitmiştir. Yaptıklarının hesabı, inanışımıza göre öbür dünyada kendisinden sorulacak ve yaptıkları kötülüklerin cezasını çekecektir. Bu nedenle, bundan sonra Kenan EVREN ile uğraşmanın, ona fatura çıkarmanın gereği olmadığı gibi, bu toplum için hiçbir yararı da bulunmamaktadır.
Kenan EVREN'den hesap sormaya ve onu eleştirmeye kalkışacak olan özellikle iktidar yanlısı siyasilere sormak istiyoruz; sizler, bugün diktatörlükle suçladığınız Kenan EVREN'in bugüne kadar yaptığı antidemokratik uygulamalarını ortadan kaldırmak için yapmanız gerekenleri yaptınız mı acaba? Sizler; antidemokratik bu uygulamaları kaldırmadığınız gibi, Kenan EVREN'in dahi yapmaktan sakındığı ve çekindiği antidemokratik ve anayasa dışı uygulamaları yapmadınız mı?
Kenan EVREN; Anayasanın ve demokrasinin askıya alındığı bir askeri darbenin, olağanüstü bir dönemin ve yönetimin lideri olup, bu özelliğinden dolayı, onun icraatlarını eleştirsek de, iş başına gelme biçimine baktığımızda, onun çıkardığı antidemokratik Anayasa ve yasaları, bir yerde anlayabiliyoruz, bizim anlayamadığımız ve anlamakta zorlandığımız husus; darbe döneminin gerilerde kaldığı bu demokratik ortamda, demokratik seçimlerle tek başına iktidara gelip,Kenan EVREN'i diktatörlükle suçlayarak demokrat geçinenlerin, onun çıkardığı anti demokratik anayasa ve yasalara, bu anayasa ve yasalarla getirilen demokrasi karşıtı kurum ve uygulamalara gözlerini kapatıp onlara sahip çıkarak kendilerine siyasi kazanç elde etmeye çalışmaları ve büyük bir pişkinlikle de, ne yapalım, bu anayasayı ve yasaları biz çıkarmadık ki diyerek, kafalarındaki Kenan EVREN darbeci zihniyetini gizlemeye çalışmalarıdır.
Kenan EVREN'in yaptıklarına sahip çıkan ve hatta onun asla yapmadıklarını dahi yapmaktan hiç çekinmeyen bir iktidar ile karşı karşıya bulunmaktayız.
Kenan EVREN, askeri bir darbenin lideri olarak, demokrasi karşıtı düşüncelerle ve otuz beş yıl öncesinin ülke koşullarını dikkate alarak, ülkenin vatanı ve milletiyle bölünmez bütünlüğü için kendi kafasına ve düşüncesine göre, doğru ya da yanlış, bölücülüğü, ülkenin menfaati için bir tehlike görerek, %10 seçim barajı getiren antidemokratik bir seçim yasasına imza atmış olabilir, antidemokratik bir Anayasayı, ülkemiz ve ülke insanı için reva görmüş olabilir, Anayasa ile YÖK ve benzeri anti demokratik kurumların oluşmasına izin vermiş olabilir, kendisini düşünerek, sorumsuz bir Cumhurbaşkanının yetkilerini artıran Anayasa hükümleri getirmiş olabilir, demokratik kitle örgütleri susturulmuş, işçilerimiz örgütsüz kılınmış, insanlarımızın meclis dışından politikaya katılımları engellenmiş olabilir, ülkenin o tarihteki özel koşullarına ve Kenan EVREN'in etkin konumuna göre yapılan ve demokratik bir ortama geçildiğinde düzeltilmesi mümkün olan tüm bu antidemokratik uygulamalara son verme imkanının varlığına rağmen, bu antidemokratik uygulamalara son verilmediği, en başta barışçıl toplantı ve gösteri yürüyüşü özgürlüğü olmak üzere, darbe Anayasasındaki özgürlüklerin dahi kullandırılmadığı gibi, Kenan EVREN'in dahi almış olduğu %98 halk oyuna rağmen tenezzül edip yapmadığı; tarafsızlık yeminini ihlal, bir siyasi partiyi alenen destekleme, muhalefet partilerinin tümünü her konuda eleştirme, meydanlara çıkarak halkı geren ve bölen politik konuşmalar yapma, %52 halk desteği ile seçildim gerekçesiyle Anayasanın kendisine tanımadığı yetkileri kullanma, ülkeyi Anayasaya göre değil, kafasına göre tek başına yönetmeye kalkışma, parlamenter sistemi bekleme odasına alma, kendisine lüks saray yaptırarak, lüks uçak, helikopter ve otomobiller alarak, Osmanlının lale devrini aratmayan yaşam ve yönetim tarzı sergileme gibi uygulamaların içine girilmesi, Kenan EVREN'i dahi kısmen aklayan üzüntü verici davranış biçimleridir.
Bu nedenle, biz hakkın rahmetine kavuşan Kenan EVREN'i eleştirmenin, bu vakitten sonra faydasızlığına, Kenan EVREN'i eleştirerek, 7 Haziran seçimleri öncesinde, Kenan EVREN üzerinden siyasi rant elde etme mücadelesine girecek olan gizli Kenan EVREN hayranı ve yanlılarına dikkat çekmek istiyoruz.

11/05/2015
Güner YİĞİTBAŞI
İzmir Barosu Üyesi Avukat

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget