Gerçekten Sekiz Ay Çok Zor Geçecek

Saray iktidarının, sandık yoluyla demokratik bir şekilde iktidardan uzaklaştırılmasına, yani, seçimlere sekiz ay kaldı, ama inanın bu sekiz ay çok

Gerçekten Sekiz Ay Çok Zor Geçecek
Otoriter, kendisine yönelik muhalif tek sese dahi tahammül edemeyen Saray iktidarının,  sandık yoluyla demokratik bir şekilde iktidardan uzaklaştırılmasına, yani,  seçimlere sekiz ay kaldı, ama inanın bu sekiz ay çok zor geçecek, sekiz ayın sonu da maalesef çok flu, ülke demokratik ve sağlıklı bir şekilde seçimleri yaşayabilecek mi? İnanın,  bugünden kesin bir şey söylemek adeta imkansız. 

Uzun lafın kısası, millet olarak,  demokratik ve laik geleceğimiz,  gerçekten çok karanlık gözüküyor. 

Saray iktidarının gözü kararmış ve adeta gemileri yakmış. 

Saray iktidarı; bağımlı yargıyı ve emrindeki RTÜK'ü,  silah olarak kullanarak, basını ve sosyal medyayı ağır cezalarla susturacak sansür yasasını çıkarma gayreti içine girerek, halkın doğru haber almasını engellemek ve seçimlere,  muhalif tek ses bırakmadan,  dikensiz gül bahçesi içinde girmenin hazırlığını yapmakta olup, iktidarın bu girişimlerini üst üste koyduğumuzda, ülkenin demokratik geleceğinin büyük tehlike altında olduğunu anlayamamak için adeta aptal olmak gerekiyor. 

Bugün (06/10/2022) RTÜK;  Sedat Peker’in,  Serhat Albayrak ve AKP Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu’na ilişkin iddialarının tartışıldığı Halk TV’ye 2,  Tele 1’e 2,  KRT’ye de 1 ceza verdiğini açıkladı. 

Kanallara verilen yüzde 3 para cezası kararının dayandırıldığı gerekçe ise;  Sedat Peker’in iddialarını televizyonda tartışarak Serhat Albayrak ve Zehra Taşkesenlioğlu’nun “küçük düşürülmesi” olarak gösterildi. 

Bu ceza uygulaması ile RTÜK, kendisini yargıç yerine koymuş ve ceza verdiği TV kanallarının yayını ile hakaret suçunun işlendiğine hükmetmiştir. 

Masumluk karinesine göre; hiç kimse,  hakkında mahkemelerce verilecek ve yargısal denetim yollarından geçerek kesinleşen bir yargı kararı olmadıkça suçlu ilan edilemez, yani masum sayılır. 

Bir milletvekili veya kişi; televizyon yayınlarıyla kendisinin küçük düşürüldüğünü,  hakarete uğradığını iddia ediyorsa, savcılığa suç duyurusunda bulunur ve  gerçekten kendisine yönelik hakaret teşkil eden bir yayın varsa,  ilgili yayın kuruluşu yetkilileri hakkında kamu davası açılır.  

Bu konuda RTÜK'ün yargısal bir işlevi yoktur. RTÜK, bu ceza kararıyla suç işlemiş,  fonksiyon gaspında bulunmuş, evrensel ceza hukuku ilkesi olan masumluk karinesini yok saymıştır. 

Haklarında ceza verilen televizyon kanalları,  halkın haber alma özgürlüklerinin gereğini yapmış, kendisini yargıç yerine koyarak hiç kimseyi kesin olarak suçlayarak yargısız infaz yapmamış ve konuyu,  bir iddia olduğunun altını çizerek tartışmaya açmış, kamuoyunun bilgilerine sunmuştur. 

Demokrasilerde;  hiç kimsenin, hele politikacı olarak sahneye çıkan,  halkın gözü önündeki kişilerin, iddia olduğunun altı açıkça  çizilerek,  haklarında yapılan tartışmalara tahammül etmeme gibi bir hak ve lüksleri yoktur. 

Muhalif bazı televizyon kanallarındaki yayınlar sebebiyle küçük düşürüldüğüne RTÜK tarafından hükmedilen sayın iktidar milletvekili; bize göre,  bu iddia televizyon kanallarında tartışmaya açıldığı  ve halk bilgilendirildiği için değil, hakkında iddia edilen bu yüz kızartıcı suçlamaların süjesi olmaktan dolayı,  hicap duyarak üzülmelidir.  Bu iddianın süjesi olmak,  kendisini küçük düşürmelidir, 

RTÜK'e de,  şu gerçeği hatırlatmakta yarar vardır. 

Haklarında cezalar kestiği televizyon kanalları; hukuka ve insan haklarına saygılı olarak, tartışmaya açtığı kişileri kesin bir dille suçlayarak yargısız infazda bulunmamış ve sadece bir iddianın varlığını dile getirerek, iddia üzerinden konu tartışılmıştır. 

RTÜK ne yapmıştır peki?

Kendisini yargıç yerine koyarak, kesin olarak hakaret suçunun işlendiğine hükmetmiş ve televizyon kanallarını hakaret suçlusu ilan edip,  ağır cezalar vermiştir. 

Şu garabete bir bakar mısınız?

Güner Yiğitbaşı

06/10/2022

Güner YİĞİTBAŞI

Hukukçu

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget