Gençlik Marşının Öyküsü - Gündüz Akgül

Gençlik Marşının Öyküsü - Gündüz Akgül Daima coşku ile söylediğimiz, ancak çoğumuzun öyküsünü bilmediğimiz Gençlik Marşının (Dağ başını Duman Almış) öyküsünü sizlerle paylaşmak istiyorum…

Gençlik Marşının Öyküsü - Gündüz Akgül
Sevgili Dostlar,
Her zaman gündemle ilgili sıkıntılı konuları yazmak bir yerde insana bıkkınlık veriyor…
Hele son olarak gündeme damga vuran alçakça darbe kalkışması, aralıksız gelen şehit cenazeleri, dün söylediklerini, bugün yadsıyan (inkar eden) iki yüzlüler, ülkenin içinde bulunduğu sıkıntılı durum iyice insanın içini sızlatıp sinirlerini bozarken, daha çok can sıkıntısına neden olmamak  gerektiğini düşünüyorum…
Bu nedenle bu gün sizleri sıkmayacak bir konuyu yazmak istiyorum…
Daima coşku ile söylediğimiz, ancak çoğumuzun öyküsünü bilmediğimiz Gençlik Marşının (Dağ başını Duman Almış) öyküsünü sizlerle paylaşmak istiyorum…
Mustafa Kemal Atatürk diyor ki;
“Ben 1919 senesi Mayıs’ı içinde Samsun’a çıktığım gün, elimde hiçbir maddi kuvvet yoktu. Yalnız büyük Türk milletinin asaletinden doğan ve benim vicdanımı dolduran yüksek ve manevi bir kuvvet vardı. İşte ben bu ulusal kuvvete, bu Türk milletine güvenerek işe başladım. Samsun’dan Anadolu içlerine kırık bir otomobile gidiyordum... O kırık otomobil Anadolu içlerine kırık bir otomobille gidiyordum… O kırık otomobil Anadolu içlerinde ilerlerken ben daima düşünür ve yaverime ‘Dağ Başını Duman Almış’ Marşını söyletirdim.
Ben Türk ufuklarından bir gün behemehâl bir güneş doğacağına, bunun hareket ve kuvvetinin bizi ısıtacağına o kadar emindim ki, bunu adeta gözlerimle görüyordum.”
Mustafa Kemal Atatürk’ün sözünü ettiği Gençlik Marşı, İsveçli besteci Felix Körling’in olup, Selim Sırrı Tarcan (1874-1956) tarafından 1909 yılında Türkiye’ye getirilmiştir.
Marşın asıl adı “The Trallande Jomtor”du (Jamtland’lı Üç Şarkıcı Kız; Şakıyan Üç Kız). Sözleri ormanı atlattığından, İsveç’in ormancıları ve orman fakültesi öğrencilerince tutulan bir şarkıdır…
Şarkının melodisini çok beğenen Selim Sırrı Tarcan, bunu Türk gençlerine öğretmek istemiş ve İstanbul Erkek Öğretmen Okulu’nun Türkçe öğretmeni olan arkadaşı Şair Ali Ulvi (Elöve) Bey’e marşın güftesini ısmarlamıştır…
Şair Ali Ulvi (Elöve) olayı şöyle anlatır…
“Bir gün okulun uygulama odalarından birinde çakşırken, Selim Sim Tarcan ziyaretime geldi. O günlerde pek gözde olan bir İsveç marşı için güfte yazmamı istedi. Vakit geçirmeden çalışmaya koyuldum. I. Dünya Savaşının aleyhimize döndüğü yıllardı o yıllar. Gençlik ve halk kaygıya kapılmıştı. Marş yazarken başlıca amacım bu havayı dağıtmak, gençlere azim, ümit ve kalp vermek oldu"  ve 1915-1916 ders yılı ortalarında marş tamamlamıştır.
Sonradan, 20 Haziran 1938’de 2400 sayılı yasa ile Mayıs’ın 19’u, Gençlik ve Spor Bayramı; bu bayramın marşı da “Gençlik Marşı (Dağ başını Duman almış)” olmuştur…
Arzu edenler şarkının İsviçre aslını aşağıdaki linkten dinleyebilirler.

25.10.2016
Gündüz AKGÜL 
Emekli Cumhuriyet Savcısı

Kaynak:
İnan, Atatürk hakkında Hatıralar ve Belgeler, İş Bankası Yayınları.
Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri, AKDTYK.
Enver Ziya Karal, Türkiye Cumhuriyeti Tarihi1918-1965, Milli Eğitim Bakanlığı, Basımevi.
E. Behnan Şapolyo, Kemal Atatürk ve Milli Mücadele Tarihi, Berkalp Kitapevi.
Mükerrem K. Su-Prof. Dr. Ahmet Mumcu, Türkiye Cumhuriyet İnkılâp Tarihi, Milli Eğitim Bakanlığı, Basımevi.

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget