Kılıçdaroğlu başarısız ise İmamoğlu nasıl başarılı oluyor?

Kılıçdaroğlu başarısız ise İmamoğlu nasıl başarılı oluyor? İMAMOĞLU olmak üzere, KILIÇDAROĞLU'na; doğrudan ya da ima yollu, kazanamadı diye yüklene

Kılıçdaroğlu başarısız ise İmamoğlu nasıl başarılı oluyor?
Spor müsabakalarında olduğu gibi, seçimlerde de başarının tek ölçüsü,  alınan sonuçtur. 


Başarının ölçüsü olarak kabul edilen seçimin  sonucuna baktığımızda;  adil ve eşit koşullarda yapılmadığı yalın gerçeğine rağmen, CHP'nin lokomotif olduğu Millet İttifakının ve bileşeni partilerin ve ortak adayları KILIÇDAROĞLU'nun başarılı olamadığını kabul edecek olursak, bu başarısız sonucun vebalini ve sorumluluğunu,  tek başına,  KILIÇDAROĞLU'na yükleyemeyiz. Bu çok insafsız ve adil olmayan bir suçlama olur ve adına değişim dediğimiz geleceğin planlarını yaparken,  bizi yanlış sonuca ulaştırır. 


Demem o dur ki; İstanbul Belediye Başkanı İMAMOĞLU, hemen seçimin ertesi günü sahne alarak,  değişim demeye başladı ve kendisinin,  KILIÇDAROĞLU'nun yerine,  CHP Genel Başkanlığına getirilmesi arzusunu ima eden bir konuşma yaptı. 


Zamansız ve çok yakışıksız bir değişim talebi. 


Adama sorarlar, kardeşim;  sen necisin,  bu sonuçda senin hiç mi sorumluluğun yok diye?


Adın,  günlerce Cumhurbaşkanı adayı olman için kamuoyunda yer aldı, İstanbul Büyük Şehir Belediyesini terk ederek,  ağırlıklı olarak Karadeniz’de geziler ve mitingler yaptın, AKŞENER'in bastırması üzerine,  Cumhurbaşkanı yardımcısı adayı yapılarak altılı masaya dahil edildin, seçim propagandalarına ön saflarda fiilen katıldın,  mitinglerde konuştun, KILIÇDAROĞLU kadar seçimlere asıldın,  çok gayret ettin ve çalıştın, bir Karadenizli, Trabzonlu olarak;  senden,  Millet İttifakına ve ortak aday KILIÇDAROĞLU'na büyük oranda oy kazandıracağın beklendi, ama sonun da ne oldu?


Trabzon'un altı milletvekilinin dördünü AKP ve sadece birisini CHP kazanabildi, Cumhurbaşkanı oy oranında da;  KILIÇDAROĞLU,  ERDOĞAN'ın aldığı oyların yarısında kaldı. Karadeniz’in diğer illerinde de durum farklı olmadı. 


Bu nedenle; en başta İMAMOĞLU olmak üzere, KILIÇDAROĞLU'na;  doğrudan ya da ima yollu,  kazanamadı diye yüklenerek değişim talep edenler, İmamoğlu'nun da başarısız olduğunu,  samimi olarak kabul ve beyan  etmek zorundadırlar. 


Evet,  İmamoğlu da çok çalıştı ama,  oy getiremedi. 


Demek ki;  sorun, sadece lider sorunu, yani KILIÇDAROĞLU değilmiş. Sorun;  zihniyet, kültür , sosyoloji, eğitim, din ve mezhep, kimlik üzerinden siyaset yapmak, sığınmacılar üzerinden ithal seçmen devşirmek, en başta örtülü ödenek olmak üzere, tüm devlet imkanlarından yararlanarak, seçmenleri midesinden bağlayarak kendi seçmen tabanını yaratmakmış. 


Bu nedenle, KILIÇDAROĞLU'nu incitmeden,  onun hakkını ve özverili çabalarını teslim ederek, seçimin kaybındaki;  geleneksel, sosyolojik, ekonomik,  kültürel, din ve mezhepsel, kimliksel asıl nedenleri göz ardı etmeden,  bir değişim arayışına girmek, ortak aday arayışında yapılan hatayı tekrarlamamak, İMAMOĞLU ismi üzerinde kilitlenmemek zorundayız.

Güner Yiğitbaşı

31/05/2023

Güner YİĞİTBAŞI

Hukukçu-Avukat

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget