Bir Örgüt Emekçisinin Anıları (1950-1980)

Bir Örgüt Emekçisinin Anıları (1950-1980) Başlıkta okuduğunuz tümce, değerli dostum, sınıf arkadaşım sevgili Mehmet Gümüşçü’nün büyük bir emekle yazdı

Bir Örgüt Emekçisinin Anıları (1950-1980)
Başlıkta okuduğunuz tümce, değerli dostum, sınıf arkadaşım sevgili Mehmet Gümüşçü’nün büyük bir emekle yazdığı eserin adıdır.

Nezaket göstererek bana gönderdiği eserini büyük bir keyif ve heyecanla okudum.

Heyecanımın nedeni, eserde ayrıntıları ile anlatılan olayların ve politik yaşamın aynı dönemde bire bir yaşayanı olarak belleğimi tazelemek ve ayrıntısını tam bilemediğim olayların perde arkasını ayrıntılarıyla öğrenmek oldu.

Sevgili Mehmet daha Lise çağlarında 15 yaşında ilgilenmeye başladığı politikada laik Cumhuriyeti, büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ilke ve devrimlerini içselleştiği için Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) içinde yer almaya karar vermiştir.

Partide büyük bir özveri ile çalışmış, zamanla emeğinin karşılığını alarak önce Kayseri Genç Kolları Başkanı, sonra Merkez ilçe Başkanı ve daha sonra da İl Başkanı olmuştur.

Sevgili dostum politikada dürüst davranmayı, ayak oyunlarına itibar etmemeyi, her koşulda doğruları dile getirmeyi ilke edinerek, ülkemizin arzu ettiği, ancak çok azına rastladığı politikacı örneğini sergilemiştir.

Ayrıca, hiçbir yetkilinin önünde ve en zor koşullarda onurlu davranmayı ilke edinmiştir.

Bu duruma bir örnek kitabındaki dizelerden alıntılamak istiyorum.

“Genel Kurmay Başkanına Cemal Tural’ın teftişe geleceği haberini aldık. Seferberlik ilan edilmiş bir hareketlilik başladı…….soğuk hepimizi zorlamaya başlamış, beyaz eldivenler içindeki parmaklarımızı birleştiremez hale gelmiştim….. Orgeneral Cemal Tural, merasim bölük ve takım komutanlarının ellerini sıkıp ilerlerken, sıra bana geldiğinde aşırı soğuk nedeni ile beyaz eldiven içindeki parmaklarımı bir türlü kavuşturamadım. Tural Paşa, sert bir biçimde “Asteğmen bitiştir parmaklarını”  diye gürledi. “Emredersin Komutanım” dedimse de başarılı olamadım. Elindeki asayı elime vuruverdi. Sanki parmaklarımın tümü kopmuştu. Duyduğum büyük acının etkisiyle “Vuramazsınız Komutanım” diyerek, isyan ettim.

Bu söylemi Türk Ordu tarihinde bir Asteğmenin dile getirdiğini sanmıyorum. Onuru kırılan Sevgili Gümüşçü bunu söyleyebilmişti.

Sonuç ne mi olmuş?  Dostum tümcesinin sonuna ünlem koyarak bununu “Oda Hapsi Ödülü (!) değerlendiriyorsa da, ben bunun Orduda alınmış bir Onur Madalyası olarak değerlendiriyorum.

Siz ne dersiniz?

CHP’ye gönül veren tüm önerilere karşın partisini tek etmeyen ve büyük bir özveri ile çalışan değerli kardeşim Gümüşçü, 1977 Genel Seçimlerinde 3. sıradan CHP Milletvekili seçilir ve o yıl Kayseri’de CHP’yi birinci parti konumuna getirmeyi başarır.

Daha anlatılacak çok övünecek olay vardır. Burada son vererek, 30 yıllık bir süre için tarihe not düşen bu değerli eserin mutlaka okunmasını ve Ülkenin bu günlere gelişinin nedenlerini öğrenilmesini öneriyorum.

Eline, yüreğine, emeğine sağlık sevgili Gümüşçü.

Gündüz Akgül

22.08.2022

Gündüz AKGÜL

Emekli Cumhuriyet Savcısı

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget