Kordiplomatik

Kordiplomatik; bir devlet nezdinde akredite diplomatların tümünü oluşturan gruba verilen isimdir. Yani, bir ülkede bulunan yabancı elçiler ve elçilik

Kordiplomatik
Hoppala, şu pazar günü kordiplomatik de ne oluyor, nereden çıktı şimdi bu? Diye soran  okuyucuları duyar gibi oluyorum. 


Bekleyiniz biraz,  nedenini anlayacaksınız. 


Öncelikle kordiplomatik ne demek kısaca onu belirtelim. 


Kordiplomatik; bir devlet nezdinde akredite diplomatların tümünü oluşturan gruba verilen isimdir.  Yani, bir ülkede bulunan yabancı elçiler ve elçilik görevlileri topluluğuna,  diplomat topluluğuna kordiplomatik denir. 


Diplomatik araçların plakasında yer alan “cd” rumuzu da buradan gelir. 


Gelelim şimdi sadede. 


Hepiniz biliyorsunuz, AKP iktidarına yanaşan eski Türkiye Barolar Birliği Başkanı, geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) nezdinde Lefkoşe'ye Büyük elçi olarak atandı. 


Bu atama;  bir taltif midir, yoksa bir cezalandırma mıdır? 


Şimdi onu kendi şahsi görüşümüze göre açıklamaya çalışacağız. 


İşte Kordiplomatik kavramının önemini ve işlevini açıklamak için, bu kavramın ne demek olduğunu izah ettik,  yazımızın başında. 


Kordiplomatik neydi? Bir daha hatırlayalım. 


Bir ülkede bulunan yabancı elçiler ve elçilik görevlileri topluluğuna,  diplomat topluluğuna kordiplomatik deniyor. 


KKTC; hepimizin bildiği gibi, bağımsız bir devlet olarak sadece Türkiye Cumhuriyeti tarafından tanınmış olup; bizim dışımızda,  Türk dostu, İslam ülkeleri dahil hiçbir devlet tarafından tanınmamıştır. 


Bu şu anlama gelmektedir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti;  sadece T. C. Devleti tarafından tanındığına göre,  KKTC de sadece Türkiye Cumhuriyeti  Devletinin Büyük elçisi bulunmakta olup, onu tanımayan diğer ülkelerin büyük elçileri KKTC de mevcut değildir. 


Bu durumda, KKTC de kordiplomatik olarak, yabancı devletlerin elçi ve elçilik görevlilerinden oluşan bir diplomatlar grubu ve topluluğu mevcut değildir, sadece T. C. Devletinin atadığı bir büyük elçiden ibaret tek kişilik bir kordiplomatik mevcuttur. 


Eski TBB Başkanı FEYZİOĞLU; kordiplomatik olarak,  Lefkoşe’de yalnızdır, inziva halinde bir büyük elçilik yapacaktır. T. C. Devletinin özel günlerinde,  resmi bayramlarında vereceği resepsiyonlara davet edeceği, mutluluğunu paylaşacağı, canı sıkıldığında telefon edeceği bir yabancı devlet büyük elçisi bulamayacaktır. 

Diplomat ve büyük elçi atanmıştır ama, kolu ve kanadı kırıktır. Kıbrıs bir ada olduğuna göre, tek kişilik kordiplomatik mensubu büyük elçi olarak, Kıbrıs’ta, İmralı'dan farksız sıkıcı ve münzevi  bir görev yapacaktır. 


Diplomatlığı çok severim, idealim olmasına rağmen,  koşullar elvermedi olamadım. Çok sevmeme rağmen,  beni KKTC'ne büyük elçi olarak atasalardı,  teşekkür eder ve kabul etmezdim.

Güner Yiğitbaşı

09/10/2022

Güner YİĞİTBAŞI

Hukukçu

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget