14. Ağır Ceza Mahkemesinin Anayasa Dışı Kararının Kanun Yolu Yoktur

14. Ağır Ceza Mahkemesinin Anayasa Dışı Kararının Kanun Yolu Yoktur 14. Ağır Ceza Mahkemesinin anayasayı ihlal niteliğindeki bu kararı aleyhine gidile

 

14. Ağır Ceza Mahkemesinin Anayasa Dışı Kararının Kanun Yolu Yoktur

BERBEROĞLU hakkında,  hak ihlali yapıldığına ve bu nedenle yeniden yargılanmasının gerektiğine yönelik Anayasa Mahkemesi tarafından verilen kararı yok sayarak,  eski kararında direnen ve yeniden yargılama isteğini reddeden 14. Ağır Ceza Mahkemesinin anayasayı ihlal niteliğindeki bu kararı aleyhine gidilebilecek itiraz yasa yolu bulunmamaktadır. 

Anayasa Mahkemesinin;  yürütmeyi, yasamayı ve diğer  yargı organlarını bağlayan ve bu nedenle uyulması zorunlu kararlarına,  demokratik bir ülkede,  mutlaka uyulmasının gerekeceğinden hareket eden yasa koyucu, böyle bir durumun ortaya çıkmayacağını düşünerek, anayasa dışı bu tür kararların aleyhine gidilebilecek bir yasa yolunu düzenleme gereği duymamıştır. Bu bir ilktir. 

Basından duyuyoruz,  anlı şanlı hukukçular, 15. Ağır Ceza Mahkemesi nezdinde itiraz edilebileceğini savunuyorlar. 

Bize göre itiraz yasa yolu kapalıdır. 

Zira, Ceza Muhakemesi Yasasının 267. maddesine göre, Hâkim kararları ile ancak kanunun açıkça  gösterdiği hâllerde,  mahkeme kararlarına karşı itiraz yoluna gidilebilir. Örneğin; duruşmada,  mahkeme heyetinin vereceği tutuklama kararları aleyhinde, yasada açık hüküm olduğu için, mahkeme kararı olmasına rağmen,  itiraz yasa yoluna başvurulabilir. 

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin BERBEROLU kararı; itirazı kabil bir hakim kararı değil, bir mahkeme kararıdır ve Anayasa Mahkemesinin; diğer mahkemeleri bağlayan,  yeniden yargılama yapılmasına ilişkin kararına rağmen, anayasa ihlal edilerek,  yerel 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından,  Anayasa Mahkemesinin kararına uyulmaması yönünde verilen anayasa ve hukuk dışı karar aleyhine,  itiraz kanun yoluna gidilebileceğine ilişkin açık bir yasa hükmü olmadığından, hakim kararı olmayan bu mahkeme kararı aleyhine İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesinde bir itiraz başvurusu yapılamaz. 

Bu nedenle, bize göre,  bu yasal boşluk; yok hükmünde olan 13. Ağır Ceza Mahkemesinin kararının yırtılıp atılarak, dosyadan çıkarılması, Hakimler Ve Savcılar Kurulu tarafından, kararı veren hâkimler derhal görevden alınarak,  haklarında soruşturma açılıp,  Hakimler Kurulunun belirleyeceği başka bir Ağır Ceza Mahkemesi tarafından, davaya devam edilerek,  Anayasa Mahkemesi kararına uygun yeni bir kararın verilerek doldurulmalıdır. 

Bunun başka bir yasal yolu yoktur. 

O , yok hükmünde olan karar yırtılıp atılarak dosyadan çıkarılmalıdır ki; bu, tüm hakimlerimizin kulaklarına,  demokrasiye, anayasal düzene ve bağlayıcı Anayasa Mahkemesi kararlarına uyulma mecburiyetini hatırlatan bir küpe olarak asılmalıdır.  

Güner Yiğitbaşı

14/10/2020

Güner YİĞİTBAŞI

Hukukçu

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget