Bay Kemal'in İzinden Giden Erdoğan

KILIÇDAROĞLU'nun izinden gitmeye başlaması da, kesin olarak göstermiştir ki; ERDOĞAN, seçimlerle kesin olarak gidici olup, kendisi de bu sonucu kabu

Bay Kemal'in İzinden Giden Erdoğan
Saraydaki partili Cumhurbaşkanı, normal tarihi 18. Haziran olan seçimlerin 14. Mayısta yenilenmesine karar verdi. 


Partili Cumhurbaşkanının; seçimlerin yenilenmesine ilişkin bu kararı, anayasaya uygunluğu açısından tartışılmaya başlandı. 


Anayasanın 116/2 maddesinde yer alan;  “Cumhurbaşkanının seçimlerin yenilenmesine karar vermesi halinde,  Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılır. ”hükmünden,  Cumhurbaşkanın da meclis gibi, seçimlerin yenilenmesine karar verebileceği anlaşılmaktadır. 


Bu itibarla, partili cumhurbaşkanının seçimlerin 14 Mayısta yapılmasına ilişkin yenileme kararı,  anayasaya uygundur. 


Partili Cumhurbaşkanı, anayasaya aykırı karar almaya ve işlemde bulunmaya o kadar fazla başvurmuştur ki; arada bir anayasaya uygun olarak aldığı kararlara bile,  acaba anayasaya uygun mu? diye şüpheyle bakılır olmuştur,  maalesef. 


Anayasaya uygun olmayan husus; seçimlerin yenilenmesi kararının meclis tarafından değil, cumhurbaşkanı tarafından alınmış olması nedeniyle, mevcut cumhurbaşkanı ERDOĞAN'ın üçüncü kez adaylığa soyunuyor olmasıdır. 


ERDOĞAN, anayasaya aykırı olan üçüncü kez adaylığının yolunu, talimatı altındaki Yüksek Seçim Kurulunun onayıyla açacaktır. Ancak, Yüksek Seçim Kurulunun ERDOĞAN'ın aday olabileceğine yönelik,  anayasaya aykırı olarak alacağı bu karar,  ERDOĞAN'ın adaylığına anayasal meşruiyet kazandırmayacaktır. 


ERDOĞAN'ın; Cumhur İttifakına,  HÜDA PAR'ı dahi davet edecek kadar köşeye sıkışması, çaresiz kalması ve ezeli rakibi Bay KEMAL'in sıkça kullandığı,  dostlarımızla birlikte seçimi kazanacağız ve ülkeyi düze çıkaracağız söylemine sarılması ve KILIÇDAROĞLU'nun izinden gitmeye başlaması da,  kesin olarak göstermiştir ki; ERDOĞAN,  seçimlerle kesin olarak gidici olup, kendisi de bu sonucu kabullenmiş ve denize düşen yılana sarılır sözünü gerçek kılacak şekilde,  Cumhur İttifakını, sözüm ona HÜDA PAR ile güçlendirme peşine düşmüştür. 


Bu nedenle, anayasaya aykırı da olsa, muhalefet olarak karşı çıkılması gerekliyse de,  ERDOĞAN'ın anayasaya aykırı olarak üçüncü kez cumhurbaşkanlığına aday olmasında,  bir hikmet olmalıdır. 


Tanrı,  belki de bu şekilde;  KILIÇDAROĞLU'nu, kendisine karşı bugüne kadar hiç seçim kazanamamakla suçlayarak çok büyük konuşan ERDOĞAN'ı;  Millet İttifakının ortak adayı KILIÇDAROĞLU'na karşı seçimi kaybederek, cezalandırmak istemiş olmalı. 


İlahi adalet,  bu olsa gerek.

Güner Yiğitbaşı

12/03/2023

Güner YİĞİTBAŞI

Hukukçu

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget