Çok Ön Yargılı Bir Toplumuz

Özellikle siyasette, çok ön yargılı bir toplumuz. Bu ön yargımızın bedelini, çok ağır bir şekilde ödedik ve ne yazık ki; ödemeye de devam edecek gib

Çok Ön Yargılı Bir Toplumuz
Özellikle siyasette,  çok ön yargılı bir toplumuz. 

Bu ön yargımızın bedelini,  çok ağır bir şekilde ödedik ve ne yazık ki; ödemeye de devam edecek gibiyiz. 

Peki, bu kadar tehlikeli ve zararlı olan ön yargı ne anlama geliyor?

İnternetten yapacağımız alıntılara göre; 

“Ön yargı;  bir kişi ya da olaya ilişkin yeterli bir bilgi edinmeden,  önceden,  peşin bir karara varmış olma durumudur.  

Ön yargı,  insanların düşüncesizliğine bir kılıftır.  

En adaletsiz yargı ön yargıdır.  

Ön yargı bireylere,  düşüncelere,  belirli bir insan topluluğuna ya da nesnelere ilişkin olabilir.  

Ön yargılar kişinin,  topluluğun ve nesnenin karşısında olmak,  ya da yanında olmak biçiminde ortaya çıkabilir.  Ama genellikle olumsuz,  yani karşı olmak biçimi ağır basar. 

Eğer ön yargılar davranışa dönüşür ise,  artık bunun adı dışlamadır.  

Ön yargıların baskın olduğu toplumlarda,  kendini ifade edebilmek,  kurak topraklarda gül yetiştirmekten daha zordur.  

Zihnimiz böyle empoze ön” yargıların esiri ise hiçbir zaman gerçekleri göremeyiz.  “

Evet ön yargılar; bir kişinin, partinin karşısında olmak, ya da yanında olmak biçiminde ortaya çıkabilir. 

Bugün Türk siyasetinde hakim olan iki ayrı ana ön yargı söz konusudur. 

Birisi; AKP ve Genel Başkanı EROĞAN hakkında,  toplumun ve seçmenlerin  geniş kesiminde oluşan, AKP ve ERDOĞAN'ın yanında olmak biçiminde olumlu ön yargı, diğeri ise;  CHP ve onun genel başkanı KILIÇDAROĞLU hakkında,  yine toplumun ve seçmenlerin geniş kesiminde oluşan CHP ve KILIÇDAROĞLU'nun karşısında, yani aleyhinde olmak biçiminde,  olumsuz ön yargıdır. 

AKP ve onun genel Başkanı ERDOĞAN'ın;  aslında tüm başarısızlıklarına rağmen, 20 yıldır seçim kazanarak tek başına iktidar olarak ülkeyi yönetip, bugün ülkeyi getirdiği felaketin temelinde;  AKP ve ERDOĞAN'a yönelik toplumda oluşan olumlu, buna karşılık olarak da, CHP ve onun genel başkanları BAYKAL ve KILIÇDAROĞLU'na yönelik toplumun geniş bir bölümünde oluşan olumsuz ön yargılar, yatmaktadır. 

Bugün içinde bulunduğumuz ülkenin tüm kötü koşullarına rağmen;  AKP ve Genel Başkanı hakkında toplumun ve seçmenin çoğunluğunda oluşan olumlu ön yargı hala kırılamamış ve yapılan anketlerde, giderek azalsa da,  AKP ve lideri ERDOĞAN hakkında hatırı sayılır bir seçmen desteğinin hala mevcut olduğu  görülmektedir. 

AKP ve lideri ERDOĞAN hakkında oluşan olumlu ön yargının yok edilememesinin, taraftarları giderek çoğalsa da, ülkenin kötüleşen şartlarına rağmen, CHP'nin hala seçmen kitlesinin geniş desteğine ulaşamamasının en büyük nedeni de; CHP ve lideri KILIÇDAROĞLU hakkında toplumun geniş bir kesiminde oluşan, bitmez ve tükenmez, tüm olumlu çabalara rağmen bir türlü kırılamayan  olumsuz ön yargıdır,  maalesef. 

2023 seçimlerinin; ülkenin, demokrasinin ve özgürlüklerin geleceği için büyük önem taşımasına, aslında parlamenter sisteme dönülmesini, tüm kural ve kurumlarıyla demokrasinin ülkemizde yeniden tesisini amaçlamasına, cumhurbaşkanının bugünkü önemini yitirecek olmasına, karizmatik bir liderin cumhurbaşkanı seçilmesinin pratik hiçbir değerinin bulunmamasına rağmen, toplumun büyük kesimine hakim olan ve en adaletsiz yargı olan bu ön yargılar yüzünden; hala,  Millet İttifakının bileşenleri partilerin genel başkanları ve üst düzey yöneticilerinin perde arkasından oynayacakları rol ve onlara güven bir kenara bırakılarak, Millet İttifakının Cumhurbaşkanı adayının,  seçilmesi garanti olsun diye düşünülerek,  Ekrem İMAMOĞLU veya Mansur YAVAŞ olsun diyenlere ve bunda ısrarcı olanlara tanık olmaktayız. 

Bırakınız bu ön yargıları. Şayet;  İMAMOĞLU veya YAVAŞ Millet İttifakının Cumhurbaşkanı adayı yapılmazlarsa, biz Millet İttifakına oy vermeyiz veya bunlar aday yapılmazlarsa,  Millet İttifakı olarak Cumhurbaşkanı çıkaramayız, yine EDOĞAN Cumhurbaşkanı seçilir ön yargısından kurtulun,  atın bu ön yargılarınızı zihninizden, lütfen. 

Tüm başarısızlıklarına rağmen ve hatta aslında Anayasaya göre aday bile olamayacak olan ERDOĞAN'ın;  hala Cumhurbaşkanı seçileceğine inanların,  bu ön yargıları yerin dibine batsın. 

Bıktık artık,  bu milletin akıl almaz ve bitmez tükenmez bu akıl ve mantık dışı ön yargılarından. 

Bir kenara bırakın artık, kurtulun artık bu ön yargılarınızdan, CHP ve KILIÇDAROĞLU'nu dışlayarak bir sonuca ulaşamayacağınızı, bilakis AKP ve ERDOĞAN'ın ekmeğine bilmeden yağ sürdüğünüzü asla aklınızdan çıkarmayınız. 

Bu satırların yazarı olan ben de;  KILIÇDAROĞLU hayranı değilim,  KILIÇDAROĞLU benim babamın oğlu değil,  kendisini ben de medyadan izliyorum ve tanıyorum, ama mevcutların iyisi, EDOĞAN'dan daha kötü değil en azından, elimizde bulunan malzemelerin en iyisi ve  en ehveni şeri bu kardeşim. 

Karnın açsa,  ölmemek için ekmek yemen gerekiyorsa ve taze ekmek bulamıyorsan,  bulduğun kuru ekmeğe razı olup, öncelikle yaşama tutunacaksın,  benim ön yargılı değerli kardeşim.  

Güner Yiğitbaşı

14/11/2021

Güner YİĞİTBAŞI

Hukukçu

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget