İktidarın İmamoğlu’nu dışlayıcı tavrı ve yaptığı eziyet
“Bu eziyet gavura yapılmaz. İmamoğlu gerçekten iyi davranmış. İmamoğlu Belediye Başkanı olduktan sonra yapılanlar”.
Yukarıda tırnak içinde gösterdiğim alt başlık, cep telefonuma bir dost göndermiş, “bunu yayın” diye de altına eklemiş. AKP-RTE iktidar, muhalif belediyeleri hizmet etmelerini engellemek için akla hayale gelmeyen, devlet yönetmeyle bağdaşmayan akıl almaz yöntemleri uygulamakta. Öteki muhalefet belediyelerine yapılanları irdelerken, hemen aklımıza İzmir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in önceden basına yaptığı şu olay aklımıza takıldı. İktidar belediyelere gönderilen ödenekleri oldukça kısıtlamayla gönderirken, Yatırımları için Türk bankalarından bile daha ucuza aldıkları krediyi almalarını ve hizmetini engellemek için kredileri onaylamıyor veya sadece imzalamayı iki yıl geçtiği halde bekletiliyormuş. Oysa, devlet halkın yararına olan her türlü yatırırım ve çabaya isteme destek vermesi gerekirken, şaşılacak şekilde engellemelerde bulunuluyormuş.Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İstanbul’da Sirkeci-Kazlıçeşme raylı siteminin açılış töreninde Ekrem İmamoğlu’nu dışlayıcı konuşmasında şunları söylüyordu: “…Bu ülkeyi biz yönetiyoruz, Şu anda İstanbul’da bulunan zat veya zevat bu imkana sahip değil….Bu şahıs nasıl olduysa bir yanlışlık oldu bu görevi aldı”. “Nasıl olduysa” derken, İmamoğlu’un yerel seçimlerde iki kez haksız yere seçim yapıldığını, ikisinde de Ekrem İmamoğlu’nun artan oranda seçimi kazandığını anımsamak gerekir.İşte İstanbul Belediyesine yapılan haksız uygulamalardan oluşan bir listeyi aşağıya alıyoruz. Onun için bana gelen bildirinin başlığına “bu eziyet gavura yapılamaz” başlığını koymuşlar. İşte engelleme listesi:
Bu çok olumsuz uygulamalar yanında, İmamoğlu’nu güç durumda bırakmak, çalışmasını engellemek için iktidarca insafsızca şunlar yapılmış:
- “Galata Kulesi İBB’den alındı.
- 2-Haydarpaşa ve Sirkeci Gar ihaleleri İBB haksızca elendi.
- İçişleri Bakanlığı, İstanbul Vakfı’nın kurban bağışı toplamasına izin vermedi.
- Halk Ekmek büfe sayısının artırılmasını AKP li meclis üyeleri önce reddetti, sonradan toplumsal tepkiyle kabul edildi. Daha sonra da ilçe belediyeler büfelerin konulmasına engel çıkardı.
- Metro için alınan krediler bakanlıkta aylardır onay bekliyor.
- Taksim Gezi Parkı, İBB’den alındı.
- Cumhurbaşkanı aylardır sadece bir imza atmadığı için, 300 otobüs alım kredisi halen kullanılmadı.
- UKOME’nin yapısındaki değişiklikle belediye azınlığa düşürüldü ve taksi düzenlemesi defalarca reddedildi.
- İBB’nin pandemide topladığı bağış hesaplarına bloke kondu.
- Normalde temmuz ayında kullanılacak olan maliye katkı payı İBB’ye ülke tarihinde ilk defa 15 gün önce, yani İmamoğlu yönetime gelmeden önce ödendi ve yaklaşık 1 milyar liranın tamamı İmamoğlu göreve gelene kadar harcandı.
- KİPTAŞ’ın AKP döneminde; değerinin çok üstünde aldığı arsalar, İmamoğlu seçildikten sonra, meclisteki AKP çoğunluğuyla yeşil alan ilan edildi.
- Danıştay’ın kararıyla, 25 yıldır belediye başkanında olan belediyeye bağlı iştiraklere yönetici atama yetkisi meclise devredildi.
- Ekrem İmamoğlu seçimi kazandıktan hemen sonra, İBB’nin iştirak şirketlerinden Hamidiye Su’ya kamu kurumları ambargo uygulamaya başladı.
- İBB Şirketi BELTUR’un işlettiği 48 hastane kantini, Sağlık Bakanlığı’nın sözleşmeleri yenilememesi nedeniyle kapatıldı.
- Taksim Meydanı için 209 bin 728 İstanbullunun oy kullandığı projenin uygulanabilmesi için beklenen onay, Koruma Kurulu’nda tam bir yıldır bekletiliyor. Cevap yok, açıklama yok!
- Kanal İstanbul projesinin güzergahındaki mülkiyet tartışmaları sürerken Tapu ve Kadostro Genel Müdürlüğü, belediyenin tapu bilgilerine ulaşımına kısıtlama getirdi. Böylece Kanak İstanbul güzergahındaki mülkiyet değişiklikleri, bakanlık imkân verirse öğrenilebilecek.
- İSKİ’nin yönetim kuruluna atanması için İmamoğlu’nun önerdiği 2 isme, bakanlık halen onay hatta cevap dahi vermedi.
- Ekrem İmamoğlu’nun inceleme talimatı verdiği AKP dönemine ait 40 yolsuzluk ve usulsüzlük soruşturma dosyasına İçişleri Bakanlığı el koydu.
- Cemevlerine ibadethane statüsü verilmesi teklifi, İBB Meclisi’ne; AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.
- İBB’nin geçmiş döneminde; Cumhurbaşkanlığı’na 480, AKP Genel Merkezi’ne 8, AKP İl Başkanlığına 62, Irak Devlet Başkanı’na 6, TBMM Başkanlığı’na 54, Okçular Vakfı’na 4,TÜĞVA’ya 5 araç tahsis etmesine valilik soruşturma izni vermedi.
- İBB Başkanı İmamoğlu hakkında, “Ya Kanal Ya İstanbul” afişleri nedeniyle soruşturma açıldı.
- İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında, Fatih Türbesi’nin dışında (ki orası Fatih Türbesi de değilmiş)ellerini arkadan bağladığı için inceleme başlattı.
- AK Parti döneminden kalma borç nedeniyle, İBB’nin metro inşaatı için yurt dışından kredi olarak aldığı 565 milyon lirası haczedildi.
- Şu ana kadar hiçbir kamu bankası İBB’ye 1 lira kredi vermedi, bu konuda geri dönüş bile yapılmadı.
- Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Şube Müdürlüğü kurulması teklisi; AK Partili İBB Meclis üyeleri tarafından, “İstanbul Sözleşmesi” başımıza dert oldu. Bu işin içinde LGBT var” gerekçesiyle reddedildi.
- Birinci derece deprem bölgesi olan Bahçelievler için, deprem komisyonu kurulması önergesi, İBB Meclisinde AK Partili Meclis üyelerinin oylarıyla reddedildi.
- İBB’nin önceki AK Parti yönetimi, Olimpiyat Oyunları Hazırlık ve Düzenleme Kurulu’na aktarması gereken 269 milyon lirayı ödemedi. AK Parti yönetiminin 2016- 2019 arasında ödemediği borç, İmamoğlu yönetimine kaldı.
- İBB’nin Kasımpaşa’da bulunan tarihi Divanhane Eski Karakol Binası’ndaki yıkımın durdurulması için Kültür Bakanlığı 2’nolu Koruma Kurulu’na yaptığı başvuru reddedildi.
- İBB’nin tüm girişimlerine rağmen, Osmanlı mirası Kasımpaşa Divanhane Karakolu yıkıldı.
- Esenler Belediye’si, İBB’ye ait arsaların imar planını değiştirdi. Belediye hizmet alanı veya sosyal tesis alanı statüsünden çıkarılan arsalar, açık otopark alanına dönüştürüldü. Yapılan bu plan değişikler ile, İBB’nin Esenler İlçesine hizmet götürmesi engellenmiş oldu.
- İstanbul’da daha nitelikli bir itfaiye hizmeti sunmak için verilen itfaiye Müdürlüğü” kurulması teklifi, İBB Meclisinde AK Parti grubu tarafından reddedildi.
- İstanbul ve Paris arasında iş birliği protokolü raporu, devlet politikası olmamasına rağmen; “Fransa’nın Türkiye aleyhindeki tutumu” gerekçe gösterilerek AK Parti ve MHP grubu tarafından reddedildi.
- Adalar Kaymakamlığı, İBB’nin Adalar için özel ürettiği çevre dostu 60 elektrikli aracın kullanımına uzun süre izin vermedi.
- Bağcılar’da 11 yıldır İBB tarafından kurs merkezi olarak kullanılan İSMEK binası, AKP’li Bağcılar Belediyesi tarafından Diyanet İşleri Başkanlığına tahsis edildi.
- TÜRGEV’in sözleşmeleri feshedilen İBB’ye açtığı davada mahkeme kararı iptal edilmişti. Bunun üzerine İBB istinaf yoluna başvurmuştu. Mahkeme İBB’nin istinaf talebinin reddine karar verdi, istinaf aşamasında yapılan yargılama giderlerini de davalı İBB’ye bıraktı.
- TÜGVA; Büyükada Vapur İskelesi’ni mahkeme kararına rağmen boşaltmadı, tahliye ise engellendi.
- AKP’li Ümraniye Belediyesi, İBB’nin yetkisinde olmasına rağmen kavşaklara elektronik denetleme sistemleri (EDS) kurarak trafik cezası kesecek.
- İBB’nin metro için gündeme getirip mücadele verdiği internet; bakanlığa bağlı Marmaray ve U harfi olan metrolara gelirken; İBB metroları için hala izin bekleniyor.
- Cumhurbaşkanı kararıyla; Marmara Denizi ve Adalar “Özel Çevre Koruma Alanı” ilan edildi. Bu kararla; Adalar’da imar planı yapma ve onaylama yetkisi, İBB elinden alınarak başkanlığa geçmiş oldu.
- İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun açtığı Bağcılar meydanında AKP’li Bağcılar Belediyesi, İBB bayraklarını söküp kendi bayraklarını astırıp meydana gelen İBB araçlarının önünü kesti.
- İstanbul’daki Halk Ekmek büfesi işletmecisi 59 yaşındaki Gazi Rıfat Aslan, nisan ayında bu yana işlettiği büfeye AKP’li Üsküdar Belediyesi’nin elektrik bağlamadığını söyledi.
- Sayıştay, İBB tarafından ihtiyaç sahibi ailelerin 3-6 yaşa arasındaki çocuklarına ücretsiz Halk Süt desteği verilmesini ve 0-4 yaşında çocuğu olan annelere tanıdığı ücretsiz ulaşım hakkını mevzuata aykırı buldu.
- İBB’nin 750 minibüs ve 250 dolmuşu taksiye dönüştürüşü, mahkeme kararıyla durduruldu.
- Haydar Ali başkanlığındaki Beyoğlu Belediyesi ekiplerinin ara arterlerdeki çöpleri İBB’ye bağlı İstiklal Caddesi’ne süpürüp kaçtıkları ortaya çıktı.
- İstanbul’da Cumhur İttifakı’nın yönettiği 25 ilçede İBB’ye ait toplam 393 Halk Ekmek büfesi var. AKP’li ilçe Belediyeleri bu büfelerin 149’na elektrik bağlanmasını engelliyor.
- AKP’li Bayrampaşa Belediyesi, Recep Tayyip Erdoğan’ın 2003 yılında attan düştüğü parkı İBB’ye devretmiyor. Parkın mülkiyetinin kendisine ait olduğunu belirten İBB, parka kreş ve mahalle evi gibi alanlar yapmak istiyor.
- İçişleri Bakanlığı; koridorlarda konuşulan İBB’de bazı çalışanların terör örgütleriyle iltisaklı olduğu yönündeki iddialarla ilgili teftiş başlattı.
- İBB’nin “insani su hakkı” olarak ücretsiz verdiği sudan, Maliye Bakanlığı KDV almaya başladı.
- Ekrem İmamoğlu’nun “Yuvamız İstanbul” projesi kapsamında; Arnavutköy’e yapmak istediği kreşe, mahkeme kararına rağmen AK Grubu yine engel çıkardı. Daha önce park alanına aldığı parseli AKP Grubu bu kez de “Meydan Alanı’na alarak kreş yapımını engellemiş oldu.
- NTV Kanalında İBB ne ait olan rakamlara izin verilmedi. İBB NTV ye reklam vermek için Doğuş Grubu ile iletişime geçti. Doğuş Grubu reklamların içeriğini gördükten sonra reklamları yayınlamaktan vazgeçti.
- İBB’nin belediye bünyesine çalışacak 5 bin yeni taksi teklifi UKOME’deki bakanlık temsilcilerinin oylarıyla 13. Kez reddedildi.
- Ekrem İmamoğlu’nun duyurduğu İstanbul Vakfı’nın kız çocuklarına temassız işlemle yardım toplaması, İstanbul Valiliği tarafından engellendi; yasal işlem başlatıldı.
- İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun MOBESE kameraları ile izlenmesi skandalının araştırılması için meclise verilen önerge, AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.
- İBB’nin yeşil alana yapıldığı için yıkım kararı aldığı Zeytinburnu’ndaki Suudi şirkete ait kaçak satış ofisi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından imar planı değiştirilerek ysal hale getirildi.
- Vatandaşlar tarafından ihtiyaç sahiplerine dağıtılması için İBB’ye bağışlanan ve yaklaşık 2 yıldır bloke bulunan 6,2 milyon TL’lik bağış parası, kaymakamlığın kararıyla el konularak kamuya aktarıldı.
- İBB’nin milyonlarca ziyaretçiyi alabilecek hipodromu restore edilip turizme kazandırmak için mülk sahibi Maliye Hazinesi’ne yaptığı başvuru, 2 yıldır cevapsız bekliyor.
- Çekmeköy’deki bir dere yatağı, İSKİ’nin itirazına rağmen, İBB Meclisindeki AKP ve MHP grubunun oylarıyla imara açıldı.
- İBB Meclisi AKP Grubu, TÜGVA Genel Merkezi tarafından 2019 yılından beri işgal edildiği için İBB’nin hukuki süreç başlattığı yaklaşık 1000 metrekare İBB arazisinin, AKP’li Eyüpsultan Belediyesi’ne 10 yıllığına bedelsiz tahsis için teklif sundu.
- Galata Kulesi ve Taksim Gezi Parkı’nın ardından, Yerebatan Sarnıcı üzerindeki tarihi Talat Paşa Konağı’nın mülkiyet hakkı İBB’nin elinden alınarak Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredildi.
- Sancaktepe Belediyesi İBB’nin yaptığı çalışmaları halktan gizlemek için, bildiri panolarının önüne saksı içindeki çam ağaçları dizildi.
- İstanbul Valiliği, İBB’nin Sultanahmet Meydanı’nda her yıl gerçekleştirdiği ramazan ayı etkinliklerine bu yıl izin vermedi.
Bana gelen, bunların anlatıldığı bildirinin altında, “lütfen bu bildiriyi yayın! Bu yapılanlar İmamoğlu’na değil, İstanbul halkına yapılmış bir ihanettir” denilmekte. O nedenle bu dışlayıcı listeyi buraya aldık.
Cevat Kulaksız kulcevat599@gmail.com