Muharrem Efendi! - Güner Yiğitbaşı

Muharrem Efendi! - Güner Yiğitbaşı
AKP Genel Başkanı Recep Tayyip ERDOĞAN, rakip olarak kendisinden korkup çekindiği Muharrem İNCE'ye sürekli laf yetiştiriyor ve ondan bahsederken de, onu itibarsızlaştırmak için, kendisine Muharrem Bey deme yerine, özellikle Muharrem EFENDİ demeyi tercih ediyor.

ERDOĞAN'ın Muharrem efendi hitabı;bize,27/05/2010 tarihinde bundan sekiz sene önce yazdığımız ve yayınladığımız “RECEP EFENDİ Mİ DESEYDİ?” başlıklı makalemizi hatırlattı.

Bu makalemizde; Sayın KILIÇDAROĞLU'nun; CHP Genel Başkanlığına seçildiği CHP olağan 33.Kongresinde yaptığı konuşmasında, Sayın ERDOĞAN'a “RECEP BEY” şeklinde hitap etmesinin, AKP çevrelerinde yarattığı öfkeyi, bu hitap tarzının ERDOĞAN'a hakaret anlamına geldiği yolundaki suçlamaları konu etmiştik ve bey yerine efendi mi deseydi diye sormuş ve makalemizin devamında aynen;

“Bir kişiye, isminin yanına bey sıfatını ekleyerek hitap etmek, ne zamandan beri hakaret sayılmaya başladı anlamış değiliz.

Bize de, ismen hitap edecek derecede samimi olmadığımız kişiler, “Güner Bey” diye hitap ederler ve bu hitap şeklinden, bize hakaret ediliyor diye gocunup alınmayız.

Ancak, “Bey” sıfatının bir alt versiyonu olan “Efendi” sıfatı vardır ki, doğrusu bize de “Güner Efendi” şeklinde hitap edilse, bu hitap tarzı hakaret sayılmasa da, konumumuz itibariyle alınırız doğrusu.

Teşbihte hata olmaz; örneğin, okula yetişecek olan çocuğuna yemek yedireceği son anda, evde ekmek olmadığını fark eden evin hanımının kapıyı açarak, acele bakkaldan ekmek alması için, apartman görevlisi Recep' i çağırmak amacıyla, “Recep Efendi” diye seslenmesini,  kimse yadırgamaz. (Apartman görevlilerini küçümsediğimiz anlamı çıkarılmasın lütfen)

Ancak, bir parti liderine, “Recep Efendi” şeklinde hitap edilmesi, hakaret sayılmasa da, bu hitap tarzı tabiatıyla kabul  edilemez.

Kurultayda yaptığı konuşmasında, AKP lideri Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN' a “ Recep Bey” tarzında hitap eden Sayın KILIÇDAROĞLU, daha ne yapmalıydı ki,  Sayın ERDOĞAN'a, “Recep Efendi” mi deseydi yani?

Buna karşılık olarak Recep Bey ne yaptı? Türk Halkı, televizyonlarından hayretle ve ibretle seyretti. Sayın Recep Bey, Sayın KILIÇDAROĞLU' nun CHP Genel Başkanlığına seçilmesi ile hiçbir şeyin değişmediğini, sarıya boyanmakla, tenekenin altın olamayacağını, yine teneke kalacağını beyan ederek, hiç tartışma götürmeyecek şekilde, CHP ve Sayın KILIÇDAROĞLU' na alenen ve yayın yoluyla hakaret etme nezaketsizliğini gösterdi.

 Bizce, Recep Bey ve yandaşlarını asıl kızdıran ve öfkelenmelerine neden olan husus; Sayın KILIÇDAROĞLU' nun,  “Recep Bey”  şeklinde dile getirdiği hitap tarzı ve tanımlaması değildir.

Zira, Sayın KILIÇDAROĞLU, konuşmasında yer alan, ERDOĞAN' ın icraatlarını eleştirdiği tüm konu başlıklarında, ERDOĞAN'ı kastederek, “Recep Bey” dedikten sonra, eleştirilerini sıralamış olup,  ERDOĞAN ve yandaşlarını kızdıran ve sinirlendiren, Sayın KILIÇDAROĞLU' nun yapmış olduğu bu haklı tenkit ve eleştirileridir. Şayet, Sayın KILIÇDAROĞLU, ERDOĞAN' ın icraatlarını eleştirmeyip kendisini övmüş olsaydı, kendisine yönelik “Recep Bey” tarzındaki hitap, hiç göze batmayacak ve Recep Bey ve yandaşlarının hoşuna dahi gidecekti.”

Görüşlerine yer vermiştik.

Sekiz yıl önce,KILIÇDAROĞLU'nun; kendisine hitaben “Recep Bey” demesini dahi hakaret kabul ederek öfkelenen Sayın ERDOĞAN'a sormak lazım, siz bugün, Muharrem İNCE'ye “Muharrem Bey” hitabını dahi çok görerek kendisine, “Muharrem Efendi “ deme hak ve yetkisini nereden alıyorsunuz, siz ayrıcalıklı ve herkesten üstün bir kişi misiniz?

İşte,sizi başkan olarak görmek istemediğimizin en haklı nedeni budur.

31/05/2018
Güner YİĞİTBAŞI
Hukukçu

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget